Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  06.11.2020 07:35:35

Další zlepšení na americkém trhu práce, i když tempo zpomaluje (Ranní zpráva z finančního trhu)

Ranní data německé průmyslové výroby za září, přes riziko včerejších slabších objednávek, potvrdí pokračující zvyšování produkce a vymazávání ztrát z první pandemické vlny. Obdobný obrázek bude patrný i na tuzemských průmyslových statistikách. To by se mělo příznivě odrazit i v zahraničním obchodě. Méně radostná situace zůstává v domácím stavebním sektoru. Odpolední americká data ukáží další snížení míry nezaměstnanosti a solidní tvorbu pracovních míst, i když tempo zlepšování zpomaluje. Po včerejším jednání bankovní rady ČNB se dnes v 11:00 uskuteční setkání centrálních bankéřů s analytiky.

Německý i český průmysl zůstává odolný

Pozornost investorů dnes bude směřovat především k  datům z amerického trhu práce za říjen. Americký trh práce pokračuje ve svém zlepšování, i když stále pomalejším tempem. Oživení po první pandemické vlně bylo výrazné, překonávalo tržní očekávání a míra nezaměstnanosti rychle klesla pod 8 %, zatímco v dubnu činila téměř 15 %. Nicméně nastupující podzimní vlna pandemie hospodářskou dynamiku zpomalí, což se podepíše i na nižší tvorbě nových pracovních míst. Výjimkou je sektor zdravotnictví, kde poptávka po pracovnících logicky roste. Pokračující vytváření nových pracovních míst, i když zpomalující, znamená další snižování míry nezaměstnanosti. Stranou pozornosti investorů ale nezůstanou ani data německé průmyslové produkce za září. Po slabém srpnu (primárně v souvislosti s dovolenými) očekáváme významnější oživení, i když po včera zveřejněných slabších továrních objednávkách je riziko vychýlené směrem ke zklamání ve srovnání s konsensem. Oproti loňské úrovni zůstává německá produkce o více než sedm procent nižší. Průmysl zatím není až tak zasažen aktuální podzimní vlnou pandemie a z toho vyplývajících vládních restriktivních opatření, což dává šanci na pokračování návratu produkce směrem k předkoronavirovým úrovním.

Z domova se dnes dočkáme dat z reálné ekonomiky za září. Zejména průmyslová produkce a zahraniční obchod ukáží silné výsledky po srpnu, který byl negativně ovlivněn celozávodními dovolenými. Celkově silné třetí čtvrtletí potvrdil již publikovaný předběžný odhad HDP. Výsledek ve výši +6,2 % mezičtvrtletně překonal tržní konsensus ve výši +5,0 % i náš optimističtější předpoklad ve výši +5,3 % (viz náš komentář zde https://bit.ly/31Y7g6j). Zatímco průmysl zůstává relativně rezistentní, situace ve stavebnictví je vážnější. Tento sektor čelí nejenom ekonomické nejistotě, ale i nedostatku pracovních sil po odchodu zahraničních zaměstnanců kvůli pandemii. Detailnější informace k našim předpokladům ohledně dnes zveřejňovaných tuzemských dat naleznete v publikaci Měsíční předpovědi – listopad 2020 zde https://bit.ly/2Gv4UEC. I když se jedná i historii, v současném pozitivním sentimentu mohou silnější dat korunu dále podpořit.

Investoři mají chuť kupovat rizikovější aktiva

Regionální měny včera polila živá voda. Maďarský forint si polepšil o více než procento, o necelé tři čtvrtiny procenta během dne posiloval zlotý, aby většinu zisků v závěru seance odevzdal. Koruna včera posílila o tři čtvrtiny procenta a poprvé od poloviny září se dostala pod hladinu 26,70 CZK/EUR. Dobrá nálada na středoevropských trzích do značné míry souvisela s optimismem na globálním trhu – rostly akcie, o více než procento si včera polepšilo euro vůči dolaru. Trhy pozitivně vnímají zvyšující se šance na to, že vítězem amerického prezidentského klání je J. Biden. A ty se během noci dále zvýšily. V kombinaci se včerejším výsledkem jednání amerických centrálních bankéřů tak trhy i do závěrečného pracovního dne týdne vstupují s vyšším apetitem po rizikovějších aktivech.

Jednání FOMC včera skončilo beze změny v nastavených měnových podmínkách. Úrokové sazby tak zůstávají v blízkosti své nulové úrovně, programy odkupu aktiv pokračují v tempu 120 mld. USD za měsíc. Ekonomický vývoj se zatím vyvíjí lépe, než s čím počítá zářijová prognóza. Nicméně současné vzedmutí další koronavirové vlny vznáší otazníky nad dalším ekonomickým vývojem. Měnová politika Fedu zůstane podle J. Powella uvolněná dlouhou dobu, nepřímo vyzval k podpoře ekonomiky ze strany fiskální politiky.

Ve prospěch silnější koruny hrálo včera odpoledne i v celku očekávané oznámení, že ČNB ponechává sazby nezměněné. Trh přeci jen z určité části spekuloval na snížení úrokových sazeb. Na následné tiskové konferenci guvernér koruně dále pomohl až téměř k hladině 26,60 CZK/EUR, když představil relativně povzbudivou makroekonomickou prognózou. Ta pro příští rok počítá s téměř trojím zvýšením úrokových sazeb. Samotný guvernér ovšem hovořil o pozdějším návratu úrokových sazeb k normálu. Ani my takto rychlému růstu úrokových sazeb nevěříme a čekáme počátek jejich růstu až v roce 2022. Podrobnější komentář ke včerejšímu jednání bankovní rady ČNB najdete zde https://bit.ly/3p1milS, naši makroekonomickou prognózu pak tady https://bit.ly/KB20Q4C.

Zářijové tuzemské maloobchodní tržby za září nezklamaly a potvrdily, že spotřebitelská poptávka zůstává relativně robustní. Bez zahrnutí prodejů aut (samotné prodeje motorových vozidel včetně náhradních dílů byly meziročně nižší o 11 %) byly maloobchodní tržby po očištění o kalendářní vlivy reálně na stejné úrovni jako vloni, bez očištění byly dokonce o 0,4 % vyšší. Září tak završilo úspěšné třetí čtvrtletí, kdy byly maloobchodní tržby meziročně 1,1 %. Bohužel aktuální lockdown v nemalé části maloobchodu bude znamenat, že v závěrečném čtvrtletí tržby opět klesnou. Podle naší aktuální prognózy budou meziročně o 7,1 % nižší. Podrobněji jsme zářijová datamaloobchodu komentovali zde https://bit.ly/34WvjVg.

Autor: Jan Vejmělek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688