mzv.cz (MZv ČR)
Investice  |  06.11.2020 13:13:48

KRIZOVÉ OPATŘENÍ: Pravidla vstupu do České republiky platná od 9. listopadu 2020

KRIZOVÉ OPATŘENÍ: Pravidla vstupu do České republiky platná od 9. listopadu 2020

05.11.2020 / 22:56 | Aktualizováno: 06.11.2020 / 11:18

Od pondělí 9. listopadu 2020 bude účinné nové ochranné opatření Ministerstva zdravotnictví, které upravuje vstup osob do České republiky.

Nové opatření reaguje na pokračující pandemii onemocnění COVID-19 a koordinaci na úrovni EU. Vyplývající epidemiologická opatření a omezení se vztahují jak na české občany vracejí se zpět do ČR, tak i na všechny cizince.

 

 

Novinkou je mechanismus pro hodnocení epidemiologické situace jednotlivých členských států EU. Na základě stanovených kritérií bude pravidelně aktualizován seznam zemí s nízkým rizikem nákazy. Země jsouděleny do tří kategorií: zelené, oranžové a červené. Seznam bude stanoven sdělením Ministerstva zdravotnictví a bude zahrnovat zelené a oranžové země.

 

Zelená - cestující z těchto zemí (jak cizinci, tak čeští občané) mohou přijet bez nutnosti vyplnit příjezdový formulář a absolvovat PCR test nebo karanténu.

Oranžová - cestující z těchto zemí mohou přijet bez nutnosti vyplnit příjezdový formulář. Negativní PCR test budou muset před vstupem na pracoviště nebo do vzdělávací instituce v ČR předložit cizinci, které do ČR přijíždějí za prací či studiem. Vztahuje se pouze na cizince.

Červená (zahrnuje i území Polska) - cestující z těchto zemí (jak cizinci, tak čeští občané) musí před vstupem do ČR vyplnit příjezdový formulář a absolvovat PCR test nebo karanténu.

 

https://koronavirus.mzcr.cz/seznam-zemi-podle-miry-rizika-nakazy/

 

V souladu s doporučením Rady EU budou státy EU hodnoceny na základě tří hlavních kritérií: 14-denní incidence (celkový počet nově hlášených případů COVID-19 na 100 000 obyvatel za posledních 14 dnů), míra pozitivity testů (procentní podíl pozitivních testů ze všech testů na infekci COVID-19 provedených během posledního týdne) a míry testovaní (počet testů na infekci COVID-19 na 100 000 obyvatel provedených během posledního týdne; tato míra musí činit alespoň 300 na 100 000 obyvatel). Zdrojem dat je Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí.

Na zelený seznam budou umisťovány ty země EU, které vykazují 14-denní incidenci maximálně 25 a míru pozitivity testů maximálně 4 %. Na oranžový poté země, které vykazují 14-denní incidenci maximálně 250 a míru pozitivity testů nad 4 % nebo vykazují 14-denní incidenci mezi 25–350 a pozitivitu testů méně než 4 %. Všechny země, které na tomto seznamu nebudou uvedeny, se považují za červené (včetně zemí mimo EU).

Pokud jde o občany třetích států, tedy zemí mimo EU+, v souladu s koordinovaným postupem EU platí i nadále zákaz vstupu na území ČR se stanovenými výjimkami. Podmínky vstupu a kategorie osob, které jsou oprávněny vstoupit, jsou novým ochranným opatřením podrobně upraveny. Pravidla pro vstup naleznete na webu MV.

POZOR: po dobu platnosti krizového opatření, kterým se omezuje volný pohyb osob na území ČR, lze bez ohledu na výše uvedené podmínky přicestovat do ČR pouze v nezbytně nutných případech, a to i ze zelených zemí. Všechny osoby vstupující do České republiky musí dodržovat pravidla omezení volného pohybu.

 

Do ČR je možné přicestovat jen v nezbytně nutných případech.

Není možná cesta za účelem turistiky nebo návštěvy přátel. To se týká především osob, které doposud mohly neomezeně přicestovat z tzv. zelených zemí. Uvedené se nyní mění a platí možnost přicestování jen v nezbytně nutných případech ze všech zemí (včetně Polska).

Omezení zahrnují například uzavření hotelů a ubytovacích zařízení (pro turistické účely) nebo pobyt na veřejnosti pouze ve dvou osobách.

Toto rozhodnutí nijak nově neomezuje cestování pendlerů.

Osoby, které do ČR v nezbytně nutných případech přicestují, žádáme důkladně se seznámit s karanténními opatřeními. Osobám, které přicestují z jiných než tzv. zelených zemí, připomínáme povinnost vyplnit příjezdový formulář před cestou (týká se všech osob přijíždějíchch z Polska) a absolvovat test na covid-19 – pročtěte si návod pro dodržení karanténních opatření.

Omezení volného pohybu osob v ČR platí do 3. listopadu s možností prodloužení.

Děkujeme všem za spolupráci.

 

Právní zdroje:

Usnesení o přijetí krizového opatření

 

Aktuální informace naleznete pod následujícím odkazem https://www.mvcr.cz/mvcren/docDetail.aspx?docid=22239079&doctype=ART.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt   0:40  17. dubna: Tohle potřebujete vědět (nejen) o středečním obchodování na Wall Street Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
St 19:40  Ropa se vrací ke klíčové podpoře X-Trade Brokers (XTB)
St 19:32  Slabý BRL kávě neškodí X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688