Jan Berka (Roklen24)
Kryptoměny  |  18.11.2020 10:21:52

Bitcoin je alternativa i bezpečí. Cestu k němu lze najít přes deriváty

Dopad COVIDu na světovou ekonomiku je politováníhodný. Země, které zareagovaly rychleji, mají větší šanci se s koronavirovou krizí vypořádat. Například ty, které dokážou pružněji využít možností digitálních technologií, nastalou situaci zvládnou celkově lépe. Proto se dařilo akciím technologických firem, ale i kryptoměnám a kryptoderivátům. U podniků i laické veřejnosti roste povědomí o tom, že například bitcoin lze využívat jako alternativní aktivum i jako bezpečné útočiště. První kontakt s kryptoměnami vůbec pak mohou uživatelé navázat i díky kryptofutures či jiným derivátům, řekl v rozhovoru pro Roklen24 ředitel společnosti Binance Futures Aaron Gong.

Mimo svět kryptoměn se zaměřujete i na asijské trhy. Jak byste zhodnotil úspěšnost asijských zemí v boji proti dopadům koronaviru? Které jsou na tom lépe a které o něco hůře? A jaký to podle vás bude mít vliv na výkon různých tříd aktiv, od akcií až po dluhopisy, případně i na poptávku po kryptu?

Dopad COVIDu na světovou ekonomiku a jednotlivé země je skutečně politováníhodný. Asie bývala motorem ekonomiky, ale i nadále se bude potýkat s výzvami, které pandemie COVID-19 přinesla. Obecně platí, že země, které dokážou zareagovat rychleji, mají větší šanci, že se s koronavirovou krizí vypořádají lépe. Každá země je pochopitelně odlišná, a proto se nutně musí lišit i jejich reakce. Ekonomickým odvětvím, které bylo COVIDem zasaženo asi nejzřetelněji, byl cestovní ruch, který i v Asii patří mezi ty nejvýznamnější. Kupříkladu Čína je rozlehlá země, proto může stimulovat vnitrostátní cestovní ruch, a podpořit tak místní podniky. Menší země však mohou mít v tomto ohledu omezenější možnosti. Začínají se tedy objevovat opatrné bilaterální dohody o cestování, jako například ta, kterou mezi sebou uzavřely Singapur a Hongkong. Takové dohody mají předcházet opětovnému zavlečení COVIDu a vypuknutí nové vlny nákazy.

Země, které dokážou pružněji využít možností digitálních technologií, počínaje on-line výukou a konče digitálním placením, také celkově lépe zvládnou nastalou situaci. Proto se letos akciím technologických firem výrazně dařilo. Dařilo se i kryptoměnám a kryptoderivátům, jelikož mezi podniky i laickou veřejností roste povědomí o tom, že bitcoin lze využívat jako alternativní aktivum. Navíc pochopili, že zajištění financí je obzvlášť důležité. Na trhu se objevují dobré zprávy o možném dokončení vývoje vakcíny, a proto doufáme, že se celá situace co nejdříve zlepší.

Zaměřme se na Čínu. Zlepší se podle vás americko-čínské vztahy, jakmile se vedení Spojených států ujme Joe Biden? Jaký vliv na čínská aktiva bude podle vás nový prezident mít? A dočká se Čína toho, o co dlouhodobě usiluje, to je rozšíření jüanu jako globálně využívané rezervní měny?

Nepřísluší mi komentovat americké prezidentské volby, protože nejsem na toto téma odborník. Je však zřejmé, že vlády a úřady po celém světě se o digitální měny a kryptoměny začínají výrazně zajímat, ať už na celostátní nebo regionální úrovni. Vlády chtějí zjistit, jak by bylo možné využít digitální měny k vylepšení situace na trhu v jejich zemi, a proto budou co nevidět chtít zahájit příslušné pokusy.

