Ing. Jakub Petruška (Zlaťáky)
Okénko investora  |  10.11.2020 13:03:34

Americké prezidentské volby skončily, vítěz je znám, ale nejistota panuje dále

Událost, na kterou se upíraly zraky celého světa skončila, ano, řeč je o amerických prezidentských volbách, které se pravděpodobně zařadí k těm nejočekávanějším, nejsledovanějším a nejnapínavějším v historii USA. Celý svět sledoval, jak asi dopadnou a jakou cestou se USA vydají příští čtyři roky. Zbývá dopočítat poslední hlasy, v posledních několika státech, ale tyto hlasy již nezvrátí konečný výsledek. Voliči se rozhodli pro změnu a nynějšího prezidenta za republikány Donalda Trumpa vystřídá demokrat Joe Biden.

Na výsledek, jak už to tak bývá postupně reagovaly trhy napříč světem a finanční trhy zažívaly pocit nejistoty, což se promítlo do propadů akcií. Postupem času, kdy přicházely jednotlivé výsledky napříč USA se ukázalo, že výsledek je stále nejistý a počáteční nadšení, kdy favoritem byl Joe Biden bylo pryč a realita se zdála být úplně jiná. Možná v jednu chvíli přišla studená sprcha. Odhady, průzkumy favorizovaly Joe Bidena a dávali mu náskok nad jeho rivalem Trumpem dokonce 10 a více procent. Zdálo se, že se opakuje historie a rok 2020 je v něčem podobný roku 2016, kdy rovněž byla favorizována demokratka Hillary Clintonová, ale nakonec se do bílého domu probojoval Donald Trump.

Nakonec několikadenní drama skončilo a Joe Biden se stal novým, v pořadí již 46. prezidentem USA. Vypadá to také, že demokraté budou mít většinu ve sněmovně reprezentantů a senát, ten pravděpodobně zůstane republikánům.

Nyní je otázkou, co bude dále, jelikož stávající prezident Donald Trump zatím neuznal porážku a chystá se do protiútoku, což může vyvolat opětovnou nejistotu, která se promítne na trhy.

Rovněž drahé kovy zareagovaly na daný vývoj.
Dne 2.11 se cena zlata pohybovala na úrovni cca 1 880 USD za unci až k úrovni cca 1 896 USD za unci. V den voleb jsme viděli posun k úrovni cca 1 890 USD až k cca 1 915 USD za unci, v průběhu sčítání se cena zlata udržovala kolem 1 908 USD za unci. Tedy je možné říci, že nějaký zásadní pohyb se neudál a cena stále oscilovala kolem úrovně cca 1 900 USD. Mohl to být určitý klid před bouří, pokud by se situace vyostřila díky neuznání voleb, možné nepokoje v americké společnosti atd., jelikož národ je silně rozdělen a nikdo neví co bude dále. V pondělí dne 9.11 se cena zlata dostala až nad úroveň 1 960 USD za unci.
Pokud se podíváme na rok 2016, kdy 8. listopadu proběhly prezidentské volby a vyhrál Trump, zjistíme, že ještě na počátku ledna 2016 se cena zlata pohybovala kolem úrovně 1 060 USD / Oz, následně v červenci 2016 se dostala až na úroveň cca 1 366 USD / Oz, v červnu rovněž proběhlo referendum ve Velké Británii o vystoupení z EU. Kolem 4. listopadu bylo zlato na úrovni cca 1 300 USD / Oz. Následně ve chvíli zvolení Donalda Trumpa cena zlata vzrostla o cca 5 % a zamířila vzhůru k úrovni cca 1 338 USD, pak zkorigovala k úrovni cca 1 300 USD. Po uklidnění na trzích cena začala významněji klesat a na konci roku 2016 jsme se pohybovali kolem cca 1 150 USD / Oz.

Před volbami byly různé scénáře, které by mohly po volbách nastat a zdá se, že se postupně naplňuje ten nejhorší scénář. A to ten, že prezident Donald Trump nechce uznat porážku, chystá určité kroky, chce se soudit a to vše může vyvolat další nejistotu.

Volby dopadly, tak jak dopadly, jsou jen kapkou v moři problémů, kterým dnešní svět čelí. Faktorů, které ovlivňují cenu drahých kovů je nespočet a krátkodobé hledisko nehraje téměř žádnou roli. Výkyvy jsou neustále, ale až dlouhodobý trend ukazuje tu pravou funkci kovů. Hnacích motorů pro žlutý kov je nespočet (nízké úrokové sazby, tištění peněz, inflace, dluhy, geopolitické problémy atd.), to vše bude v dlouhodobém horizontu posouvat cenu výše.

Jen pro zajímavost, jak se trh neustále mění a nelze nic s jistotou předpovídat. V pondělí byla cena zlata cca kolem 1 960 USD za unci. V průběhu dne přišla zpráva, že určitá firma vyvinula vakcínu proti COVIDU a na to reagovaly růstem akcie a naopak propadl žlutý kov a dostal se k úrovni cca 1 867 USD za unci, tedy propad o cca 5 %. Je tedy opět nutné zmínit, že krátkodobé pohyby jsou nepředvídatelné a u investice do žlutého kovu hraje hlavní roli dlouhodobý horizont, uchování hodnoty v čase, nikoliv spekulace.

Ing. Jaroslav Křůpala

Ing. Jakub Petruška

Vystudoval Ekonomickou fakultu na Vysoké škole báňské - Technické univerzitě v Ostravě a v současné době působí ve společnosti Zlaťáky.cz jako investiční analytik a poradce. Zabývá se zejména fundamentálními analýzami a technickými analýzami komoditních trhů.





Zlaťáky

Společnost Zlaťáky se specializuje na retailový obchod se zlatými a stříbrnými mincemi a s investičními kovy ve formě slitků. Provozuje e-shop na doméně zlataky.cz, v Česku má čtyři kamenné prodejny, na Slovensku dceřinou společnost, e-shop a kamennou prodejnu v Bratislavě. V retailovém obchodě s drahými investičními kovy jsou Zlaťáky jedničkou na trhu. Nabízí pamětní mince ČNB, pamětní a investiční mince zahraničních mincoven i zlaté slitky (cihly) švýcarských rafinerií za férové ceny. Investiční kovy společnost nejen prodává, ale i vykupuje.

Více na https://zlataky.cz/.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688