Libor Stoklásek (Imperial Finance)
Investice  |  13.11.2020 22:00:04

Closing Bell (13. 11. 2020) – Zlato umazalo 4 %, ropa v týdnu posílila

Pátek třináctého na výprodeje z půlky týdne nenavázal a zámořské akciové trhy připisovaly solidní zisky. Nejširší americký index S&P 500 posílil o 1,57 %, průmyslový DJIA připsal 1,62 % a technologický NASDAQ zakončil obchodní seanci ziskem 1,09 %. Nejvíce posilovaly sektory nemovitostí, základních materiálů a energií. Vítězství nově zvoleného prezidenta Joe Bidena ve státě Arizona rozšířilo jeho volební marži, oficiálně ale prezident Donald Trump stále odmítá uznat svého soka vítězem a čeká na výsledek žalob. Čína na nic nečekala a pogratulovala Joeu Bidenovi k vítězství v amerických prezidentských volbách, ukončila tak spekulace, zda oficiálně uzná jeho vítězství.

Pátek přinesl nejen rekordní nárůst v počtu nových případů nakažených koronavirem, ale také zvýšené naděje na účinnost nové vakcíny. K růstu optimismu na Wall Street pomohly hlavě zdařilé výsledky společností Disney a Cisco. Výsledky vrátily na konci volatilního týdne pozornost zpět k výsledkové sezóně. Společnost Cisco Systems (CSCO) se dnes obchodovala v čele indexů S&P 500 a DJIA a pomohla oběma indexům připsat zajímavé zisky. Výrobce síťových zařízení vyskočil o 7,1 %, když oznámil posílení domácí poptávky. Ta rostla hlavně díky stoupajícímu tempu práce z domova na tzv. home office. Zajímavé výsledky reportovala také společnost Walt Disney (DIS), akcie posílily o 2,3 % díky růstu podnikání v oblasti streamování videa.
 Částečné oživení přinesly tržby zábavních parků, které pomohly snížit čtvrtletní ztrátu.

Růstové akcie v USA, které v současné době z velké části tvoří technologické společnosti, rostly tento týden o 0,3 %, zatímco hodnotové akcie, které nyní zahrnují převážně cyklické akcie, jako jsou banky a energie, posílily o 1,4 %. Všechny hlavní sektory S&P zakončily týden výše, přičemž nejvýraznější zisky zaznamenaly sektory základních materiálů, průmyslu a energií. Americké banky JPMorgan Chase & Co (JPM), Wells Fargo & Company (WFC), Citigroup (C) mají za sebou velmi silný týden. Společnosti Apple (AAPL), Amazon.com (AMZN), Facebook (FB) Alphabet (GOOGL) a Microsoft (MSFT) uzavíraly týden smíšeně.

Výsledková sezóna za třetí kvartál roku 2020 se v USA blíží ke konci. Podle údajů společnosti Refinitiv IBES doposud zveřejnilo výsledky přibližně 90 % společností z indexu S&P 500. Očekává se, že celkový zisk poklesne o 7,8 % oproti loňskému roku, což je výrazné zlepšení oproti 21,4% prognóze propadu z 1. října. Hlavní americké akciové indexy ve čtvrtek ztrácely nad spekulacemi, jak rychle bude zavedena nová účinná vakcína při rekordním tempu nakažených koronavirem. Více než tucet amerických států oznámilo zdvojnásobení nových případů covid-19 za poslední dva týdny, přičemž chicagský starosta ve čtvrtek vydal měsíční doporučení pro omezení pohybu na veřejnosti. USA ve čtvrtek oznámily nové denní maximum 153 tisíc nových infekcí, zatímco počet hospitalizovaných také dosáhnul nového maxima. Sedmidenní průměrná denní míra úmrtnosti se poprvé od srpna zvýšila nad 1000 úmrtí. Prezident newyorského Fedu John Williams se nechal slyšet, že narůstající počet případů nákazy vytváří nejistotu pro pozitivní směřování americké ekonomiky. Měnově politická rozhodnutí se podle něj budou odvíjet od rychlosti zotavování z pandemie
.

Hospodářství Evropské unie ve třetím čtvrtletí tohoto roku rekordně vzrostl, růst však i tak zaostal za odhady trhu. HDP se podle zpráv statistického úřadu Eurostat zvýšil proti předchozím třem měsícům o 11,6 %. To je o půl procentního bodu méně, než byly odhady na konci října. Ve druhém kvartále se ekonomika potýkala s dopady koronavirových opatření. V zemích eurozóny ekonomika vzrostla o 12,6 %, což bylo o desetinu procentního bodu méně, než uváděl odhad. V obou případech je to ale i tak po rekordním propadu za druhé čtvrtletí nejvýraznější růst od roku 1995. Ministři financí a šéfové centrálních bank skupiny ekonomicky nejvýznamnějších zemí G20 se dnes dohodli na zmírnění zadlužení nejchudších států, které jsou citelně zasaženy dopady koronavirové krize. Rozhodnutí padlo na jejich virtuálním jednání. Nový rámec, jak dluh považovaný za neudržitelný snížit nebo restrukturalizovat, mají schválit lídři G20 na virtuálním summitu příští týden
.

Americká ropa WTI koncem týdne opět ztrácí půdu pod nohama, jak investoři vybírají zisky z počátku týdne. Není totiž žádným překvapením, že trh obchodníci před víkendem inkasují zisky, zatímco výhled nabídky a poptávky je pochmurný a nové tempo případů covid-19 v USA zaznamenává nový rekord třetí den po sobě.
Povzbudivě nezapůsobilo ani tvrzení Mezinárodní agentury pro energii (IEA), že vakcína nepozvedne poptávku dříve než v průběhu příštího roku. Situace v Evropě je také složitá v prvním listopadovém týdnu došlo ve Francii v reakci na nejnovější vládní opatření v oblasti veřejného zdraví k poklesu dopravy o 48 %. Tato opatření v druhé největší evropské ekonomice mají zůstat v platnosti minimálně do 1. prosince. Anglie je také ve stavu polovičního uzavření, zatímco německá kancléřka Angela Merkelová varovala, že možná bude muset poslední rok své vlády omezit společenské akce.

Futures na zlato skončily v pátek v zeleném, přesto trojská unce zlata odepsala tento týden téměř 4 %. Cena zlata utrpěla v pondělí největší jednodenní procentní pokles za posledních sedm let po zprávách o potenciální vakcíně covid-19. Optimismus na trzích v průběhu týdne polevil a oslabující dolar pomohl drahým kovům část ztrát umazat.

Ing. Libor Stoklásek, MBA
Imperial Finance

Imperial Finance

Dynamicky smýšlející privátní investiční kancelář Imperial Finance nastoluje v českých podmínkách novodobé standardy moderní správy klientského kapitálu. Klientům nabízí komplexní správu portfolia s možností výplaty měsíčních výnosů. Kromě tradičních investičních nástrojů (akcie, měny, dluhopisy, nemovitosti) se zaměřuje na alternativní svět investic (kryptoměny, AOS, dotační a developerské projekty).

Investiční kancelář Imperial Finance sídlící v centru Brna zaštiťuje služby Imperial Invest Funds a Imperial Trade Capital, skrze které nabízí svým klientům, kromě nadstandardních služeb a výnosů, úplnou transparentnost, diverzifikované portfolio, přístup k moderním technologiím, příjemné zázemí investičních odborníků s mnohaletými zkušenostmi v oboru a dlouhodobou nadstandardní investiční nezávislost.

Více informací na: www.imperial-finance.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688