mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  15.01.2021 12:27:00

Cestování do Španělska a podmínky vstupu do ČR - s účinností od 9. listopadu 2020 ČR začíná aplikovat nové rozdělení zemí

05.01.2021 / 12:15 | Aktualizováno: 15.01.2021 / 12:27

Počínaje 9. listopadem 2020 začala ČR aplikovat rozdělení zemí podle rizika nákazy novým koronavirem publikované EU, podle něhož je kontinentální Španělsko a Baleárské ostrovy od čtvrtka 7. 1. 2021 označeno opět červenou barvou, tzn. jako země s vysokým rizikem nákazy. Vyjmuty zůstávají jedině Kanárské ostrovy, které jsou označeny barvou oranžovou! Každá osoba přijíždějící do ČR ze Španělska (kromě Kanárských ostrovů) musí podstoupit test RT-PCR na SARS-CoV2, jehož výsledek musí oznámit příslušným českým sanitárním úřadům. Test je možné podstoupit ve Španělsku nebo v ČR. Čtěte pozorně následující informace.

S účinností od 9. listopadu 2020 ČR začala aplikovat nové rozdělení zemí podle rizika nákazy novým koronavirem vypracované ECDC (Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí). V souladu s ním jsou země EU rozděleny do tří skupin označených barvami: zelenou, oranžovou a červenou. Pro každou barvu platí jistá pravidla při cestách z těchto zemí do ČR (názorněVstup do ČR (PDF, 156 KB)). Více informací naleznete na webových stránkách Ministerstva zahraničních věcí ČR.

Na základě rozhodnutí Ministerstva zdravotnictví ČR jsou s platností od čtvrtka 7. 1. 2021 kontinentální Španělsko a Baleárské ostrovy opět označeny jako červené (na seznamu zemí s vysokým rizikem nákazy), a tudíž platí povinnosti s tím spojené. Oranžovou barvou zůstávají označeny jen Kanárské ostrovy, což značí, že "příjezdový formulář" musí vyplnit a PCR testy předložit jen ti cizinci, kteří se přemisťují do ČR za prací či studiem (více informací k aktuálním podmínkám naleznete zde).

Pro všechny osoby cestující ze zemí s vysokým rizikem nákazy (červený seznam) jsou stanoveny níže uvedené požadavky:

Osoby, které během posledních 14 dnů strávily na území kontinentálního Španělska nebo Baleárských ostrovů alespoň 12 hodin (občané ČR, Španělska či jiných členských států EU):

  1. před vstupem na území ČR oznámit tuto skutečnost příslušné krajské hygienické stanici vyplněním elektronického "Příjezdového formuláře" - www.prijezdovyformular.cz (Informační leták (PDF, 225 KB))
  2. po odeslání vyplněného elektronického formuláře každý obdrží na uvedený email potvrzující zprávu s QR kódem - tuto zprávu je třeba si uchovat v elektronické podobě např. v mobilním telefonu či vytisknout,
  3. předložit potvrzení o vyplnění formuláře s QR kódem při hraniční nebo pobytové kontrole,
  4. bezodkladně - nejpozději však do 5 dnů od vstupu na území ČR - se podrobit na vlastní náklady RT-PCR testu na kterémkoliv z odběrových míst (seznam odběrových míst vizSeznam odběrových míst -testy COVID-19),
  5. výsledek testu neprodleně sdělit krajské hygienické stanici podle místa pobytu, a to nejpozději do 7 dnů od vstupu na území (přehled krajských hygienických stanic viz Krajské hygienické stanice - kontakty),
  6. pro tyto účely je možné akceptovat též výsledky testů PCR realizovaných ve Španělsku ještě před příjezdem na území ČRTest nesmí být při jeho předložení na území ČR starší 72 hodin, tzn. dotyčná osoba musí podstoupit odběr vzorku na test nejdříve 72 hodin před příjezdem do ČR a jeho nahlášením krajské hygienické stanici. Výsledek testu není podmínkou vstupu na území ČR, tzn. že výsledek může být přijíždějící osobou obdržen elektronickou cestou až po příjezdu na území ČR, kdy musí být neprodleně sdělen příslušné hygienické stanici. Do té doby platí pro dotyčnou osobu omezení pohybu.

Za účelem zjednodušení formalit spojených s příjezdem do ČR existuje též možnost podstoupit PCR test přímo na letišti v Praze po příletu, nicméně vzhledem k velké poptávce po této službě je třeba počítat s až několikahodinovým čekáním. Více informací viz Testování COVID-19 v prostorách Letiště Václava Havla Praha.

Výjimky ze splnění uvedených požadavků (bez nutnosti vyplňování příjezdového formuláře či podstupování PCR testu): pracovníci mezinárodní dopravy, občané EU a cizinci s trvalým či dlouhodobým pobytem v EU tranzitující přes ČR po dobu max. 12 hodin nebo cestující do/z ČR na dobu nepřesahující 24 hodin z naléhavých zdravotních, rodinných, obchodních nebo pracovních důvodů, akreditovaní členové diplomatických misí v ČR, držitelé diplomatických pasů cestující do ČR za služebním účelem a úředníci mezinárodních organizací registrovaných u MZV ČR při pobytu na území do 14 dnů a děti do 5 let věku, občané ČR, EU a jejich rodinní příslušníci s bydlištěm v ČR a cizinci s oprávněním k pobytu nad 90 dnů vydaným ČR, kteří se v rámci zájezdu s cestovní kanceláří nebo přes cestovní agenturu zdržovali pouze v regionech uvedených ve zvláštním seznamu Ministerstva zdravotnictví ČR.

Po dobu čekání na výsledky PCR testu mají tyto osoby omezený především volný pohyb, výjimkou jsou cesty do zaměstnání, do vzdělávacích institucí, cesty potřebné k výkonu podnikatelské nebo obdobné činnosti, cesty nezbytně nutné k obstarávání základních životních potřeb, mezi které patří i zajištění péče o děti, péče o zvířata, využívání nezbytných finančních a poštovních služeb, cesty do zdravotnických zařízení a zařízení sociálních služeb, cest za účelem vyřízení neodkladných úředních záležitostí, apod.

V případě nenahlášení výsledků RT-PCR testu do stanovených 7 dnů od příjezdu rozhodne krajská hygienická stanice o příslušných karanténních opatřeních. Při podstoupení karantény v délce 10 dní je nutné počítat s tím, že případné porušení karantény můž být pokutováno částkou až 3 miliony , a to i zpětně, a že ukončení karantény není rozhodnutím dotyčné osoby, nicméně lékaře či jiného příslušného sanitárního úřadu.

V případě pozitivního výsledku PCR testu je další postup stanoven Krajskou hygienickou stanicí. Obecně platí, že postižená osoba musí zůstat izolována v místě bydlení a dodržovat instrukce lékaře. Náklady spojené s tímto prodloužením pobytu nese sám postižený, a proto se doporučuje před cestou uzavřít odpovídající pojištění kryjící tyto náklady.

Osoby pouze tranzitující Českou republikou (v tranzitním prostoru letiště či po zemi), jejichž pobyt na území ČR nepřesáhne 12 hodin

Dotyčné osoby nemusí splnit žádné z požadavků - ani vyplnit příjezdový formulář ani podstupovat PCR test. Nicméně ty osoby, které pouze tranzitují, by měly být schopny prokázat záměr opustit území ČR do stanovených 12 hodin.

Osoby cestující do ČR z Kanárských ostrovů

Občané ČR nemusí činit žádné kroky, ani vyplňovat "příjezdový formulář", ani předkládat či v ČR podstupovat PCR test na COVID-19. Příjezdový formulář a negativní PCR test budou muset před vstupem na pracoviště nebo do vzdělávací instituce v ČR předložit pouze cizinci, kteří do ČR přijíždějí z Kanárských ostrovů za prací či studiem, s výjimkou pendlerů.

Občané třetích zemí (zemí mimo EU) s povoleným pobytem na území Španělska

S platností od 5. 10. 2020 je dotyčným osobám povolen vstup do ČR za stejných podmínek, jako platí pro všechny osoby přijíždějící ze Španělska.

Užitečné odkazy:

Informace Ministerstva vnitra ČR k režimu vstupu na území

Přehledná tabulka pravidel pro vstup na území ČR

Informace Ministerstva zdravotnictví ČR k tématu koronaviru


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688