Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  11.11.2020 08:05:25

Lagardová vystoupí na fóru ECB (Komentář,Ranní zpráva z finančního trhu)

Tak takhle prázdný kalendář už tu dlouho nebyl. Jedinou událostí dne bude vystoupení prezidentky ECB Lagardové na fóru ECB. Vzhledem k inflaci v záporu a dalšímu šíření koronaviru bude její vystoupení zřejmě holubičí a naznačí potřebu přijetí dalších opatření. Absence jakýchkoli makroekonomických událostí tak přitáhne pozornost zpět k evergreenům. Tedy ke koronaviru, brexitu či povolebnímu dění v Americe. Na finančních trzích tak lze očekávat spíše zklidnění, případně korekci zisků, které si euro i česká měna v minulých dnech připsaly.   

Zveřejněno nebude vůbec nic

Ekonomický kalendář je dnes prázdný nejen ve Spojených státech, ale i eurozóně a středoevropském regionu. Na ekonomickém fóru ECB dnes vystoupí její prezidentka Lagardová. Radost jí zřejmě nebude dělat silné euro, inflace pod bodem mrazu ani vyhlídky ekonomiky eurozóny, které kazí druhá vlna pandemie. Vystoupení se tak ponese v holubičím tonů a naznačí, že v prosinci můžeme čekat další opatření. Těmi bude zřejmě prodloužení a rozšíření stávajícího pandemického programu o dalších 500 mld. EUR, a to do konce příštího roku.

Důvěra v Německu se propadla

V Německu byl včera zveřejněn listopadový ZEW index. Ten kvůli druhé vlně pandemie ve složce očekávání již druhý měsíc v řadě klesal. Dostal se až na úroveň 39 bodů, což je nejméně od dubna, kdy Německo zasáhla první pandemická vlna. Průzkum byl však prováděn před oznámením firem Pfizer a BioNTech o 90% účinnosti testované vakcíny proti nemoci covid-19. Prosincový indikátor má tak naději na zlepšení. Na evropských akciových trzích včera panovala pozitivní nálada a indexy si připisovaly zisky. Prostor pro posilování společné evropské měny se však zřejmě již vyčerpal a tak zisky, které si připsala díky naději na vakcínu i vítězství Joe Bidena v amerických volbách, již dále nerozšiřovala. Ve srovnání s předchozím obchodním dnem naopak mírně korigovala směrem k úrovním okolo 1,182 USD/EUR.  

Koruna ve svém posilování včera již přibrzdila. Krátce prolomila hladinu 26,40 CZK/EUR, pod ní se ale neudržela a v odpoledních hodinách se obchodovala za 26,46 CZK/EUR. Prostor pro další posilování považujeme již za limitovaný. Po euforii, kterou na trh přinesl pokles rizikové averze díky výsledkům voleb v USA a naději na novou vakcínu, očekáváme u kurzu koruny spíše zklidnění či případnou korekci rychle nabytých zisků. Na zveřejnění říjnové inflace domácí měna nijak nereagovala. Ostatně k tomu nebyl ani důvod. Inflace skončila pouze desetinku jak pod tržním odhadem, tak i pod odhadem ČNB. S hodnotou 2,9 % se tak inflace vrátila zpět do tolerančního pásma ČNB. Jádrová inflace zůstala i nadále vysoká, a to na úrovni 3,7 %. Na našem výhledu, že úrokové sazby zůstanou až do konce příštího roku beze změny, zveřejněná data nic nezměnila. Více jsme se tématu věnovali zde: https://bit.ly/2Ueg8AG.

Vývoj ve zbytku regionu byl včera diferencovaný. Na polský zlotý dopadá rychlé zhoršování tamní pandemické situace a ten tak v průběhu dne o 0,4 % oslabil a posunul se na úroveň 4,50 PLN/EUR. Maďarský zlotý naopak o 0,8 % zpevnil (na 356,1 HUF/EUR).  

Autor: Jana Steckerová

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688