Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  19.11.2020 17:13:44

Summary: Nečekaně dobré výsledky Macy's se opíraly o lepší tržby a kontrolu nákladů

Macy’s 3Q20

Nečekaně dobré výsledky maloobchodního prodejce Macy’s se opíraly o trochu lepší tržby (-20 % yoy na 4,2 mld. USD při konsensu 3,9 mld. USD) a dobrou kontrolu provozních nákladů (1,7 mld. USD při konsensu 1,8 mld. USD). Díky tomu se čistý zisk na akcii propadl jen na úroveň -0,19 USD (z loňských 0,07 USD) a konsensus překonal až o 60 centů.

Výhled na tento rok zůstává pořád stejný a pro podzim počítá s poklesem tržeb (comparable sales) o 20 až 25 %. Management je chce podepřít digitálními prodeji, které budou odolné vůči dalším lockdownům v jednotlivých amerických státech. Konkrétní hodnoty a čísla ale společnost pořád neposkytuje.

Akcie se po špatném startu vracejí na včerejší zavírací cenu.

Nvidia (Investiční tipy) F3Q21

Zatímco druhý kvartál Nvidie (Investiční tipy) byl především o akvizici Mellanoxu a datacentrech, třetí kvartál je o tom, z čeho Nvidia původně vzešla – o hráčském segmentu. Celková čísla jsou perfektní a opět jim není co vytknout. Tržby vyskočily o 60 % yoy na 4,7 mld. USD (graf vlevo), přičemž konsensus byl překonán o 30 mil. USD. Odečteme-li Mellanox, jehož tržby odhadujeme na 550 mil. USD, pořád se díváme na krásný 40% yoy růst. Hrubá marže se s hodnotou 65,5 % drží blízko historických maxim (graf vpravo). Odhlédneme-li od pokračujících nákladových položek spojených s akvizicí, dostaneme se na čistý zisk na akcii ve výši 2,91 USD (+60 % yoy) při konsensu 2,58 USD.

Nvidia čipy akcie

Rozbor jednotlivých segmentů budeme věnovat opět jen dvěma klíčovým – hráčskému a datacentrům. Ostatní části společnosti, včetně automobilového segmentu, se pořád plácají na místě. Datacentra rostla ve třetím kvartálu o 8 % qoq na 1,9 mld. USD při konsensu 1,8 mld. USD. Výsledek je tedy lepší, než se čekalo, nicméně my se nemůžeme ubránit pocitu, že trh skryté doufal v lepší čísla (proto ta mírně negativní reakce akcií). Na grafu vlevo je totiž vidět, jak se mezikvartální růst zpomalil (ignorujeme 2Q21 poznačený akvizicí Mellanoxu). Báječný výkon však podal hráčský segment. Nvidia v uplynulém čtvrtletí spustila prodeje nových primárně herních grafik GeForce RTX 30, o které byl očividně ohromný zájem ženoucí celý segment až k 40% mezikvartálnímu růstu na 2,3 mld. USD (graf vpravo; konsensus 2,1 mld. USD). Po očku nyní sledujeme Bitcoin, který se vrátil na rekordní hodnoty zpřed tří let. V roce 2017 vyvolala kryptobublina enormní poptávku po grafikách používaných na jejich těžbu. Následné prasknutí se pak negativně projevilo také na Nvidii.

Výhled na další kvartál počítá s tržbami kolem 4,8 mld. USD (+55 % yoy), což by při aktuálním rozložení přisuzovalo hernímu segmentu 2,3 mld. USD (48 % tržeb) a datacentrům 1,9 mld. USD (40 % tržeb). Konsensus trhu je u celkových tržeb níž o 200 mil. USD, přičemž polovina připadá na jednotlivé zmíněné segmenty. Hrubou marži vidí management opět na 65,5 %, což přesně odpovídá představám trhu. Převzetí britského Arm, které by udělalo z Nvidie asi nejdůležitějšího globálního hráče ve světě čipů vůbec, je běh na delší trať a jeho dokončení se čeká až v prvním kvartálu 2022 (pokud vše půjde dobře).

Nvidia výsledky
Výsledky byly stejně jako ty z F2Q21 přijaty vlažně a akcie klesají o 2 %. Jak jsme říkali, možná jsou za tím datacentra. Nám se nicméně čísla líbila, splňují naše představy a kvitujeme také alespoň trochu klidnější valuaci. V srpnovém reportu jsme varovali, že se P/E odvozeno od očekávaného zisku dostalo až na 50,5x a blížilo se třem standardním odchylkám od 2letého průměru. Stejný ukazatel se vrátil níž na 48,7x a je již jen 1,5násobku standardní odchylky. Sečteno a podtrženo, akcie jednoznačně zůstávají v našem seznamu Investičních tipů.

• (P/E 21 = 56,6x; P/E 22 = 47,2x)

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688