Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Z domova  |  22.11.2002 16:07:14

Souhrnná zpráva k summitu NATO


PRAHA (ČIA) - Po dvou dnech nabitých jednáními na nejrůznějších úrovních a bilaterálních schůzek skončil přelomový pražský summit Severoatlantické aliance (NATO). Do historie vejde především tím, že rozhodl o dosud největším rozšíření Aliance,konkrétně o sedm států. Poprvé se představitelé 19 členských zemí NATO a 27 účastníků projektu Partnerství pro mír sjeli do postkomunistické země a poprvé dosáhla bezpečnostní opatření kolem summitu takové úrovně, jako to bylo právě nyní v Praze.

Zásadní rozhodnutí přijali zástupci členských zemí NATO již během prvního dne jednání. Nejprve vyzvali sedm kandidátských zemí (Bulharsko, Rumunsko, Slovinsko, Litvu. Lotyšsko, Estonsko a Slovensko), aby se připravily na vstup do Aliance a posléze rozhodli o vytvoření speciálních sil rychlé reakce, které by byly schopny zasáhnout na základě rozhodnutí Rady NATO, kdekoli to bude potřeba.

Další návrhy na transformaci, obsažené v přijaté deklaraci, počítají s výraznou změnou vojenské struktury aliance a posílením jednotek pro boj s terorismem. Představitelé 19 členských států se dohodli na nutnosti zlepšení vzájemné výměny informací, které o terorismu a jiných vážných hrozbách získají jejich tajné služby. V deklaraci rovněž podpořili proces odzbrojení, kontroly zbrojení a omezení držení jaderných zbraní.

Podle šéfa NATO George Robertsona sedm zemí, které obdržely pozvánku ke vstupu do Aliance, jednoznačně posílí Alianci v době, kdy musí čelit novým hrozbám po 11. září loňského roku. "NATO musí být efektivnější, potřebuje zlepšit zejména obranu proti biologickým a chemickým zbraním. V tom se nám zavázali pomáhat i prezidenti či premiéři budoucích nových členských zemí," řekl Robertson.

Obecně se během jednání summitu několikrát poukázalo na nutnost dále zintenzivnit spolupráci jak v rámci NATO, tak v rámci Partnerství pro mír, a to v zájmu efektivnějšího boje proti světovému terorismu. Jedině úzká spolupráce prý může pomoci v boji proti stále novým společným hrozbám. "Všichni čelíme novým hrozbám a chceme spolupracovat ještě více, abychom jim mohli čelit lépe," řekl Robertson na závěrečné tiskové konferenci.

Po loňském teroristickém útoku na USA a letošních akcích teroristů například na Bali, se hrozba teroristického útoku na Prahu během konání summitu NATO stala noční můrou českých politiků i policistů. Policie využila zkušenosti získané při pražském summitu Mezinárodního měnového fondu v roce 2000 a ve spolupráci s dalšími státními orgány přijala taková opatření, která Prahu během konání summitu vylidnila.

To, že se nakonec obavy z teroristického útoku ani rozsáhlých násilných demonstrací nepotvrdily a že se v Praze konalo jen několik drobných demonstrací za minimální účasti protestujících, se možná trochu paradoxně může obrátit proti samotné policii. Podle některých názorů ministerstvo vnitra dokonce záměrně vystrašilo Pražany pouliční válkou, aby opustili metropoli a usnadnili tak policii práci.

A tak jedinými drobnými kaňkami na průběhu summitu byly poněkud hysterická reakce běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka na neudělení českého víza, komplikovaný přílet kazašského ministra Muchtara Altynbajeva, jehož letadlo donutily americké stíhačky chránící během summitu český vzdušný prostor přistát v Pardubicích, protože nemělo potřebné povolení k přistání na Ruzyni, a pak incident na závěrečné tiskové konferenci George Robertsona. Ten musel po skončení konference čelit slovnímu útoku dvou odpůrců Aliance s novinářskými akreditacemi a neúspěšnému útoku dvěma rajčaty .

-joh-,-pj-
-joh-,-jh-


! Sledujte přílohu NATO Praha 2002 !

a její fotogalerie



! Spolupracujte se Zpravodajem při summitu NATO !






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688