Inzerce (Inzerce)
Investice  |  16.11.2020 09:19:30REKLAMA

XTB vs. DEGIRO: Porovnání poplatků a nákladů na obchodování

Poplatková struktura XTB

V nabídce nalezneme významné evropské a americké akciové burzy, avšak bez exotických destinací. XTB umožňuje obchodování akcií ve dvou formátech, jak fyzické akcie a pákové deriváty na akcie (CFD).

Pokud se zaměříme na fyzické akcie, broker přišel s revoluční nabídkou obchodování fyzických akcií bez poplatku (komise). Tato nabídka platí pro všechny fyzické akcie a ETF v rozsahu měsíčního objemu obchodování do 100 000 EUR. Další obchody nad tento práh jsou následně zpoplatněny sazbou 0,2 % s minimálním poplatkem 10 EUR nebo USD podle burzy. Počítadlo měsíčního objemu se každý měsíc resetuje. Broker umožnuje vedení účtu v měnách USD, EUR ale také v CZK. Pro případné konverze je poplatek za konverzi ošetřen skrze směnné kurzy daných měn, do kurzu je poté zakomponován i náklad na konverzi o velikosti 0,5 %. Některé doplňkové služby jsou zpoplatněné. Například, pokud je velikost portfolia větší než 250 000 EUR, tak je účtován custody fee (poplatek za úschovu cenných papírů) ve výši 0,2 %, ale jinak XTB nemá žádné další významné poplatky, vedení účtu a reálná data jsou zdarma.

Poplatky s DEGIRO

Pokud se zaměříme na nabídku pouze akcií a ETF, tak DEGIRO nabízí většinu hlavních akciových burz z Evropy, z USA, Kanady, Austrálie, Japonska a z méně známých burz poté v jejich nabídce nalezneme Hong Kong, Singapur nebo například Turecko.

Poplatek u pokynů za akciové tituly je dvousložkový, za každý pokyn bez ohledu na velikost pokynu zaplatíte fixní poplatek, který je v rozmezí 0,50 € až 10 € v závislosti na příslušné podkladové burze. Druhá složka poplatku odpovídá procentuální části z nominální hodnoty obchodu (počet akcií * cena), tento poplatek je v rozsahu 0,03 % až 0,16 %. Maximální poplatek za pokyn je definován pro většinu evropských burz, např. poplatek u akcií nabízených v České republice je zastropován částkou 830 Kč za pokyn, jiné významné Evropské burzy poté částkou 60 EUR. Maximální poplatek je definovány u cca dvou třetin nabízených podkladových burz.

U akcií z USA a Kanady je procentuální složka poplatku nahrazena poplatkem za 1 kus akcie, např. celkový poplatek u akcie z USA bude kalkulován podle následujících podmínek: 0,50 EUR + 0,004 USD za akcii.

Degiro účtuje poplatek za obchodování na zahraničních burzách, za každou využitou zahraniční burzu účtuje jednoročně částku 2,50 €. Veškeré obchodní účtu jsou vedené v eurech, konverze z/na české koruny jsou zdarma. Pokud bychom na účtu měli jinou měnu než CZK nebo EUR, tak je konverze zpoplatněna částkou 10 EUR + 0,02 % při manuálním převodu, respektive 0,10 % při využití funkce Auto FX trader.

Nabídka ETF titulů je zpoplatněna dvousložkově; 2 € + 0,03 % pro všechny ETF tituly. DEGIRO umožňuje jeden pokyn měsíčně bez poplatku na vybraných ETF titulech.

Reálná data jsou zdarma pro cca třetinu nabízených burz, zbytek je zpoplatněn v částkou v rozsahu 1,5 € až 8 € měsíčně. Klient má možnost využívat zpožděná data zdarma (15 minut). Vedení účtu je bez poplatku, další doplňkové služby jsou z většiny zpoplatněné, určitým překvapením je poplatek 5 € za výpis emailem a převod portfolia k DEGIRU ve výši 10 EUR za jednu pozici.

Níže naleznete příklady při obchodování na akciových burzách v ČR, USA (NASDAQ), Evropě (Německo a Itálie), na účtech denominovaných v CZK a eurech.

Porovnání nákladů u korunového účtu

 

Porovnání nákladů u eurového účtu

 

Upozornění redakce Kurzy.cz: Články, jejichž autorem nejsou Kurzy.cz, nevyjadřují názor redakce či provozovatele portálu Kurzy.cz. Využijete-li v článcích poskytnutá sdělení jako investiční doporučení nebo poradenství, činíte tak z vlastního uvážení, na vlastní náklady a riziko.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688