mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  16.11.2020 10:52:00

ČR a Estonsko: aktualizace k cestování po 16.11.2020

ČR a Estonsko: aktualizace k cestování po 16.11.2020

16.11.2020 / 13:15 | Aktualizováno: 16.11.2020 / 10:52

Vstup do Estonska: na základě přezkumu (dne 13.11.) úrovně nákazy COVID-19 pokračuje v týdnu 16.-22.11. pro české občany povinnost desetidenní karantény po vstupu do Estonska. Je možné si ji zkrátit na 7 dnů dvěma negativními testy (až po vstupu do země, nutno hradit). Současně se zpřísnila interní opatření. Více informací v bodu 3 článku.

Vstup do ČR: pokračuje možnost přicestovat pouze v nezbytně nutných případech, a to i ze "zelených" zemí. Více informací v bodu 1 článku.

1. Cestování do České republiky

Pokračuje omezení pohybu v ČR. Opatření umožňující přicestovat jen v nezbytně nutných případech se týká i občanů Estonska, kteří doposud mohli neomezeně vstupovat do ČR z tzv. zelených zemí.

Pro osoby, které z nezbytně nutných případů přicestují do ČR, platí povinnost před vstupem do ČR vyplnit elektronický příjezdový formulář (www.prijezdovyformular.cz), při hraniční nebo pobytové kontrole předložit doklad o jeho vyplnění a v ČR na vlastní náklady podstoupit RT-PCR test.

Bližší informace na webu Ministerstva vnitra ČR a v článku Ministerstva zahraničních věcí ČR.

2. Cestování do Estonska a tranzit přes Estonsko

Občané České republiky mohou přicestovat do Estonska bez udání důvodu. Pro týden 16.-22.11. však pro ně nadále platí povinná 10-denní karanténa, kterou nenahradí předchozí zahraniční test (více informací níže).

Od 1.9. je zjednodušen vstup do Estonska na tzv. naléhavou rodinnou akci (narození dítěte, pohřeb, návštěva nemocné osoby) tak, že pokud je první test uskutečněný při příjezdu do Estonska (více informací níže) negativní, není další pohyb v zemi při dodržení předepsaných opatření nijak omezen.

Pro návrat českých občanů do ČR z Estonska či tranzitem přes Estonsko nejsou žádná omezení ani povinnost karantény.

3. Opatření v Estonsku

Ani od 16.11. není nošení roušek (nebo jiné formy zakrytí nosu a úst) v Estonsku povinné, vláda je však "silně doporučuje" ve veřejné dopravě nebo vnitřních prostorech s větší koncentrací osob.

Zpřísnila se interní opatření:

- znovu se zavádí pravidlo 2+2 (současně pouze 2 osoby s výjimkou členů rodiny, další ve vzdálenosti 2m)

- pravidlo 2+2 je zmírněno pro obchody, restaurace, divadla, kina a noční kluby, kde může být ve skupině současně až 10 osob, ale ve vzdálenosti 2m od další skupiny (pravidlo 10+2)

- restaurace a centra zábavy musí ukončit provoz ve 24:00; výjimkou je vyzvedávání a rozvoz jídel a představení v divadlech a kinech

- zůstalo zachováno omezení počtu účastníků na akcích v uzavřených prostorech na max. 50% naplněnosti a max. 750 osobách; výjimku z max. 50% naplněnosti dostala divadla, kina a další podniky s "pevným sezením"

Povinnost karantény po vstupu do Estonska je stanovena podle míry nákazy COVID-19 v cizí zemi a Estonsku. Seznam států a koeficient výše nákazy, od něhož se povinnost karantény odvíjí, je aktualizován každý pátek na webu estonského ministerstva zahraničních věcí s platností od dalšího pondělí.

Po příletu na tallinnské letiště cestující vyplní podrobný dotazník s uvedením leteckých linek/přestupů spolu s telef. kontaktem a místem pobytu v Estonsku během karantény (hotel).

Od 2.11. byla na 10 dnů zkrácena povinná karanténa po vstupu do země.

Je možné si ji ještě dále zkrátit na 7 dnů dvěma negativními testy podstoupenými PO VSTUPU do země na letišti nebo v přístavu (terminál A i D). Test musí proběhnout do 24h po příjezdu do Estonska. Po úhradě bankovní kartou (67 eur) a vyplnění dotazníku je odebrán vzorek. Do výsledku testu (několik hodin až dva dny) je nutná KOMPLETNÍ samoizolace v místě ubytování. Negativní výsledek je sdělen sms, pozitivní telefonním hovorem.

Po tomto prvním negativním testu platí uvolněný režim samoizolace s možností chodit do práce či obchodu při zachování odstupu od ostatních lidí. Druhý test není dříve než za 7 dní - na termínu se příslušné estonské testovací zařízení s dotyčným telefonicky domluví, nelze samostatně vyvíjet aktivitu. V případě příjezdu do Estonska vlakem či autem je doporučeno předem se objednat na testování přes speciální linku +372 678 00 00 (Po-Pá mezi 9:00-17:00 estonského času).

V případě nachlazení s podezřením na koronavirus je povinností každého obrátit se na lékaře (tel. pohotovostní bezplatná linka 1247). V případě, že lékař nařídí testování, je i pro cizince zdarma. Povinností osoby s potvrzeným nakažením COVID-19 je spolupráce s Radou pro zdraví (kontakt níže) a poskytnutí údajů pro určení dalších infikovaných osob a blízkých kontaktů (při sběru dat jsou dodržována pravidla ochrany osobních údajů).

Při pobytu v Estonsku je doporučeno stažení trasovací aplikace HOIA - více informací ZDE.

4. Doprava

Bližší informace o leteckém spojení na webu tallinnského letiště.

5. Odkazy na weby příslušných estonských institucí

Úřad vlády Estonské republiky/ Republic of Estonia Government

Úřadem estonské vlády zřízený speciální web/ Emergency Situation

Rada pro zdraví/ Health Board Estonia s podrobnými informacemi včetně tel. pohotovostní bezplatné linky 1247 a stažení estonské trasovací aplikace HOIA


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

12.04.2021Cestování do ČR a Estonska po 12.4.2021 mzv.cz (MZv ČR)
06.04.2021Cestování do ČR a Estonska po 5.4.2021 mzv.cz (MZv ČR)
11.03.2021Cestování do ČR a Estonska po 11.3.2021 mzv.cz (MZv ČR)
01.03.2021Cestování do ČR a Estonska po 1.3.2021 mzv.cz (MZv ČR)





?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688