Jak jsme již naznačili, ve spojení s Čínou se hovoří o práci na tzv. digitálním jüanu. Informace jsou sice strohé, avšak spekuluje se, že by čínská centrální banka měla být v tomto směru mnohem více napřed než například Evropská centrální banka. Mnozí si ale stále kladou otázku, co si od vzniku digitální měny slibovat. Co si vy pod pojmem „digitální jüan“, za nímž stojí centrální banka, představujete? A jak by jeho vznik mohl ovlivnit svět kryptoměn, zda vůbec?

Zatím nemáme přesnou představu o tom, jakou podobu nakonec bude čínská digitální měna mít. Je proto ještě příliš brzy, abychom spekulovali, jak ovlivní svět kryptoměn. Pravděpodobným výsledkem však bude výrazný nárůst povědomí veřejnosti o digitálních měnách a touha po dalších informacích. To bude přínosné pro celý digitální ekosystém. Od Číny se možná budou chtít poučit i další vlády, zahájí se tedy další výzkum a vývoj, což je dobrá zpráva.  Účelem digitálních měn je mimo jiné omezit neefektivnost, např. snížením nákladů na převod peněžních prostředků, a můžeme doufat, že tyto výhody pocítí i spotřebitelé.

Zaměřme se teď na širší oblast decentralizace financí. Sledujete tzv. DeFi (decentralizované finance)? Je to boom jako ICO nebo skutečný krok vpřed? Čeká nás nová éra decentralizovaného finančního světa jako pomyslná nástavba nad bitcoin a další?

V Binance se DeFi velmi důkladně věnujeme a jsme přesvědčeni, že cestu k DeFi platformám a službám si bude nacházet stále více uživatelů. Proto vytváříme produkty a nabízíme služby podporující odvětví DeFi. Letos jsme v Binance spustili Binance Smart Chain, který funguje jako spojovací článek mezi DeFi projekty a urychluje jejich vývoj. Zavázali jsme se, že pomůžeme rozvoji DeFi, mimo jiné prostřednictvím podpůrného fondu pro DeFi projekty na Binance Smart Chainu a darů, sloužících k dorovnání dotací poskytovaných decentralizovaným projektům na Ethereu.
Letos v srpnu jsme v rámci Binance Futures představili Kompozitní DeFi index, díky němuž se uživatelé mohou seznámit s odvětvím DeFi jako takovým. Může se jednat o alternativní či dodatečnou možnost pro uživatele, kteří se o DeFi zajímají, ale nechtějí sledovat jednotlivé DeFi projekty.

Poplatky u bitcoinu letí vzhůru. Jaká bude podle vás další cesta? Lightning Network? Altcoiny? Velikost bloku?

Bitcoin se zrodil teprve před deseti lety, a proto je blockchainová technologie, na níž je založen, stále relativně mladá. Dosud tedy probíhají práce na výzkumu a vývoji, což platí nejenom pro bitcoin, ale i pro další protokoly. Inovace jako bitcoinová Lightning Network v zásadě tvoří dodatečné vrstvy protokolu, které fungují nad blockchainem a zvyšují rychlost transakcí, zlepšují škálovatelnost a snižují náklady. Bitcoin a další kryptoměny procházejí vývojem a postupně dospívají, a právě proto je z hlediska finančních trhů zásadní zamyslet se nad tím, jak zvýšit povědomí o dané kryptoměně a jakým způsobem se zajistit proti případným rizikům. První kontakt s kryptoměnami mohou uživatelé navázat právě díky kryptofutures či jiným derivátům, jelikož nebudou muset řešit poplatky za bitcoinové transakce.

Letos jste v Binance spustili obchodování s bitcoinoinovými futures. Jejich zobchodované objemy nedávno dosáhly nových rekordů, což samo o sobě o něčem svědčí. Máte představu, jací investoři s nimi obchodují a k čemu je využívají? Zavedení BTC futures je nejvíce zmiňováno se vstupem institucionálních investorů. Děje se to?

