Robert Šíma (Bohemia Energy)
Finanční rady  |  11.11.2020 10:30:45

Správně nastavené zálohy za energie ušetří nervy i peněženku

Už se vám stalo, že nečekaně přišlo vyúčtování za energie s velkým nedoplatkem? Nebo jste byli příjemně překvapeni, kolik vám toho dodavatel bude vracet? Možná se budete divit, ale ani jedno není dobře. Správně nastavené zálohy za energie by totiž měly odpovídat reálné spotřebě.

Pravidelné zálohy na elektřinu či plyn, které svému dodavateli posíláte měsíčně, kvartálně, nebo třeba i ročně, pokrývají vaši odhadovanou spotřebu domácnosti či jiného odběrného místa. Jednou za rok pak dodavatel v periodickém vyúčtování porovná vaši skutečnou spotřebu s tím, co jste už zaplatili, a vystaví fakturu s případným nedoplatkem či přeplatkem. A zároveň vám podle výsledku přepočítá novou výši zálohy.

Ani málo, ani moc

Je vyloučené, aby kdokoliv na korunu přesně odhadl spotřebu v průběhu celého roku. Jestliže se ve vaší domácnosti výrazněji nezmění charakter odběru energií nebo spotřeby a hradíte řádně zálohy v předepsané výši, tak vás periodické vyúčtování žádnou větší odchylkou, tedy přeplatkem či doplatkem, nepřekvapí.

Vysoký doplatek samozřejmě nepotěší nikoho z nás. Vzniká nejčastěji kvůli větší spotřebě energií proti předchozímu období. Dle zkušeností dodavatelů si většina spotřebitelů raději po vyúčtování své zálohy o něco navyšuje. Přece jen mírně vyšší zálohy jsou příjemnější než riziko neplánovaného jednorázového doplatku.

Vysoký přeplatek však také není to pravé ořechové. Někteří dodavatelé totiž stále mají v podmínkách, že přeplatek použijí na úhradu záloh na další období. Naši zákazníci velmi oceňují, že jim přeplatky vracíme automaticky. Bez jejich výslovného požadavku je nepoužíváme na úhradu jejich budoucích záloh.

Kdy si zálohy upravit

Měníte způsob vytápění? Čekáte přírůstek do rodiny nebo se změnil počet osob ve vaší domácnosti? Pořídili jste si nové a úspornější spotřebiče? Na zimu se stěhujete na hory, a tak ve svém bytě pobýváte jen v létě a moc neprotopíte? Stejně jako se mění život v našich domácnostech, tak je dobré těmto změnám přizpůsobit i optimální výši záloh za energie.

V Bohemia Energy se zálohy snažíme nastavovat zákazníkům co nejpřesněji, tedy podle konkrétní spotřeby odběrného místa. Navíc ty zákazníky, kterým se výše zálohy po vyúčtování výrazněji mění, sami proaktivně kontaktujeme, abychom si ověřili, že výše záloh je pro ně vyhovující.

Do změny výše záloh teď může promlouvat i koronavirus. Řada lidí pracuje z domova a mnozí se přestěhovali na své chaty a chalupy. Je však třeba počítat s tím, že právě u rekreačních objektů máme zpravidla nastavené nižší zálohy. Pokud se tedy chcete vyhnout při vyúčtování energií nepříjemného překvapení, doporučuji výši záloh si v tomto případě adekvátně upravit.

Samotnou změnu záloh pak lze obvykle provést velmi jednoduše několika způsoby – pokud váš dodavatel nabízí on-line správu zákaznického účtu, můžete využít svoji „webovou kancelář“. Případně dodavatele kontaktovat e-mailem nebo telefonicky.

Robert Šíma

ředitel zákaznické péče Bohemia Energy

Robert Šíma působí v Bohemia Energy od května 2010 na pozici ředitele zákaznické péče. Bohaté zkušenosti má rovněž z telekomunikačního trhu, kde působil více než deset let na různých pozicích středního a vrcholového managementu ve společnostech Vodafone CZ, Telefónica O2 CZ a MobilKom. Věnoval se mimo jiné řízení a budování zákaznické péče a přímých prodejních kanálů, rozvoji CRM a automatizaci business procesů.



Bohemia Energy

Skupina Bohemia Energy je s více než 1,2 milionu zákazníků a ročním obratem přes 21 miliard korun největším uskupením alternativních dodavatelů energií v České republice a na Slovensku. Kromě dodávek elektřiny a plynu poskytuje i finanční služby, včetně financování úsporných řešení domácností a finančního plánování. Skupinu tvoří šest energetických společností – lídr skupiny, největší alternativní dodavatel energií v České republice, Bohemia Energy, dále společnosti Amper Market, Comfort Energy, Europe Easy Energy, X Energie a největší alternativní dodavatel energií na Slovensku, společnost Slovakia Energy.

Více na www.bohemiaenergy.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Čt 10:57  Povolené přečerpání, nebo kreditní karta? Po čem sáhnout? Iva Grácová (Bezvafinance)
Čt   8:00  Domácnost za poloviční náklady. Přejděte na smart home Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
St   0:00  Penzijní připojištění se mění, pro koho je výhodné Petr Holub (MojeNebankovka)
Út 13:15  Rozšiřujeme nabídku ETF: AI, Indie, obrana a další Marek Pokorný (Portu)
Út   8:00  Před koupí nemovitosti pečlivě kontrolujte rezervační smlouvu Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688