Chladné dny ve znamení hýčkání pokojových květin

Jana Nováková, 13.11.2020

Zimní stanoviště

S nástupem studeného počasí a topné sezóny je třeba zkontrolovat umístění jednotlivých květin. „Oč raději květiny stráví léto na parapetu, při zapnutém topení to pro žádnou rostlinu není to pravé místo. Příliš intenzivní suchý vzduch bude rychle vysušovat substrát, řešením ale rozhodně není zvýšená zálivka. Ta naopak může způsobit počátek zahnívání jemných kořínků a následně pak i celého kořenového balu,“ upozorňuje David Benda, odborník z oddělení zahrady projektových marketů Hornbach. Dopřejte proto svým květinám místo se stabilní teplotou a dostatkem světla. Pozor dejte rovněž na vzdálenost od oken. I při sporadickém větrání totiž může rostliny ofouknout a poté je veškerá záchrana marná. Nic nezničí květiny spolehlivěji než ledový vzduch způsobující průvan.

Zálivka

Se zálivkou opatrně. Květiny pravidelně kontrolujte, zaměřte se na vlhkost substrátu, ale i na tuhost listů a jejich zbarvení. Přelití obvykle indikují hnědé skvrny na listech, naopak nedostatek závlahy vám dá rostlina najevo celý tělem; povadlé listy i neduživý vzhled napraví pravidelná, a především přiměřená zálivka. Právě přiměřenost zalévání je nesmírně individuální a neexistuje žádné zlaté pravidlo. Vždy záleží na vlhkosti vzduchu v místnosti, vzdálenosti rostlin od topení a v neposlední řadě samozřejmě na druhu květiny. Obvyklá frekvence zalévání je v zimní období jednou za týden. Pokud si nejste jisti, zda volíte správné množství zálivky, zřiďte si sešit a zapisujte si, kdy a jakým množstvím vody jste rostlinu zalévali.

 

Přesazování

Přesazování květin je tradiční činností jarních měsíců, kdy jsou květiny v plné síle a šok z přesazení zvládají snadněji. „Pokud máte rostlinu, které už je květináč malý, ať už proto, že vás zaskočila svým růstem či se jedná o nový přírůstek, jehož nádoba není určena pro dlouhodobé pěstování, nečekejte a květinu přesaďte rovnou. Je to lepší než ji nechat trápit až do jara. Rozhodně však v období vegetativního klidu žádnou rostlinu nehnojte,“ vysvětluje David Benda z Hornbachu.

Škůdci

Vytopené pokoje a jejich klima nahrávají rozmanitým druhům škůdců. Zvlášť otravné jsou malé černé mušky neboli smutnice. Jejich výskyt bývá vyvolán přemokřeným substrátem a boj s nimi není lehký. Krokem číslo jedna je sucho. Zalévejte pokud možno výhradně do podmisky a zeminu nechte zcela vyschnout. Právě v ní totiž mají smutnice nakladená vajíčka a pokud byste jim dodávali vláhu, budou se líhnout další a další mušky. Vhodné je rovněž zasypání substrátu křemičitým pískem, díky čemuž se udusí larvy. Dalším krokem v boji se smutnicemi jsou lepivé štítky. Na již vylíhnuté smutnice použijte žluté lepivé štítky, které rozmístíte do květináčů. Mušky se na ně nalepí; neustávejte v obměně štítků, dokud se mušky budou objevovat. „Zahubit je třeba všechna stádia výskytu smutnic, například jen pouhé použití žlutých štítků nevyřeší nic, neboť další vajíčka a larvy jsou v zemině u květin,“ varuje Benda.

Hornbach

Společnost HORNBACH je nezávislá, rodinná společnost, založená v roce 1877 a jako jediná v segmentu stavebních marketů má za sebou historii sahající přes šest generací. Společnost v současné době provozuje 158 stavebních a zahradních marketů v devíti evropských zemích, z toho 10 v České republice.

Koncept prodeje a sortiment výrobků jsou plně orientovány na potřeby zákazníků, kteří realizují své projekty, a také na profesionály. HORNBACH svým zákazníkům zaručuje trvale nízké ceny a zajišťuje si tak prvenství ve svém oboru. Četné nezávislé testy a studie potvrzují vysokou kvalitu poskytovaného poradenství a také výborný servis.

Společnost Hornbach je průkopníkem v oboru, neboť právě ona otevřela první kombinovaný stavební a zahradní market (1968), první velkoplošný „stavební hobby market“ (1980) a první stavební market s integrovaným Drive-in centrem (2003). Těmito kroky opakovaně dokládá svou schopnost inovovat. HORNBACH je několik desítek let významným zaměstnavatelem, v současné době se na úspěchu firmy podílí přibližně 20 000 zaměstnanců, z toho více než 1 500 v České republice.

Více informací na: www.hornbach.cz



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Zahrada, nejlépe hodnocené fotografie



Články Zahrada