Celý trh s kryptofutures zaznamenal ohromný nárůst. Podle výzkumné agentury TokenInsisght dosáhl ve třetím čtvrtletí roku 2020 objem zobchodovaných futures 2,7 bilionu amerických dolarů. To přestavuje oproti druhému čtvrtletí téhož roku 25% nárůst, v porovnání se třetím kvartálem 2019 navýšení dokonce o 159 %. Nárůst Binance Futures kopíroval růst trhu a v některých případech ho dokonce překonal. Podle nás za tím stojí nabídka našich produktů a služeb, které se vyrovnají těm, jež poskytují instituce, a také mimořádně výkonná obchodní platforma (umožňující provést více než 100 000 transakcí za sekundu). Také klademe důraz na názory uživatelů – nasloucháme členům naší komunity a produkty inovujeme v souladu s jejich potřebami.

Můžeme se pochlubit nejvyšším obchodovaným objemem a likviditou v BTC futures kontraktech a jsme také jedničkou na trhu co do počtu otevřených pozic v ETH futures. Díky tomu se k nám přidává stále více institucionálních hráčů, jelikož jim můžeme nabídnout lepší cenovou efektivitu. Počet institucionálních hráčů stoupá na celém trhu a tento trend se ještě zrychlí, až si uvědomí, že bitcoin představuje alternativní aktivum, které je ideálním prostředkem pro zajištění proti inflaci a dalším neočekávaným událostem, jako byla například pandemie COVID-19.

A poslední otázka. Jaký je váš osobní výhled světa kryptoměn? Dočkáme se pokračujícího růstu cen bitcoinu, a to až nad dosavadní historická maxima? A co svět futures? Neplánujete jejich zavedení ve spojení s dalšími kryptoměnami? Případně na jakou další oblast či aktiva se chcete do budoucna zaměřit?

V minulosti jsem působil na klasickém finančním a komoditním trhu. K Binance jsem se připojil loni, abych od základu vybudoval Binance Futures, a byl to skvělý zážitek. Díky svým zkušenostem z finančního sektoru vidím, že bitcoin je v porovnání s ostatními aktivy „bezpečným útočištěm“ a alternativní třídou aktiv. V současné chvíli bitcoin zažívá prudký růst, který je dalším důkazem, že kryptofutures jsou opravdu zapotřebí.

V souvislosti s nedávným oznámením o spuštění Etherea 2.0 jsme rozšířili nabídku o produkty a služby pro uživatele, kteří mají zájem o ETH deriváty. U ETH futures jsme navýšili finanční páku na 1:100, a to jak u kontraktů s marží v USDT (stablecoin vydávaný společností Tether a navázaný na USD), tak i u těch s marží v ETH. Nabízíme i ETH derivátové kontrakty, a to v podobě Binance tokenů s finanční pákou nebo Binance opcí. Jsem zvědavý na to, kam se trh posune příště. Ať už to bude kamkoliv, vždy budeme stát po boku našich uživatelů.

Aaron Gongje ředitelem společnosti Binance Futures, jedné z největších světových burz bitcoinových futures podle objemu. Aaron, známý také jako AG, stojí v čele vývoje a růstu futures, které od svého uvedení v září 2019 dosáhly v průměru denního objemu miliardy dolarů. V říjnu 2020 platforma Binance Futures zprostředkovala obchody za více než 179 miliard dolarů. Před příchodem do Binance Aaron pracoval ve společnosti CME Group, kde uváděl na trh nové produkty v regionu APAC, včetně futures BTC, a dosáhl během svého působení významného růstu výnosů proprietárních obchodních klientů. Dříve také pracoval v hedgeovém fondu se sídlem v New Yorku a v nizozemském tvůrci trhu (market-maker). Aaron je vášnivým budovatelem nové generace obchodování s kryptoderiváty pomocí ekosystému Binance.

Aarong Gong, Binance
Aaron Gong, Binance

Portál Roklen24.cz je exkluzivní server o ekonomice, financích a investicích, který poskytuje aktuální ekonomické zpravodajství, real-time data, grafy, analýzy, názory, videa a rozhovory.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688