Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Ze světa  |  15.11.2020 13:57:43

Sledujte živě: Muskova SpaceX dopraví 4 astronauty na ISS

 

Po letní úspěšné testovací misi lodi Crew Dragon k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) dojde nyní ve spolupráci s NASA k první „běžné“ provozní cestě astronautů. Po uskutečněné certifikaci totiž Crew Dragon v rámci mise nazvané Crew-1 dopraví na ISS již čtyři astronauty. Start rakety Falcon 9 se zmiňovanou lodí měl původně proběhnout již dnes v noci, díky nepříznivým povětrnostním podmínkám byl však o den odložen. Ve vesmírném středisku na floridském mysu Canaveral by tak k ukončení odpočítávání startu mělo dojít dnes v noci našeho času v 1:27 hod. (v 19:27 hod. místního floridského času). Případný záložní termín je pak stanoven na čtvrtek 19. listopadu.

Start se uskuteční ze stejného místa, z jakého startoval Saturn V k misi na Měsíc. Tedy ze startovací rampy 39A Kennedyho vesmírného střediska. Zhruba 70 metrů vysoká raketa Falcon 9 s lodí Crew Dragon byla vztyčena do startovací polohy ve středu, posádka do vesmírného střediska k posledním přípravám přiletěla malým dopravním letadlem již před týdnem. Ke třem současným členům pobývajícím na ISS přibydou Američané Mike Hopkins, Victor Glover, Shannon Walker, a také zástupce japonské národní vesmírné agentury JAXA astronaut Soichi Noguchi. Obývat ISS tak v nadcházejících týdnech budou 4 muži a 2 ženy.

 

Vesmírným nováčkem bude z nové posádky jen Victor Glover. Přímo za ostříleného matadora lze považovat zmiňovaného japonského astronauta, který se prvně na ISS podíval v rámci mise raketoplánu Discovery již v roce 2005. Podruhé pak před 11 lety díky ruské lodi Sojuz.

Průběh aktuální mise

Posádka bude v lodi Crew Dragon čekat na start přes 2 hodiny. Necelou minutu po startu bude moci pocítit největší tah motorů rakety Falcon 9. Tento první stupeň palivo spotřebuje po 2,5 minutách. V okamžiku jeho následného oddělení již bude mít loď ve výšce více než 80 km nabranou rychlost téměř 7 tisíc km/h. K další akceleraci, až na konečných zhruba 27 tisíc km/h, se zažehne 2. stupeň, který tak dopomůže dostat se lodi Crew Dragon na požadovanou oběžnou dráhu. K osamostatnění lodi Crew Dragon pak dojde po 12 minutách od startu. Ke sledování mezi tím bude přistání rakety Falcon 9 na autonomní plošinu v Atlantickém oceánu. Stane se tak 9,5 minut po startu, tentokrát na druhou z plošin SpaceX s názvem „Just Read the Instructions“.


K samotnému spojení Crew Dragon s ISS by mělo dojít v úterý v 5 hodin ráno. Současná posádka by měla nové kolegy přivítat po otevření spojovacích dveří v 7:40 hod. Možno dále zmínit, že život na ISS bude následně pokračovat tradičně rovněž hojně sledovanou událostí. Na středu je totiž plánován 6 hodinový výstup dvou ruských kosmonautů do volného prostoru. Zahájí přípravy na příchod nového ruského výzkumného modulu.

Přímý přenos NASA by měl být zahájen zhruba 4 hodiny před startem, tedy okolo 21:30 hod. našeho času. Sledovat jej lze on-line níže.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688