mzv.cz (MZv ČR)
Investice  |  13.11.2020 11:01:12

Letní sezónu poznamenala pandemie. MZV vyřizovalo stovky dotazů denně

Letní sezónu poznamenala pandemie. MZV vyřizovalo stovky dotazů denně

13.11.2020 / 10:00 | Aktualizováno: 13.11.2020 / 09:37

Letní turistickou sezónu, které Ministerstvo zahraničních věcí ČR pravidelně věnuje zvýšenou pozornost, letos poznamenala pandemie COVID-19. Situaci zkomplikovaly především cestovní restrikce, do většiny zemí navíc MZV doporučilo vůbec necestovat. Zastupitelské úřady se potýkaly především s enormním množstvím dotazů. Kvůli pandemii a rozsáhlým repatriacím se ale zároveň zvýšilo povědomí o projektu DROZD.

Turistickou sezónu MZV podrobně sleduje mezi 15. červnem a 15. zářím. Zejména na jaře se zastupitelské úřady intenzivně věnovaly repatriacím. „Naprostou většinu občanů, kteří za první vlny koronaviru o pomoc požádali, se podařilo v pořádku dostat domů. Šlo celkem o 6 514 Čechů. Repatriace ale zůstaly důležitou agendou i během turistické sezóny,“ vysvětlil ministr zahraničí Tomáš Petříček. V létě zastupitelské úřady pomáhaly s repatriacemi mimo jiné z Ghany, Argentiny či Španělska.

Během turistické sezóny měli čeští občané jen omezené možnosti zahraničních cest, MZV ostatně cestování do většiny zemí opakovaně nedoporučovalo. To však ne vždy občané respektovali a ocitli se třeba v tíživé finanční situaci (např. z důvodu chybějícího připojištění proti COVID-19). V létě se Čechům plně otevřely v zásadě pouze geograficky blízké země, jako Chorvatsko, Řecko, Bulharsko a Itálie.

Zastupitelské úřady nejvíce zaměstnalo vyřizování enormního množství dotazů k aktuálním možnostem a podmínkám cestování. „Ukázala se důležitost Konzulárního operačního a informačního centra, které jsme zřídili už na jaře. Ve vrcholu letní sezóny vyřizovalo až 800 hovorů denně, týdně jsme se často pohybovali v řádech několika tisíců vyřízených telefonátů,“ řekl ministr Petříček. Neustaly ale ani další problémy, kterými jsou třeba ztráty cestovních dokladů, dopravní nehody či hospitalizace českých občanů v zahraničí.

Mimo obvyklou agendu také zastupitelský úřad v Bejrútu asistoval záchrannému týmu hasičů (USAR), který byl vyslán na místo tragického výbuchu v bejrútském přístavu. „V rumunských horách zase řešili kolegové z Bukurešti kuriózní případ ztraceného psa. A úřady v Teheránu, Baku i Moskvě zaměstnala expedice Tatra kolem světa 2, kdy se koordinoval odjezd členů výpravy i s auty po neprodloužení jejich íránských víz,“ shrnul ministr.

Určitým pozitivem je, že kvůli pandemii COVID-19 a rozsáhlým repatriacím se zvýšilo povědomí o databázi DROZD, která MZV umožňuje pomoci občanům v nouzi a účinně organizovat následnou pomoc. Pouze během letní sezóny se do projektu zaregistrovalo 49 569 občanů. „Rád bych poděkoval všem kolegům a kolegyním za jejich pracovní nasazení v této složité době, a to nejen při řešení konzulárních případů,“ dodal ministr Petříček.

Meziroční srovnání nejčastěji navštěvovaných zemí českými občany zaregistrovanými v databázi DROZD:

2019

2020

1.

Turecko Chorvatsko

2.

Egypt Řecko

3.

Řecko Itálie

4.

Chorvatsko Rakousko

5.

Itálie Slovensko

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688