Malé velké detaily: vyhněte se nejčastějším chybám při návrhu kuchyně

Pořízení nové kuchyně je velká věc. Při jejím návrhu nepodceňte ani zdánlivé detaily, které rozhodnou, jestli bude vaše nové kulinářské království nejen krásné, ale také účelné a pohodlné. Jde přeci o nemalou investici, a proto se může hodit pár tipů odborníka. Na co tedy nezapomenout?

Výšku pracovní desky určuje naše výška

Dvakrát měř, jednou řež

Dobře uspořádaná kuchyně, kde na sebe logicky navazují základní funkce, tedy chlazení, mytí a vaření, je základ. „V realitě se ale většinou musíte vypořádat s tím, kolik máte místa, a kde jsou těžko přemístitelné přípojky např. vody, odpadu a plynu. S odbornou pomocí návrhářů kuchyňských studií však jdou i malé zázraky. Prvním krokem proto je všechno důkladně a správně změřit a zakreslit veškeré pevné stavební prvky, jako jsou stěny s případnými asymetriemi a stavebními nedokonalostmi, výklenky, přizdívky, nenosné stěny, parapety, dveře, okna a přípojky. Zpravidla je lepší, když už v této fázi požádáte o odbornou pomoc se zaměřením návrhářem u vás doma. V případě novostavby postačí projektová dokumentace nebo půdorys domu,“ říká Karel Vrzáček, manažer studií KUCHYNĚ Gorenje, a dodává: „Kvalitní kuchyňské studio si prostor pro kuchyni ještě před zadáním do výroby zaměří svým technikem.“

Pohodlí není luxus

Pro člověka stojícího u linky s hloubkou pracovní desky 60 cm musí zůstat manipulační prostor před linkou pro otevření myčky, trouby a pohodlnému přístupu do spodních skříněk minimálně 90 cm, lépe však 110 cm. Tedy i ta nejjednodušší lineárně uspořádaná kuchyně potřebuje na šířku nejméně 150 cm. Vzdálenost protilehlých skříněk v kuchyních uspořádaných paralelně, do tvaru písmene U, nebo s varným ostrovem je tato hodnota ideálně v rozmezí 100 až 120 cm.

Výška pracovní desky by se měla odvíjet od toho, jak vysocí jste. „I když se to zdá jako maličkost, nesmírně na tom záleží. Když ji umístíte příliš nízko, mohou vás po delší době stání u desky bolet záda. A když moc vysoko, nebudete schopni se například „opřít“ do kuchyňských činností, které vyžadují větší sílu. Zlaté pravidlo ergonomie zní: pokud se postavíte k lince a dáte ruku do pravého úhlu, měli byste ji mít 15 cm nad pracovní plochou. Výška pracovní desky od podlahy by tedy měla být v rozmezí 85-95 cm, ve výjimečných případech i 100 cm. U sporáku a varných center může být o 10 cm níž, u dřezu o 10 cm výš. Toto pravidlo je sice velmi ergonomické, ale z designového hlediska se od něj v poslední době spíše upouští,“ dělí se o zkušenosti z praxe Karel Vrzáček. Pracovní deska z kompozitních materiálů může být tvarově i esteticky velmi avantgardní

Horní skříňky by měly být umístěné ve výšce zhruba 55 cm nad pracovní deskou, odsavač par 65 cm nad elektrickým varným centrem a 68-75 cm nad plynovou varnou deskou. „Výjimku tvoří dnes tolik moderní sklopené odsavače, které se díky svému designu umisťují do výšky spodní hrany horních skříněk a drží tak jednu linii zádového obkladu,“ doplňuje Karel Vrzáček. Na konci kuchyňské sestavy bývají vysoké skříně s vestavnými spotřebiči, které mají výšku celé kuchyně, jsou tedy od spodního soklu až po horní hranu vrchních skříní. Do těchto skříní se z pravidla umisťuje, chladnička, s pečící a mikrovlnnou troubou. Pokud je možnost vždy se také umisťuje skříň pro ukládání potravin.

Úložné prostory na maximum

Kuchyně musí mít velmi dobře vyřešené úložné prostory, abyste měli vše důležité pohodlně po ruce i abyste skutečně dobře využili prostor pro uskladnění věcí. Většinou se do dobře přístupných míst pod pracovní desku dávají zásuvky s příbory.

Velmi vhodné je umístit pod pracovní desku kombinaci zásuvkových a policových skříní. Zásuvkové skříňky jsou obecně velmi pohodlně přístupné. V kuchyni jsou také věci, které se nám nemusí do zásuvek vejít na výšku a je tedy vhodné umístit do kuchyně i policové skříně kam se dají umístit vyšší spotřebiče jako roboty odšťavňovač a podobně. „Talíře, hrnce, pánve, mísy – všechny, tyto věci jsou často používáte a těžké, pro tyto věci se pak hodí umístění právě v zásuvkách, kde jsou vždy po ruce a jednoduše v dosahu. A pak ještě jedno pravidlo:  podle potřebnosti ukládejte směrem odshora dolů a od předu dozadu. Jednoduše to, co potřebujete často, mějte po ruce, a naopak sezónní a málo používané potřeby ukládejte do spodních skříněk co nejníže. V horních skříňkách naopak co nejvýše,“ radí Karel Vrzáček, a doplňuje:

„Důležité je i to, aby měly zásuvky kvalitní plnovýsuvné pojezdy s tlumenými dorazy – KUCHYNĚ Gorenje spolupracují s firmami Blum a Hettich, špičkami na evropském trhu. Velký rozdíl znamenají i promyšlené výsuvné systémy pro rohové skříňky, díky nimž se pohodlně dostanete i k potřebám, uloženým zcela vzadu. Nebo potravinové skříně s výsuvnými koši,“ uzavírá Karel Vrzáček.

Také horní skříňky mohou být jiné, než klasicky otevíravé do strany.

A nezapomeňte v této fázi myslet i na spotřebiče. Ideální je, když si kuchyni vybavíte spotřebiči od stejného výrobce. Vše bude dokonale sedět jak rozměrově, tak i z pohledu jednoho stylu. Navíc vše budete mít bez starostí; montážní technik osadí jak kuchyni, tak i spotřebiče, které jste zakoupili jako součást kuchyňského setu.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Kuchyně, nejlépe hodnocené fotografie



Články Kuchyně