mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  18.11.2020 17:08:00

Cestování mezi ČR a USA a COVID - 19: Pravidla pro vstup a povinnosti při návratu do ČR platná od 17. 11. 2020

COVID - 19: Pravidla pro vstup a povinnosti při návratu do ČR platná od 17. 11. 2020

05.11.2020 / 00:21 | Aktualizováno: 18.11.2020 / 17:08

Dnem 17. listopadu 2020 vstupuje v účinnost aktualizace ochranného opatření Ministerstva zdravotnictví, týkající se omezení překročení státní hranice a otázek vstupu na území ČR.

Ochranne-opatreni-omezeni-prekroceni-statni-hranice-CR-s-ucinnosti-od-17-11-2020-do-odvolani.pdf  

Nový způsob hlášení příjezdu na území ČR hygienické stanici – před vstupem

Všechny osoby (včetně občanů ČR) s výjimkou stanovených kategorií (pracovníků mezinárodní dopravy, občanů EU a cizinců s trvalým či dlouhodobým pobytem v EU, kteří tranzitují přes ČR do 12 h, diplomatů a úředníků mezinárodních organizací registrovaných u MZV při pobytu na území do 14 dnů a dětí do 5 let věku), které pobývaly déle než 12 hodin v posledních 14 dnech na území států, které nejsou na seznamu zemí s nízkým rizikem výskytu onemocnění COVID-19, jsou nově podle bodu I./2. ochranného opatření povinny:

  1. před vstupem na území ČR oznámit tuto skutečnost příslušné krajské hygienické stanici vyplněním elektronického Příjezdového formuláře - viz www.prijezdovyformular.cz;
  2. předložit oznámení při hraniční nebo pobytové kontrole; a
  3. bezodkladně (nejpozději však do 5 dnů od vstupu na území ČR) se na území ČR podrobit na vlastní náklady RT-PCR testu.

Nově se tedy příjezd na území nehlásí až s jeho uskutečněním, ale předem, tj. před samotným vstupem na území, a to novým způsobem, kterým je vyplnění elektronického formuláře přes internet s tím, že se následně oznámením prokáží při hraniční/pobytové kontrole.

Uznávání RT-PCR testů z jiných ČS EU

Občané EU a občané třetí země s povoleným dlouhodobým nebo trvalým pobytem v některém členském státě EU se nově mohou na vlastní náklady podrobit RT-PCR testu i v jiném členském státě EU před jejich příjezdem na území ČR. Tím mohou nahradit povinnost absolvovat RT-PCR test při příjezdu na území ČR. Test nesmí být při jeho předložení na území ČR starší 72 hodin (viz bod III./5. nového ochranného opatření).

Zákaz volného pohybu

Zákaz volného pohybu osob, které pobývaly déle než 12 hodin v posledních 14 dnech na území států, které nejsou na seznamu zemí s nízkým rizikem výskytu onemocnění COVID-19, na celém území ČR s výjimkou explicitně vyjmenovaných cest v bodě II. ochranného opatření je nutné nově dodržovat buď po celou dobu pobytu na území, po dobu trvání karanténního opatření nebo po dobu alespoň 10 dnů od vstupu na území ČR.

Před návratem do ČR doporučujeme prostudovat informace na webu Ministerstva vnitra ČR v kapitole Koronavirus - informace MV, zejména kapitolu Pravidla pro vstup osob na území České republiky dle ochranného opatření Ministerstva zdravotnictví

Obdobné informace v anglické verzi jsou na webové stránce Ministerstva vnitra ČR v článku Coronavirus - Information of MoI. Pokud byste měli potíže při odbavení během odletu na letišti v zahraničí, je možné personálu letecké společnosti zde uvedené podmínky cestování ukázat.

Doporučujeme, abyste si před cestou z USA do Evropy ověřili u přepravující letecké společnosti podmínky pro přijetí cestujících k přepravě a pro tranzit na přestupních letištích. Přehled aktuálně platných pravidel vstupu cizinců je k dispozici na webu IATA.

V současné době je možné letecky přicestovat z USA až do České republiky. Je však nutno přestupovat na území jiných států, neboť v současné době neexistuje přímé letecké spojení do Prahy.

Doporučujeme prostudovat webové stránky našich velvyslanectví ve státech, kde budete přestupovat. Slouží k tomu Rozcestník informací k cestování do ostatních států.

Vybrané webové stránky velvyslanectví v Berlíně, Bratislavě, Bruselu, Haagu, Londýně, Paříži, Vídni a Varšavě.

Seznamte se též s informacemi na webu Ministerstva zahraničních věcí ČR.

Pokud žijete v USA a vracíte se do ČR s platným českým pasem spolu s blízkým rodinným příslušníkem, který má pas americký, vztahuje se na něj výjimka ze zákazu vstupu občanů třetích zemí v červené zóně (bod I.4 e) Ochranného patření Ministerstva zdravotnictví.

Rodné a oddací listy si vezměte české i americké. Pokud máte jen české matriční doklady, nechte si je přeložit do angličtiny.

Zjistěte si proto podmínky tranzitu rodinných příslušníků u zastupitelského úřadu státu, přes který budete tranzitovat nebo letecké společnosti.

Může se stát, že již při odbavení na letišti v USA bude třeba doložit, že do ČR cestujete na delší dobu či z nějakého závažného důvodu a nikoliv jen na běžnou krátkodobou návštěvu či za turistikou.

Dále doporučujeme sledovat informace na portálech:

Vlády ČR

Ministerstva zahraničních věcí ČR

Ministerstva zdravotnictví

 

Dotazy ohledně podmínek vstupu na území ČR můžete zaslat na e-mailovou adresu Ministerstva vnitra ČR: cestovani.covid19@mvcr.cz

Vzor lékařského potvrzení o výsledku testu PCR na průkaz SARS-CoV-2 k doložení při překročení hranice ČR též naleznete na portálu Ministerstva vnitra ČR.


Dále doporučujeme navštívit webové stránky:

Krajské hygienické stanice

Rady a doporučení pro domácí karanténu

Informaci o odběrových místech, kde si mohou nechat občané udělat test, i když nemají příznaky ani doporučení či žádanku od lékaře naleznete na portálu Ministerstva zdravotnictví ČR v odkazu https://koronavirus.mzcr.cz/seznam-odberovych-center/#menu.

V případě jakýchkoliv příznaků počínajícího infekčního onemocnění, jako je zejména zvýšená teplota, kašel, dušnost, zažívací obtíže, ztráta čichu, celková slabost, neprodleně oznamte tuto skutečnost telefonicky nebo jiným vzdáleným přístupem svému ošetřujícímu lékaři.

Dále je vhodné po návratu domů též telefonicky kontaktovat ošetřujícího lékaře, který Vám případně po nařízení karantény může vystavit tzv. eNeschopenku.

Po návratu do ČR nezapomeňte zrušit svoji registraci v aplikaci DROZD.

V USA je základním zdrojem informací o testování portál amerického Centra pro kontrolu nemocí a prevenci (Centers for Disease Control and Prevention - CDC). Dle stanoviska CDC by se testování mělo provádět jen dle stanovených priorit. V každém státě dále platí upřesňující pravidla - víz článek COVID-19: ZDRAVOTNÍ PÉČE V USA.

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688