Patria (Patria Finance)
Investice  |  16.11.2020 09:13:00

Rozbřesk: Druhá vlna pandemie, RCEP a brexit v centru pozornosti v tomto týdnu (16.11.2020)

Na první pohled nás na trzích může čekat sice klidnější týden, ale to, že nejsou na pořadu dne výrazná čísla, možná v “dnešní době” až tak moc neznamená. Trhy bude dál hýbat především další vývoj pandemie COVID 19, a ta se žádným kalendářem očekávaných událostí neřídí.

Na konci uplynulého týdne trhy pozitivně zareagovaly na výroky Bidenových poradců, kteří nehledě na rychle rostoucí počty nakažených v USA nedoporučují celonárodní “lockdown”. V tomto týdnu se pozornost soustředí zejména na nové zprávy ohledně vakcíny - Moderna a Astra Zeneca by měly zveřejnit dosavadní odhady účinnosti, zatímco Pfizer a BioNTech mohou v nejbližších týdnech dostat svolení k “nouzovému” nasazení vakcíny. Současně unikly zprávy z Německa, kde rychlý nárůst denních případů může vést k utažení vládních nařízení. Kromě pandemie se pozornost minimálně z počátku týdne soustředí na podepsání velké asijské obchodní dohody (RCEP), která je podle dosavadních analýz okamžitě výhodná především pro Koreu a Japonsko, ovšem strategicky dlouhodobě staví do centra dění Čínu. Naopak na vedlejší kolej je tímto odsunuta snaha Spojených států, které se snažily pod taktovkou Donalda Trumpa hájit v regionu svoje zájmy skrze bilaterální dohody.

A v neposlední řadě budou investoři “po očku” sledovat další vývoj v jednáních kolem brexitu. Času zbývá opravdu málo a “ledy” se stále neprolomily. A to nehledě na skutečnost, že Boris Johnson mění vyjednávací tým jako na běžícím páse. V tuto chvíli byly již prolomeny veškeré nastavené lhůty a pokud Spojené království chce dohodu, bude muset jednat rychle. Jakýkoliv přijatý dokument bude mít stovky stran a bude muset být přeložen do dvaceti tří jazyků Unie. Pokud dohoda nebude do začátku prosince, může to být i pěkný logistický oříšek...


*** TRHY ***


CZK a dluhopisy

Česká koruna se drží pod 26,50 EUR/CZK a relativně dobrá nálada na akciových trzích ji může udržet na pozitivní vlně i při startu do týdne nového. Na druhou stranu těžko sázet na pokračující zisky akciových trhů a rozvíjejících se měn ve chvíli, kdy druhá vlna pandemie je v běhu ve většině vyspělého světa a nadšení z konce amerických voleb postupně vyprchává…

Zahraniční forex

Situace na hlavním devizovém trhu se po volbách v USA zklidnila a eurodolar si tak jako ostatní trhy začíná více všímat koronavirových statistik. Ty se nyní poměrně razantně začínají zhoršovat v USA, což bude nejprve vidět v tzv. měkkých indikátorech, jakými jsou spotřebitelské a podnikatelské nálady. I proto může být zajímavá dnes odpoledne zveřejněná podnikatelská nálada ze státu New York.

Sázky na vakcínu stále povzbuzují měny v emerging markets, což překvapivě platí i o zlotém. V Polsku jdou přitom počty nakažených a hlavně mrtvých z titulu epidemie stále nahoru.

Ropa

Ropa WTI v pátek v návaznosti na čtvrteční vyšší zásoby klesla o 2,3 % na 40,15 USD za barel. Naopak mírné zahojení reportovalo zlato. Trojská unce v pátek zdražila o půl procenta na 1.887 USD.


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688