Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  06.11.2020 17:34:00

Kdyby se farmařilo stejně, jako to chodí na akciovém trhu...

John Maynard Keynes prý řekl, že kdyby bylo farmaření vedeno tak, jak funguje akciový trh, farmář by za ranního deště svou farmu prodával, aby jí za odpoledního slunce kupoval zpět. Můžeme to brát i jako náznak toho, jak ošemetné mohou být pohledy na aktuální vývoj na trzích a v ekonomice. S tím na paměti vnímejme následující řádky.

Ekonom Brad Setser ukazuje následující graf, který porovnává vybrané ekonomiky podle toho, jak si vedou relativně k roku 2019. Příběh je to známý, hovoří o tom, že Čína si prošla propadem dříve a pak se jí podařilo dosáhnout v podstatě ukázkového „V“ oživení. Propad v Evropě byl silnější a na vyrovnání pozic s USA nestačilo ani o něco prudší evropské oživení:

1

Zdroj: Twitter

K tomuto obrázku bychom přitom měli přidat ještě jeden „detail“. Jím jsou rostoucí obchodní přebytky Číny. V celku tak vidíme, že tato obrovská ekonomika je tažena nahoru oživením poptávky, ale do nemalé míry poptávky zahraniční. Jinak řečeno, Čína si v současné době dokáže dovézt poptávku a pracovní místa ze zahraničí a vyvézt tam své zboží. Svou nemalou roli na tom má medicínské zboží a elektronika.

A mezitím v Evropě...

V USA se přirozeně řeší volby a v jejich rámci i to, jak moc bude monetární politice pomáhat politika fiskální. Mnohem méně pozornosti je v tomto ohledu věnováno Evropě, respektive eurozóně, kde je ale situace v určitém smyslu podobná. Jak poukazuje například Danske Bank, současný pandemický a ekonomický vývoj by mohl vést k názoru, že fond obnovy EU by se měl rozjet co nejrychleji. Situace je ale taková, že celá věc je nyní zablokována sporem mezi Evropským parlamentem a Evropskou radou.

Danske doufá, že dohody bude dosaženo do konce letošního roku. Nicméně jak situace v USA, tak situace v Evropě možná ukazuje, že téma autopilotů (viz můj pondělní článek) je u fiskální politiky relevantnější (a v praxi vzdálenější), než u politiky monetární, která je povětšinou ušetřena politických tahanic. Danske každopádně nyní čeká, že růst eurozóny dosáhne v příštím roce 5,4 %, letos nastane pokles o 7 %. V případě i námi pozorně sledovaného Německa banka hovoří o letošním 5,5 % poklesu a 4,4 % růstu v roce 2021.

Docela vypovídající se v Evropě ohledně aktuálního vývoje zdají být data týkající se mobility, která ve velkých zemích EU vypadá hodně podobně – propad, oživení, které postupně zpomaluje a pak se křivky obrací opět směrem dolů. Konec konců, hodně podobné je to s celkovými alternativními indikátory – viz další graf:

ekonomika ozdravení covid

Zdroj: Twitter

Tímto grafem se ale dostáváme zpět k tomu, že ráno prší a odpoledne svítí sluníčko. Tedy věřme.


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688