Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Hypotéky  |  09.11.2020 16:07:40

Čeká hypoteční trh výraznější pokles? Rozhodne vývoj nezaměstnanosti


Vývoj nezaměstnanosti ovlivňuje nejen ochotu Čechů půjčovat si na vlastní bydlení, ale také bank poskytovat nové hypotéky.Další vlna koronaviru nevěstí pro hypoteční trh nic dobrého. Vládní opatření bránící šíření této nákazy totiž brzdí ekonomiku a firmy budou dříve či později nuceny propouštět. 

V brzké době se hypoteční trh zcela jistě dočká jistého ochlazení. O tom, jak citelné bude, rozhodne z velké míry vývoj situace na pracovním trhu. „Pokud lidé ztrácejí jistotu svého zaměstnání, a jsou tedy v ohrožení jejich pravidelné příjmy, ochota půjčovat si na vlastní bydlení klesá. I když nezaměstnanost v Česku byla v říjnu na hodnotě pouhých 3,7 procenta, horší časy nás pravděpodobně teprve čekají. Brzy totiž skončí různé podpůrné „covidové“ vládní programy k udržení pracovních pozic ve firmách a dříve či později přijde na řadu propouštění,“ uvádí Veronika Hegrová z online sjednávače hypoték hyponamiru.cz. Pandemie koronaviru citelně zasáhla i podnikatelský sektor. V lepším případě se musí pro letošek řada drobných podnikatelů a živnostníků smířit s nižšími příjmy než v minulých letech. Rostoucí počet lidí bez práce a nižší příjmy mají vždy negativní dopad na hypoteční trh 

Přijdou stovky tisíc Čechů o práci? 

Jak moc budou firmy v Česku po ukončení podpůrných vládních programů propouštět, lze nyní jen stěží odhadovat. Určitým vodítkem může být makroekonomická predikce ministerstva financí ze září letošního roku, která v následujících letech počítala s pozvolným a velmi mírným růstem nezaměstnanosti. Podíl nezaměstnaných osob v roce 2021 by měl dosahovat hodnoty 4,6 procenta, což odpovídá 338 tisícům nezaměstnaných. Pro hypoteční trh by tento vývoj nepředstavoval žádnou katastrofu. „Tento scénář je potřeba brát jako optimistický, protože vychází z údajů známých na začátku září, tedy ještě z doby před vypuknutím druhé vlny pandemie koronaviru. Nezaměstnanost se v následujícím půl roce pravděpodobně dostane na vyšší hodnoty. Rozhodující bude, jak rychle se podaří dostat pod kontrolu šíření nákazy a uvolnit přísná vládní opatření brzdící českou ekonomiku,“ doplňuje Veronika Hegrová. 

Banky zůstanou velmi obezřetné 

Nepříznivý vývoj na trhu práce povede také ke zhoršení dostupnosti hypoték. Výraznější propouštění totiž bude vést banky k ještě větší obezřetnosti vůči uznatelnosti příjmu z firem, které budou snižovat stavy. Veronika Hegrová k tomu dodává: „S rostoucí nezaměstnaností může klesat nejen zájem o úvěry na bydlení ze strany klientů, ale také ochota bank hypotéky poskytovat. Vyloučeno není ani další zpřísňování podmínek pro získání hypotéky. Mohlo by rovněž dojít k pozvolnému nárůstu úrokových sazeb, protože se banky budou více obávat vyšší míry nesplacených úvěrů, a budou si vytvářet dostatečný finanční polštář na krytí nesplácených hypoték.“ 

Kdy uvidíme světlo na konci tunelu? 

Od března letošního roku mají menší šanci na získání hypotéky lidé pracující například v cestovním ruchu, pohostinství, kultuře či výstavnictví. Jedná se totiž o obory, ve kterých hrozí v případě uzavírání ekonomiky rychlá ztráta zaměstnání. V posledních měsících přešly některé banky od plošného vyloučení celých oborů k individuálnímu posuzování žádostí, kde hodnotí více proměnných, které rozhodnou o schválení či zamítnutí hypotéky. „K výraznějšímu uvolnění přístupu bank k rizikovějším profesím můžeme očekávat teprve několik měsíců po stabilizaci situace ohledně koronaviru, a to jak v Česku, tak v zahraničí, nebo po nalezení účinné vakcíny proti této nákaze,“ uvádí Veronika Hegrová. Pokud ovšem budou přicházet další nové vlny koronaviru, budou na to jako první vždy doplácet zmíněné nejrizikovější obory jako první.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Hypotéky:

12.04.2024  Trh s hypotékami ožívá (video) Ceskatelevize.cz (ČT)
04.04.2024  Sazby hypoték nadále klesají (INDEX) Broker Consulting (Broker Consulting)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688