Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  15.11.2020 10:15:11

Pražská burza v týdnu za výrazné likvidity poskočila nejsilněji za 5 měsíců. Šéf ERSTE na nákupech

  • ERSTE již není letošní nejztrátovější emisí, „Černého Petra“ převzala KB
  • akcie Avast přišly o všechny letošní zisky, z indexu PX tak letos kurzově posilují již jen 2 emise
  • O2 za další kmitočty zaplatí 1,34 mld. , nejméně ze všech operátorů
  • výrazné kurzové změny hýbají v indexu PX s vahou zejména hlavních titulů

Všeobecný optimismus na finančních trzích pokračoval druhý týden v řadě, když tentokrát hlavní podporou byla informace o vakcíně proti koronaviru. Pražská burza zejména díky finančním titulům poskočila o 5,35 %, resp. index PX zakončil týden na 2 měsíčních maximech na téměř 912 bodech.

Zmiňované informace o vakcíně logicky nakoply letos kovidem nejvíce postižené finanční tituly. Dokonce více než pětinový skok předvedly v týdnu akcie ERSTE. V domovské Vídni se hned v pondělí prohnaly nejen v minulém reportu zmiňovanou technickou hranicí u 18,80 EUR, ale rovnou i u hladiny 20 EUR. A den na to úspěšně zdolaly další poměrně výraznou technickou hranici 21 EUR, když akcionáři na valné hromadě posvětili dividendu 0,75 EUR. Na ni si však budou muset počkat do února, resp. podmíněna je vlastně povolením ze strany regulátora. Kurzový vývoj provázela zvýšená likvidita. Akcie ERSTE vyměnily majitele za 1,22 mld. , tedy postaraly se na pražské burze téměř o třetinu z celkových zobchodovaných nadprůměrných 3,71 mld. . Každopádně dobrý „nos“ vlastně ukázal Bernhard Spalt, který se letos stal novým šéfem bankovní skupiny. Ve středu 4. listopadu totiž nakoupil 5 tis. akcií ERSTE za kurz pod 18,40 EUR. Vydělává na nich již aktuálně téměř 20 tis. EUR.

Dvouciferně poskočily také konkurenční akcie KB, které tak obdobně jako zmiňované akcie ERSTE, vlastně zopakovaly výrazný nádech jako již letos v úvodním červnovém týdnu. Stupně vítězů v týdnu uzavírají akcie pojišťovny VIG. Index PX dokázal překonat již jen poslední finanční titul MONETA.  


Ztráty po rozhodném dnu na dividendu již v týdnu téměř vymazaly akcie KOFOLA. Zda požitek akcionáři posvětili, nicméně stále není jisté, resp. výsledky by měly být k dispozici zřejmě v druhé polovině příštího týdne. Ve středu 18.11. totiž končí distanční hlasování pro valnou hromadu, která mj. o dividendě rozhoduje.

Nejvýše od letošního květnového rozhodného data na dividendu se ocitly akcie PHILIP MORRIS, které prorazily technickou hranici u 13 800 , která by tak pro titul měla být v následujících týdnech naopak oporou.

Na skok z předchozího týdne se snažily navázat akcie ČEZ, nicméně v úterý zveřejněné hospodářské výsledky přinesly spíše již jen zvýšenou volatilitu. Titul nadále disponuje aktuální nadlimitní 21,4 % vahou v indexu PX, oproti přechozímu týdnu však o procentní bod přišel. Vzhledem ke zmiňovanému výraznému kurzovému vývoji nyní pražskou burzu nejvíce ovlivňují akcie ERSTE, jejichž váha v indexu dosahuje již 22 %. V tomto ohledu dále ztrácejí akcie Avast (pokles na 17,5 %), které i tak každopádně byly v týdnu největší brzdou domácího trhu. Obdobně jako na Wall Street titul trpí rotací investic z letos ziskových titulů do těch ztrátových. Akcie Avast nicméně již vymazaly všechny letošní zisky. V domovském Londýně ze svých letošních maxim oslabily již o čtvrtinu. V Praze situace přinesla na titulu největší objemy za více než půl roku. I přes výrazný kurzový pokles si v porovnání s Londýnem nicméně stále udržuje obchodování s prémii.

K dalšímu umazávání letošních kurzovních ztrát se vydaly akcie O2. A trend by mohl v příštím týdnu pokračovat, když až v pátek v podvečer zveřejněné výsledky státní aukce frekvencí vlastně ukázaly, že stávající hlavní tři operátoři se nové výrazné konkurence obávat nemusejí. Sama O2 v porovnání vydražila „jen“ dva aukční bloky frekvencí, zaplatí však jen relativně nevýrazných 1,34 mld. . Nejvíce do státního rozpočtu pošle T-Mobile (1,89 mld. ). Známo je také již datum (27.11) fyzického avizovaného snížení základního jmění o nakoupoené vlastní akcie. Zisky generované společností se tak nově bupou "dělit" již jen pro zhruba 301 mil. akcií O2.

 

Závěrem možno zmínit vývoj akcií Pilulka. V pondělí dokázaly vytvořit nové historické maximum na 600 , čímž zároveň zaznamenaly desátou seanci od vstupu na trh, kdy neutrpěly ztráty. Následné seance však již přinesly vybírání zisků a titul zakončil týden podstatně níže na 530 . Volatilitu téměř s neutrálním týdenním výsledkem pak předvedly akcie PHOTON ENERGY. Solární titul nejprve pokračoval v nádechu ze 4 měsíčních minim z úvodu měsíce, zveřejněné dále růstové hospodářské výsledky přesto přinesly vymazání zisků. Jak jsme dříve informovali, titul by měl nejspíše ještě letos zamířit na hlavní trh. Prakticky posledním krokem by mělo být rozhodnutí akcionářů na valné hromadě 4. prosince.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Čt 17:45  Růst cen akcií a cena za riziko Patria (Patria Finance)
Čt 16:44  Akciové trhy: Evropské trhy většinou rostly - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 11:38  Pilulka: Prodej aktivit v Rakousku společnosti Vamida Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688