cryptokingdom.tech (Crypto Kingdom)
Kryptoměny  |  15.11.2020 17:22:31

51% útok na kryptoměnu Grin

Neznámý těžař či skupina těžařů na přelomu minulého a tohoto týdne zaútočili na blockchainovou síť Grinu využitím tzv. 51% útok. To znamená, že se jim povedlo kontrolovat více než 51 % z hashovacího výkonu na této síti.

O útoku jako první informoval 8. listopadu twitterový účet největšího poolu pro těžbu Grinu, 2Miners. Podle něj neznámá skupina těžařů získala přes 57 % z celého hashovacího výkonu sítě. V tu dobu navíc 2Miners pool, který normálně vytěží téměř polovinu všech bloků na síti Grinu, kontroloval pouhých přibližně 19,1 % z výkonu, kdy za sebou v nedalekém závěsů měli Sparkpool s cca 18,9 %. Rozložení vidíš na obrázku zde:

Ve svém příspěvku 2Miners také uvedly, že přerušily vyplácení odměn a poukázaly na větší množství osiřelých bloků (v originálu orphaned blocks). Mimo to již dnes podle dat z GrinScan víme, že útočníci byli schopni reorganizovat přinejmenším jeden forknutý blok. Navíc první dny neznámá skupina svou kontrolu jen zvyšovala, kdy dokonce ovládala až téměř 60 % z hash rate blockchainu Grin.

Pokud pak některý těžař či skupina těžařů kontroluje více než polovinu hashrate, má možnost ovlivnit např. uspořádání bloků, což samozřejmě víceméně eliminuje jakoukoliv důvěryhodnost daného blockchainu. Proto je s takovým typem útoku často spojen i propad cen. Na druhou stranu však ovládání více než 51 % hash rate nemusí nutně znamenat, že je něco v nepořádku. Ač bychom měli strach z případné centralizace či toho, že majoritní těžaři nakonec zlé úmysly mít budou, rozhodně to není nutností. V minulosti např. právě sparkpool ovládal až více než 60 % z hashovacího výkonu sítě a podle všech zdrojů se počítá s tím, že to žádný problém nepřineslo.

V současnosti můžeme vidět podobný případ u 2Miners, kteří po uklidnění situace ovládli síť Grinu a v současnosti ovládají přibližně 50,3 % z hashrate sítě.

 

CryptoKingdom.cz

Jsme mostem mezi starým a novým světem. Provedeme tě světem kryptoměn a ukážeme ti cestu k největší příležitosti 21. století.

Crypto Kingdom je největší kryptoměnová komunita na CZ/SK scéně. Pomohli jsme již několika tisícům začátečníků se v kryptoměnách zorientovat.

Připoj se k nám a my tě provedeme: https://start.cryptokingdom.tech


Poslední zprávy z rubriky Kryptoměny:

Po 15:37  Bitcoin vyskočil nad 69 000 $ X-Trade Brokers (XTB)
Ne 13:24  Bitcoin po rekordních ziscích strmě padá Ing. Zbyněk Kalousek (Coinbank)

Přečtěte si také:

28.12.202251. týden na trhu pohonných hmot ČMKB Tisková zpráva (Tisková zpráva)
10.08.2021600 milionů dolarů ukradeno při největším útoku na kryptoměny! cryptokingdom.tech (Crypto Kingdom)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste