Export (export.cz)
Ze světa  |  18.11.2020 12:41:29

Německo uvolnilo na pomoc podnikatelům postižených opatřeními proti koronaviru 10 miliard eur

Německá spolková vláda přislíbila pomoc firmám postiženým částečným lockdownem, který trvá od 2. 11. Pro tento měsíc kabinet uvolní až 10 mld. eur. Opatření cílí na finanční náhradu ztrát způsobených koronavirovou epidemií prostřednictvím dotací a nabídkou zvýhodněného financování.

Kavárny zůstávají v Německu zavřené. Foto Shutterstock

Firmám do 50 zaměstnanců, kterým je omezeno podnikání z důvodu vládních nařízení, stát uhradí až 75 % ztrát z jejich listopadového obratu. Referenčním bodem bude průměrný obrat za listopad 2019. U společností založených po listopadu 2019 pak tržby v říjnu 2020. OSVČ si budou moci vybrat, jako referenční bod mohou použít také průměrný prodej z předchozího roku. Při výpočtu částky pro větší firmy bude vláda postupovat v souladu se zákonem o státní podpoře, který určuje horní hranici podpory. Od poskytnuté ekonomické pomoci budou odečteny již dřívější státní příspěvky, jako je příspěvek na tzv. kurzarbeit nebo překlenovací příspěvek. Žádosti budou podávány prostřednictvím státní IT platformy dříve využívané pro překlenovací podpory. Vláda počítá také s pomocí pro podniky nepřímo zasažené krizí.

Úvěry a překlenovací podpora

Společnosti budou moci i nadále využít stávajících nástrojů pomoci. Půjčky od státní rozvojové banky (Kreditanstalt für Wiederaufbau – KfW) by měly být nyní navíc dostupné také pro OSVČ a firmy s max. 10 zaměstnanci. Takovéto společnosti mohou v závislosti na obratu dosaženém v roce 2019 prostřednictvím svých domovských bank požádat o půjčku až do výše 300 tisíc eur. Vláda převezme odpovědnost za případný výpadek při splácení úvěru. Vláda také prodlouží překlenovací podporu a podporu pro malé a střední podniky do poloviny roku 2021 (původně do konce roku 2020) v rámci programu Überbrückungshilfe III. Kromě toho plánuje zlepšit podmínky pro poskytování podpory pro silně zatížená odvětví kultury, sportu a veletrhů.

Výše uvedená opatření považují přední němečtí ekonomové za rozumný kompromis mezi nutnými kroky k omezení pandemie a zachováním chodu ekonomiky. Pomoc by měla být „efektivní, rychlá a bez zbytečných byrokratických překážek“, uvedl spolkový ministr financí Olaf Scholz (SPD).

Německý ministr hospodářství Peter Altmaier (CDU) prohlásil, že „je nutné zachovat základy pro hospodářský růst a zabránit úpadku průmyslu jako za jarní vlny“. Ministr také dodal, že je už teď jasné, že Německo se na předkrizové hospodářské hodnoty vrátí až v roce 2022.

Petr Jaroš, ekonomický diplomat, Velvyslanectví ČR v Berlíně

Žaneta Sobotková, stážistka, Velvyslanectví ČR v Berlíně

Moderní ekonomická diplomacie



Moderní ekonomická diplomacie je časopis, který vydává Ministerstvo zahraničních věcí ČR a který je určen především pro české exportéry. Jedná se o dvouměsíčník, ve kterém vývozní firmy najdou praktické informace o exportních trzích, o službách které jim nabízí Ministerstvo zahraničních věcí a síť ambasád spolu se zahraničními kancelářemi českých státních agentur a institucí. Čtenářům přináší také informace o našich seminářích a podnikatelských misích, o možnosti zapojení se do B2B aktivit České rozvojové agentury a financování exportu. Obsahuje také články, komentáře, analýzy a rozhovory o trendech v oblasti světové ekonomiky, perspektivních exportních oborech a úspěšných českých exportérech.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688