Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
Makroekonomika  |  15.11.2020 17:28:30

Čína, Japonsko a další asijské a oceánské země dnes podepsaly největší obchodní dohodu světa. Pro Česko to není dobrá zpráva

ČTK: Skupina 15 zemí z asijsko-pacifického regionu zahrnující Čínu, Japonsko, Jižní Koreu a Austrálii dnes podepsala největší dohodu o volném obchodu na světě. Dohoda označovaná jako RCEP (Regional Comprehensive Economic Partnership) pokrývá více než dvě miliardy lidí a zhruba třetinu světové ekonomiky.

Dohoda RCEP dále zintenzivní přesun těžiště globálního ekonomického dění do Asie. Z hlediska euroatlantického ekonomického prostoru tak představuje další zásadní výzvu. Dokládá rostoucí ekonomickou emancipaci Asie a de facto utváří zónu volného obchodu mezi dvěma největšími asijskými ekonomikami, Čínou a Japonskem. Dohoda RCEP má potenciál postupně zintenzivnit obchodní toky mezi signatářskými ekonomikami, a to na úkor Spojených států nebo Evropské unie. Z tohoto ohledu tedy její nynější podpis není pro Českou republiku dobrou zprávou. Jakkoli z hlediska rozvoje celosvětového hospodářství to příznivá zpráva je.

Asijsko-pacifická ekonomická oblast dohodou RCEP posiluje svoji pozici ve světě. Tato oblast přitom již dlouho není jen jakýmsi subdodavatelem Západu nebo „dílnou světa“, ale v rostoucí míře také rivalem a konkurentem euroatlantické ekonomické oblasti. Dohoda RCEP činí tohoto konkurenta ekonomicky silnějším a také odolnějším vůči potenciálním nebo realizovaným ochranářským opatřením, například v podobě zavádění dodatečných cel, jak je v uplynulých letech uskutečňovaly zejména Spojené státy, za vlády administrativy prezidenta Trumpa. Vyjednávací síla Asie – v čele s Čínou – v globálních ekonomických otázkách se tedy zvyšuje.

Z geopolitického hlediska je RCEP do určité míry úspěchem právě zejména Číny. Ta si totiž jejím prostřednictvím k sobě obchodně a ekonomicky váže nejen zmíněné Japonsko, ale i země jako Austrálie, Nový Zéland nebo Jižní Korea, které tedy všechny patří do geopolitické sféry, v níž ve větší či menší míře dominuje vliv Spojených států. Dohoda RCEP tedy do jisté míry dále nahlodává nejen ekonomický, ale zprostředkovaně také geopolitický vliv USA v celé asijsko-tichomořské oblasti, což opět nemůže být dobrou zprávu ani pro EU a ČR, jakožto vojenské spojence Spojených států.

Lukáš Kovanda, Ph.D.
Národní ekonomická rada vlády (NERV)
Hlavní ekonom, Trinity Bank

TRINITY BANK

Trinity Bank působí na finančním trhu již 25 let a vznikla transformací Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva. Má téměř 25 000 klientů a její bilanční suma přesahuje 18 miliard Kč.

Trinity Bank se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví, u fyzických osob se zaměřuje především na vkladové a spořicí produkty, které nabízejí nadstandardní zhodnocení úspor.

Více informaci na : www.trinitybank.cz


Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Út 15:21  Americký průmysl stagnuje ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Út 14:00  Měsíční zpráva o hospodaření územních rozpočtů - únor 2024 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste