Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  18.11.2020 17:54:00

Pět podhodnocených akcií s rostoucí dividendou – část druhá

Včera jsem tu prezentoval pět akcií a firem, které Morningstar považuje za podhodnocené a s potenciálem pro růst dividendy. Více jsme se pak zaměřili na Intel, dnes bych se z oné pětky chtěl ještě věnovat společnosti Cisco. S Intelem mají přitom shodou okolností dost podobnou kapitalizaci - Cisco je na 176 miliardách dolarů, Intel o cca 10 miliard výše. I to může možná něco říci o valuaci.

Morningstar považuje Cisco za „narrow-moat“, tedy za firmu, která nemá výraznější obranu před konkurencí. Jak jsem tu ale psal nedávno, není důvodu, aby podobné firmy nemohly být podhodnocené (či naopak). Morningstar k posledním čtvrtletním číslům píše mimo jiné o 9 % meziročnímu poklesu tržeb. Firma totiž sice těží z větší tendence k práci na dálku a potřebě zvýšení cloudové bezpečnosti, nyní ale na ní doléhají slabé investice do síťové infrastruktury. Morningstar ovšem věří, že se již blíží obrat a férovou hodnotu akcie odhaduje na 48 dolarů (nyní se cena na trhu pohybuje kolem 41 – 42 dolarů).

Cisco letos až do poloviny srpna sledovalo vývoj celého trhu, pak se ale od indexu SPX odtrhlo prudce směrem dolů a ani listopadová rally jej nezvedla na předchozí úrovně. Jak bylo uvedeno, jeho kapitalizace se nyní pohybuje na 176 miliardách dolarů. Firma přitom za poslední rok na volném toku hotovosti FCF (to, co zbude po investicích) vydělala 14,66 miliard dolarů. U Intelu se beta (ukazatel systematického rizika) pohybuje na hodnotě 0,72 a požadovaná návratnost tak pod 5 %. Cisco má betu o něco výše (0,87) a požadovaná návratnost se tak u něj bude pohybovat na 5,61 %. Pokud by pak firma na FCF neustále vydělávala oněch 14,66 miliard dolarů, současná hodnota tohoto toku hotovosti by dosáhla 261 miliard dolarů.

Stejně jako u Intelu tak vidíme, že trh je ohledně toku hotovosti mnohem skeptičtější – podle výše kapitalizace čeká znatelný pokles schopnosti generovat hotovost. Na současnou kapitalizaci se dostaneme například ve chvíli, kdy oněch 14,66 miliard dolarů necháme ročně klesat o 2,7 %. Za sedm let by tak firma negenerovala 14,66 miliard dolarů, ale asi 12 miliard dolarů. A potom další pokles. Takové mírné, ale soustavné scvrkávání, o kterém můžeme uvažovat třeba i u ropných firem a Chevronu, který Morningstar řadí do oné v úvodu zmíněné pětky. Chevron a spol. ale čelí celoodvětvovému strukturálnímu tlaku danému tahem na zelenější energie.

Z pohledu dividendy...

Stejně jako u Intelu se můžeme u Cisca zamýšlet nad tím, jaká část onoho FCF bude skutečně patřit akcionářům (nakolik se bude rovnat FCF a tok hotovosti generovaný pro akcionáře FCFE). Pro zkrácení celé diskuse se můžeme i zde podívat na to, jak vypadá valuace z perspektivy dividendy. Cisco ve fiskálním roce 2020 vyplatilo celkem 6 miliard dividend. Kapitalizaci by pak podle mých hrubých kalkulací ospravedlnilo, kdyby dividenda rostla o 2,2 % ročně. U Intelu nám vycházelo asi 1,8 %. Jinak řečeno, obě firmy jsou z tohoto pohledu trhem naceněny zhruba podobně – jejich kapitalizace implikuje zhruba 2 % dlouhodobý růst dividend. Pokud by čtenáře zajímalo, kdy by se protnula takto rostoucí dividenda a s klesajícím FCF (viz výše) – tedy kdy by firma na dividendy neměla z toho, co vydělá, tak může pohlédnout na následující graf:

Cisco Intel narrow moat konkurence

Intel v minulých letech prováděl odkupy a vyplácel dividendy, které ve svém součtu někdy i převyšovaly jeho FCF. U Cisca tomu bylo ještě více, letos ale firma odkupy výrazně osekala. U Intelu jsem poukazoval na to, že podle některých názorů se firma příliš věnovala odkupům a namísto toho zaspala na investičním poli – málo dávala na udržení kroku s konkurencí. O tom, zda se řada společností na trhu nevěnuje finančnímu inženýrství namísto investicím do podnikání se přitom hovoří již řadu let, podle mne tu je těžké zobecňovat. Někde odkupy namístě jsou, někde podle mne moc ne.

Každopádně i u Cisca vidíme, že jeho volný tok hotovosti výrazně převyšuje v současnosti vyplácené dividendy a v tomto smyslu tedy zdroje pro její dlouhodobé zvyšování jsou. I kdyby FCF dlouhodobě mírně klesalo, s mírně rostoucími dividendami by se protnulo za více než 20 let. Rozhodující ale pro akcii bude samozřejmě fundament a další výsledky. Docela zajímavé je, že třeba S&P Global Market Intelligence u Intelu čeká, že jeho výsledky se začnou zlepšovat už v roce 2022, ale u Cisca na úrovni EBITDA a FCF počítá s tím, že na úroveň roku 2020 se jeho výsledky po poklesu dostanou opět až za 5 – 6 let. Výše uvedené by každopádně mělo posloužit zejména těm, kteří chtějí svůj již vyprofilovaný pohled na firmu a její budoucnost poměřit s tím, co si o ní implicitně myslí trh.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Čt   6:09  Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity Patria (Patria Finance)
St 17:47  Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie? Patria (Patria Finance)
St 16:46  Akciové trhy: Evropa slabší, za mořem táhnou akcie technologie - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688