Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  10.11.2020 11:19:40

ČEZ: Meziroční růst výsledků, zvýšení celoroční projekce (Komentář k výsledkům hospodaření)

ČEZ dnes reportoval výsledky hospodaření za třetí kvartál tohoto roku. Firma vykázala růst všech položek v meziročním srovnání. Důvodem je vyšší cena prodané elektřiny. EBITDA dosáhla 12,2 mld. CZK (24 % y/y) při tržbách 49,3 mld. CZK (2,6 % y/y). Upravený čistý zisk pak činil 2,3 mld. CZK (loni 0,5 mld. CZK). Výsledky jsou z našeho pohledu v souladu s tržním očekáváním. Management společnosti zároveň zvýšil své cíle pro celý rok, a to jak pro zisk EBITDA, tak pro čistý zisk. Celkově považujeme reportované výsledky za silné. To spolu se zvýšením cílů naznačuje vysokou dividendu.

Klíčové trendy v hlavních segmentech: (1) V segmentu Tradiční energetika vyrobil ČEZ téměř 14 TWh, elektřiny, což bylo mírně pod produkcí za stejné období loňského roku. Poklesla výroba v uhelných elektrárnách, to ale bylo více než kompenzováno vyšší výrobou v jaderných blocích. ČEZ snížil výhled na celoroční produkci v tradiční energetice na 58,3 TWh z 59,3 v Q2 20. Podle nových očekávání poklesne výroba v uhelných elektrárnách. To může souviset s vyšší cenou emisních povolenek. (2) EBITDA dosáhla za druhé čtvrtletí 12,2 mld. CZK (24 % y/y). V meziročním srovnán vzrostla marže o 4,4 procentní body. To je z našeho podhledu dáno nárůstem výroby ve vysokomaržových jaderných elektrárnách. (3) Upravený čistý zisk je 2,3 mld. CZK (loni 0,5 mld. CZK). Reportovaný čistý zisk se kvůli opravným položkám (-3,4 mld. CZK) překlopil do ztráty 1,1 mld. CZK. Jedná se o opravné položky zejména k aktivům v Polsku (-1,4 mld. CZK), Rumunsku (-0,8 mld. CZK), Severočeských dolech (-0,7 mld. CZK).

Zadlužení: Zadlužení měřené poměrem čistý dluh / EBITDA se snížilo na 2,4x z 2,8x, které reportoval ČEZ před rokem.

Výhled managementu: Vedení společnosti zvýšilo své projekce na celoroční výsledky na horní hranici původního rozpětí. Zisk EBITDA by nově měl dosáhnout 64 mld. CZK (předchozí 62-64 mld. CZK). A upravený čistý zisk by měl vzrůst na 23 mld. CZK (21-23 mld. CZK). Vypadá to tak, že negativní vliv nákazy covid-19 nebude mít na distribuci tak negativní vliv, jak se čekalo. Připomínáme, že upravený čistý zisk bude sloužit jako základna pro výpočet dividendy. Současný cíl naznačuje dividendu 42 CZK na jednu akcii (při 100 % výplatě), což je hrubý výnos téměř 9 %. Máme za to, že by management měl navíc v dividendě zohlednit prodej zejména rumunských aktiv.

Potenciální dopad na naše odhady a naše doporučení: Reportovaná čísla považujeme ve shodě s našimi odhady. Naší cílovou cenu necháváme nyní beze změny na úrovni 621 CZK s doporučením Koupit.

Hlavní rizika: Neplánované odstávky konvenčních elektráren a pokles ceny elektřiny.

Očekávané události: Odpoledne se bude konat konferenční hovor k reportovaným výsledkům. Výsledky za celý rok 2020 by měly být oznámeny v březnu 2021.
Autor: Bohumil Trampota

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688