Libor Stoklásek (Imperial Finance)
Investice  |  06.11.2020 23:05:29

Closing Bell (6. 11. 2020) – Trh práce překvapil, ropa opět pod tlakem

Zámořské akciové trhy poslední obchodní seanci tohoto týdne zakončily nevýrazně, dokázaly však většinu svých denních ztrát v závěru obchodování umazat. Situace kolem amerických prezidentských voleb se nadále přiklání ve prospěch Joe Bidena. Republikánská strana zřejmě mírně sníží nadvládu Demokratů ve Sněmovně reprezentantů a těsně udrží nadpoloviční většinu v Senátu. Americká média nenechala Donalda Trumpa domluvit ve včerejším projevu k národu a jeho projev přerušila. Byl údajně plný lží, polopravd a neověřených informací. Trump zdrceně kope kolem sebe a připravuje řadu žalob. Akciovým trhům, po velmi silném týdnu, počátkem seance docházel dech a před nadcházejícím víkendem investoři částečně realizovali své zisky. Nejširší americký index S&P 500 připsal 0,07 %, průmyslový index DJIA poklesl o -0,17 % a technologický NASDAQ zakončil růstem o 0,04 %. Dařilo se akciím  z odvětví základních materiálů a technologií.

Americký trh práce už tradičně v prvním pátku nového měsíce, lehce překvapivě, dodal velmi slušné říjnové statistiky. Přírůstek nových pracovních míst (NFP) byl sice slabší než v předchozím měsíci, report poukázal na 638 tisíc, ale i tak překonal analytický konsensus 600 tis. pracovních míst. Najímalo se zejména v obchodě, dopravě, specializovaných službách, pohostinství a stavebnictví. Nezaměstnanost poklesla o procentní bod na 6,9 %. Podle středečního předstihové ukazatele ADP soukromý sektor vytvořil v měsíci říjnu 365 tisíc pracovních míst. I tato solidní čísla na odhad trhu 650 tisíc nedosáhla. O návratu na předkrizové statistiky nemůže být ani řeč, přesto dochází k výraznějšímu zlepšení a finanční trhy jsou si toho velmi dobře vědomi.

Cena zlata udržela své zisky z předchozích dní i během poslední seance tohoto týdne růstem o 0,30 % a to navzdory zmíněným dobrým datům z amerického trhu práce. Od svého vrcholu z počátku srpna se cena drahého kovu zasekla v ošklivém konsolidačním pásmu. Investoři vybírali solidní zisky z předchozích měsíců a revidovali své plány před začátkem amerického volebního období. Z technického hlediska se jeví velmi silným supportem hladina 1860 USD a prostor pro dosažení srpnových maxim poblíž úrovně 2100 USD je nadále otevřený. Jen tento týden totiž centrální banky Austrálie a Anglie rozšířily své programy kvantitativního uvolňování (QE) s cílem vyrovnat negativní dopady globálního pandemického šoku. Americká centrální banka FED rovněž ve čtvrtek uvedla, že propuknutí viru nadále představuje velké riziko pro domácí ekonomiku, a proto se zavazuje ponechat svůj monetární postoj mimořádně uvolněný.

Zajímavé zprávy dnes přišly z Německa. Tamní vláda má v plánu rozšířit pomoc odvětví letecké dopravy, tvrdě zasaženému koronavirovou krizí. Kromě klasických aerolinek se o podporu nově hlásí také domácí letiště a řízení letového provozu. Vláda v pátek jednala se zástupci těchto odvětví prostřednictvím videokonference. V závěrečné deklaraci se jednotlivé spolkové země zavázaly, že v příštích dvou týdnech budou hledat finanční řešení. Zajímavá je nadále i situace na straně amerických aerolinek, které opět začínají ztrácet půdu pod nohama díky opět rostoucímu počtu pozitivních případů v USA. Akcie United Airlines Holdings a Delta Air Lines dnes ztrácely přibližně 2 %.

Světové ceny ropy během páteční obchodní seance opět ztrácely, ropa WTI ztrácela -3,65 % a severomořský BRENT poklesl o -3,08 %. Prudký nárůst případů Covid-19 v USA zesílil obavy z nových opatření na potlačování hospodářského a sociálního života. Obavy o vývoj světové poptávky drží ceny nadále pod tlakem.

Ing. Libor Stoklásek, MBA
Imperial Finance

Imperial Finance

Dynamicky smýšlející privátní investiční kancelář Imperial Finance nastoluje v českých podmínkách novodobé standardy moderní správy klientského kapitálu. Klientům nabízí komplexní správu portfolia s možností výplaty měsíčních výnosů. Kromě tradičních investičních nástrojů (akcie, měny, dluhopisy, nemovitosti) se zaměřuje na alternativní svět investic (kryptoměny, AOS, dotační a developerské projekty).

Investiční kancelář Imperial Finance sídlící v centru Brna zaštiťuje služby Imperial Invest Funds a Imperial Trade Capital, skrze které nabízí svým klientům, kromě nadstandardních služeb a výnosů, úplnou transparentnost, diverzifikované portfolio, přístup k moderním technologiím, příjemné zázemí investičních odborníků s mnohaletými zkušenostmi v oboru a dlouhodobou nadstandardní investiční nezávislost.

Více informací na: www.imperial-finance.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688