Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Podnikání  |  13.11.2020 10:10:07

Exekutorská komora ČR se ohrazuje proti tvrzením v dopisu podnikatelů a neziskových organizací premiéru ČR


Exekutorská komora ČR (EKČR) se ohrazuje proti tvrzením, které premiéru Babišovi adresovali někteří podnikatelé a některé neziskové organizace. V dopise píší mj. o tom, že nefunguje kontrola soudních exekutorů a bez jakýchkoliv faktů v něm útočí na profesi soudního exekutora jako takového. Rovněž není absolutně ničím podložená informace, že má dojít k nárůstu o milion exekucí

EKČR je otevřená jednáním o změnách v exekučním řádu a např. místní příslušnost dlouhodobě podporuje. Je ale třeba si uvědomit, že žádný systém nezmění, ani nemůže změnit nic na tom, jak exekuce vůbec vznikají. Na počátku je vždy dlužník, který dlouhou dobu nehradí své závazky a věřitel, který vyčerpal všechny možnosti, jak získat své prostředky zpět, a proto se obrátil na soud. Ten, pokud jeho nároky uzná, pověří soudního exekutora provedením exekuce. Je tedy naprosto nepřípustné démonizovat soudní exekutory, kteří pouze vykonávají nařízení soudu.

Exekutorská komora ČR se rovněž důrazně ohrazuje proti nepravdivým tvrzením, že nefunguje kontrola soudních exekutorů. Opak je pravdou. Soudní exekutoři podléhají dohledu hned čtyřech orgánů, což je nejvíce ze všech právnických profesí. Rovněž nařčení o tom, že by soudní exekutoři obchodovali s dluhy, není nijak podložené.

Exekutorské komora ČR apeluje, aby se, zvláště v této době, nejitřily zbytečně vášně a vedla se debata věcná, konstruktivní a založená na faktech, nikoli na emocích nebo hoaxech.

Aktuální data, která má EKČR k dispozici, a která důsledně sleduje, žádnému nárůstu exekucí nenasvědčují. Naopak, počet osob v exekuci, stejně jako počet zahájených exekucí, klesá. Vzhledem ke koronavirové krizi je určitě potřeba čísla sledovat, ale nedůvodně strašit nárůstem o milion exekucí je v současné době pouze ničím nepodložená fabulace. 

EKČR chce také upozornit, že s ohledem na aktuální pandemickou situaci rozhodlo prezidium Exekutorské komory ČR již v říjnu letošního roku oslovit své členy s celou řadou doporučení. Je mezi nimi i apel, aby s výjimkou případů zvláštního zřetele hodných nebyly prováděny soupisy a zajištění nebo převzetí movitých věcí, a to včetně vyklízení. Doporučení EKČR jsou dokonce nad rámec úpravy, kterou schválili zákonodárci.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688