Libor Stoklásek (Imperial Finance)
Investice  |  09.11.2020 22:05:39

Closing Bell (9. 11. 2020) – Světlo na konci tunelu, vakcína je na světě!

Evropské a zámořské akciové trhy během dopoledních hodin první obchodní seance nového týdne výrazně posilovaly, těžily z výsledků amerických prezidentských voleb. Vysoké zisky lze přisuzovat očekávání větší transparentnosti a lepší čitelnosti nové úřadující osoby v Bílém domě. Odpoledne indexy akcelerovaly růst pod pozitivními zprávami o úspěchu vakcíny vyvíjené společnostmi Pfizer a BioTech.

Podle obchodníků z Wall Street demokratický vítěz na post prezidenta Spojených států Joe Biden bude pro kapitálového trhy mnohem čitelnější vůdce. Dle mnohých investorů odpadne šokový způsob komunikace pomocí twitterového účtu a sníží se volatilita způsobená nečekanými zásahy do chodu amerického hospodářství a obchodní politiky země. Nový budoucí prezident přináší naději na méně agresivní způsob americké politiky a obnovení vypovězených mezinárodních smluv.

V odpoledních hodinách světové akciové indexy rostly raketovým tempem v reakci na oznámení americké farmaceutické společnosti Pfizer o více jak 90% účinnosti nové testované vakcíny proti onemocnění způsobeném koronavirem. Nová vakcína na vzorku tisíce dobrovolníků poukázala ve finální fázi testování na velmi silnou úspěšnost proti viru covid-19, který letos poslal většinu světových ekonomik do recese. Efektivita vakcíny byla předem odhadována v rozmezí 60 až 70 %, více než 90% úspěch je proto zásadním, uvedl šéf BioTechu. Naznačuje to, že je možné
 v budoucnu dostat covid pod kontrolu. Zpráva vyhnala výše akcie Pfizer už v dopoledním pre-marketu o více jak 15 %, akcie BioTech ADR posílily o 20 %. V naději světlých zítřků připisovaly dvouciferné zisky také akcie nejvíce zasažených sektorů.

Americký průmyslový index DJIA rostl v průběhu dne o více jak 5 %, nejširší index S&P 500 o 4 %, technologický NASDAQ své zisky z předchozích dní pevně udržoval. Dařilo se zejména akciím z odvětví cestovního ruchu, letecké dopravy a financí. Akcie leteckých dopravců United Airlines a Delta Air Lines posilovaly téměř o 20 %. Poloviční zisky připisovaly hotely, kasina a sektor výletních plaveb. Letecké společnosti patřily mezi tituly nejvíce zasažené světovou pandemií. Ačkoliv cestování statistiky od dubna neustále rostou, nedávný příliv nových případů nakažení vedl k obnovení blokád letecké dopravy v Evropě a vyvolal obavy z blížící se podobné situace v USA. V závěru obchodování americké indexy o část svých zisků přišly, nicméně není potřeba dodávat, že pozitivní sentiment trhy jen tak brzy neopustí. 

Ceny ropy dnes v reakci na zprávu posílily téměř o 10 %. Naděje předních producentů na návrat poptávky na světový komoditní trh vyhnaly cenu ropy WTI opět nad hranici 40 USD za barel. Severomořská ropa BRENT připsala přes 8 % k ceně 42,30 USD. Opačné reakce jsme se dočkali u drahých kovů. Bezpečné přístavy a drahé kovy během dne výrazně ztrácely. Cena trojské unce propadla o 85 USD, o téměř 5 %. Na měnovém trhu americký dolar posiloval a na páru s eurem poskočil na úroveň 1,1800 EUR/USD.

Úterní obchodní seance se ponese ve znamení zveřejnění týdenní změny zásob ropy dle institutu API, čínské inflace a peněžní zásoby, indexů ekonomického sentimentuEvropy a vystoupení členky americké centrální banky Lael Brainardové.

Ing. Libor Stoklásek, MBA
Imperial Finance

Imperial Finance

Dynamicky smýšlející privátní investiční kancelář Imperial Finance nastoluje v českých podmínkách novodobé standardy moderní správy klientského kapitálu. Klientům nabízí komplexní správu portfolia s možností výplaty měsíčních výnosů. Kromě tradičních investičních nástrojů (akcie, měny, dluhopisy, nemovitosti) se zaměřuje na alternativní svět investic (kryptoměny, AOS, dotační a developerské projekty).

Investiční kancelář Imperial Finance sídlící v centru Brna zaštiťuje služby Imperial Invest Funds a Imperial Trade Capital, skrze které nabízí svým klientům, kromě nadstandardních služeb a výnosů, úplnou transparentnost, diverzifikované portfolio, přístup k moderním technologiím, příjemné zázemí investičních odborníků s mnohaletými zkušenostmi v oboru a dlouhodobou nadstandardní investiční nezávislost.

Více informací na: www.imperial-finance.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

20.09.2023Konec inflačního šoku jako světlo na konci tunelu? Vladislav Hetfleiš (Ronda Invest)
25.05.2023Michal Šnobr: Světlem na konci (českého) energetického tunelu je zemní plyn Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
24.10.2022čekání na světlo na konci tunelu - PMI ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688