Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  08.11.2020 12:21:36

Pražská burza zažila nejpozitivnější týden od úvodu srpna. Akcie Pilulka nadále na růstové vlně


Nehledě na nejasnosti ohledně výsledku amerických prezidentských voleb nejvýraznější vlnu optimismu zažila v týdnu především Wall Street, kde nejvýkonnější index Nasdaq poskočil dokonce o 9 %. Index PX oproti tomu přidal „jen“ 2,65 %, když páteční seanci zakončil na zhruba 865 bodech.

Vítězem týdne se nakonec staly akcie STOCK, které se v domovském Londýně vydaly na sever v druhé polovině týdne. Vymazaly tak ztráty z předcházejícího týdne, zkrátka pokračují ve své výrazné volatilitě od okamžiku zveřejnění nástřelu výsledků z poloviny října.

Stříbrná pozice v týdnu patří akciím MONETA, kde investoři přeci jen začali více reagovat na zveřejněné pozitivní hospodářské výsledky, resp. výhled. Navíc zapůsobilo uskutečnění dalšího tzv. insider nákupu, když své portfolio firemních akcií po půl roce dále rozšířil finanční ředitel Jan Friček. Titul se dostal vlastně na 3 měsíční maxima, nicméně právě k poměrně výrazné technické hranici, které tak může být pro další vývoj rezistencí.

 

Svou vahou však domácí trh v týdnu nejvíce pozitivně ovlivnily akcie ČEZ, kde další tentokrát již úspěšný pokus o proražení v reportech dříve zmiňované technické hranice otevřel titulu cestu výše. Pomohly i ceny elektřiny, které se v týdnu solidně nadechly z půlročních minim a řadu investorů zřejmě přiměly otevřít pozice před úterním reportem hospodářských výsledků.

Výkonnost indexu PX v týdnu překonaly již jen akcie KB, které tím vymazávají říjnové ztráty. Třetí bankovní titul ERSTE v domovské Vídni za volatility navazoval na nádech z konce října, hladina 18,80 EUR se však ukázala stejně jako před měsícem stopkou. V Praze navíc zisky titulu omezilo výrazné posílení koruny. Akcie ERSTE si každopádně druhý týden v řadě udržely pozici nejobchodovanějšího titulu s objemem 528 mil. , tedy postaraly se o více než čtvrtinu všech.

Akcie O2 v návaznosti na zveřejněné růstové hospodářské výsledky kurzově v pátek vyrovnávaly svá říjnová několikaměsíční maxima na 227 , solidní zisky však za nadprůměrného objemu neudržely. Zpět ke svým maximům z posledních měsíců se navrátily také akcie PHILIP MORRIS.

Pozici letos nejrůstovější emise si těsně udržely akcie PFNONWOVENS, u kterých lze vzhledem k právním procedurám nejspíše v 1. čtvrtletí příštího roku očekávat odchod z pražské burzy. Majoritní akcionář disponuje více než 90 % akcií a valná hromada, která má schválit jím navrhované vytěsnění minoritních akcionářů byla svolána na 8. prosince.

Na pražské burze dříve letos nejrůstovější titul Avast se podíval na 5 měsíční minimahranici 140 . Opět předváděl asi nejvýraznější volatilitu a nakonec si i za celý týden dokázal polepšit.

To se z indexu PX nakonec nepodařilo jen akciím pojišťovny VIG. Ty přitom nejprve v domovské Vídni navazovaly na nádech z konce října, páteční seance však zisky vymazala, navíc v Praze své negativně sehrálo zmiňované výrazné posílení koruny (k 26,60 Kč/EUR).

Největší ztráty v týdnu zaznamenaly mimo index stojící akcie CZG a TMR. U akcií CZG dle očekávání skončily v minulých reportech zmiňované stabilizační nákupy ze strany manažera IPO Société Générale, která za celý říjen vlastně na podporu kurzu nakoupila přes 64 tisíc akcií CZG. Pozitivně však může působit, že Société Générale také nakonec využila opci z IPO a koupila tak od stávajících akcionářů téměř 216 tisíc akcií CZG. U titulu se tím rozšířil tzv. free float na více než 9 %.


Závěrem nutno zmínit pokračující růstovou vlnu na akciích posledního nováčka pražské burzy. Na trhu START totiž akcie PILULKA zatím nezaznamenaly jedinou ztrátovou seanci a od ceny z IPO již zhodnotily o 38 %, když v pátek zakončily na 585 . Hodnota on-line prodejce léků se tak začíná blížit 1,5 mld. .

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688