Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  11.11.2020 09:13:00

Rozbřesk: Inflace mírně pod prognózou ČNB

Nová prognóza ČNB úspěšně prošla prvním testem. Včera zveřejněná říjnová inflace skončila jen jednu desetinu procentního bodu pod odhadem centrální banky, a tak ČNB ve svém komentáři nemohla vyjádřit nic jiného než spokojenost, a to dokonce i s vývojem všech složek inflace. Nákladové tlaky však podle ČNB zůstanou v české ekonomice dál zvýšené, jen namísto rychle rostoucích mezd bude inflaci pohánět slabá koruna. Podle centrální banky inflace na konci roku ještě vzroste na tři procenta a k jejímu poklesu do blízkosti dvouprocentního cíle dojde (sice jen na chvíli) už v prvním čtvrtletí příštího roku.

Ve hře zůstává podle našeho názoru ještě mnoho neznámých, včetně otázky otevření „kamenných“ prodejen v předvánočním čase, marží nebo slabšího apetitu spotřebitelů, kteří si navíc stále ve větší míře zvykají nakupovat na internetu. Proto není vůbec vyloučené, že inflace může v nejbližších měsících jít dolů mnohem rychleji. Spolu se silnější korunou a současně horšími výsledky ekonomiky pak může stát ČNB před rozhodnutím, co dál. Hlavní scénář prognózy totiž příliš se změnou situace v posledním čtvrtletí kvůli termínu přípravy nepočítal. V každém případě mezi neznámé, které mají potenciál ovlivnit rozhodování nejenom centrální banky, je prodloužení nouzového stavu, o němž se ovšem bude rozhodovat zřejmě až příští týden.

Ale zpátky k inflaci. Inflace se po čtyřech měsících vrací pod hranici tří procent, v jejíž blízkosti se ještě chvíli zřejmě bude nacházet, nicméně už na začátku roku 2021 ji čeká radikální pokles. Důvody, proč se inflace stále drží na relativně vysoké a pro ČR dlouhodobě ne příliš zvyklé úrovni, se v čase mění. Zatímco loni inflaci táhly rostoucí náklady na bydlení, letos se na inflačním růstu podílely především potraviny. Jenže ani to už od léta neplatí, protože nejvýznamnějším faktorem podporujícím inflaci jsou rychle rostoucí ceny tabáku a alkoholu (respektive zvýšených spotřebních daní na ně uvalených). Jen tato jedna položka se na celé inflaci podílí téměř z jedné třetiny a než z inflace vyšumí, bude to trvat ještě přes půl roku. Pozitivní zprávou je nejenom zpomalení inflace, ale i příznivější vývoj cen potravin a bydlení, které začalo dokonce díky levnějším energiím a nájemným zlevňovat. A přitom nepůjde jen o jednorázový výkyv.


*** TRHY ***

CZK a dluhopisy

Koruna se v průběhu včerejšího dne dál vezla na pozitivní vlně a přiblížila se už k hranici 26,40 EUR/CZK. Od začátku měsíce si tak vůči euru připisuje už více než tři procenta a současně se vzdaluje i úrovni prognózované centrální bankou pro toto čtvrtletí. Výrazné pohyby zažívá i dluhopisový trh a například desetiletý výnos od konce minulého týdne vzrostl už téměř o 15 bodů. Dnes jsou na pořadu tři emise bondů v maximální hodnotě 9 mld. korun se splatností sedm až deset let.

Zahraniční forex

Na eurodolaru se včera neodehrálo nic zásadního a v prvním povolebním týdnu jde volatilita dále dolů. Zdá se přitom, že dolar ani nijak netrápí fakt, že počty nově nakažených v USA letí vzhůru, což se bez ohledu na pozitivní zprávy o nové vakcíně projeví v makroekonomických číslech.

Včera se dále dařilo ve střední Evropě forintu, který rozšiřoval svoje zisky, ačkoliv nižší než očekávaná inflace za říjen fakticky implikuje hrozbu, že MNB v dohledné době sníží jednotýdenní depozitní sazbu. O té bude jednat již zítra a vzhledem k relativně silné měně nelze vyloučit kosmetickou úpravu sazby (0,75 %) směrem dolů.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688