Vyplatí se letos prodávat nemovitost na podzim?

Poptávka po nemovitostech je stále velká. Vláda ji podpořila zrušením daně z nabytí nemovitosti. Tím kupujícím ušetřila podstatnou část vlastních zdrojů při koupi bytu na hypotéku. A zásadní kroky k povzbuzení poptávky podnikly i bankyúrokové sazby teď klesají až pod 2 %. Přesto je prodej nemovitosti v současné chvíli spojen s mnoha otazníky. Majitelé často nevědí, zda si mohou dovolit v době epidemie prodávat a zda bude počet zájemců dostatečný. Další otázkou je, jak to bude s prohlídkami a zda převáží zájem podívat se na nemovitost osobně nebo strach z nákazy. Pokud váháte s prodejem nemovitosti, pomohou vám následující rady. 

Prodej před plným nástupem krize

Nejistota panuje především z cen nemovitostí. Prodávající si nejsou jisti, zda je teď možné prodat byt nebo dům za zajímavou cenu. Podle průzkumu Maxima Reality, který zkoumal zkušenosti a obavy Čechů při prodeji nemovitosti se dokonce 45 % Čechů obává, že prodá nemovitost pod cenou. „Nejistotu ohledně cen sledujeme na straně prodávajících podle dramaticky zvýšeného zájmu o online odhad tržní ceny nemovitosti. Majitelé si ověřují, jaká je aktuální tržní cena jejich bytu nebo domu ještě více než obvykle,“ potvrzuje Vladimír Zuzák, ředitel Maxima Reality. Podle Zuzáka je správný čas pro prodej nemovitosti během letošního podzimu, kdy je ještě veliký zájem o hypotéky a nákup bytů. Ekonomická krize s sebou podle něj nevyhnutelně přinese propad cen tzv. sekundárních nemovitostí. V krizi se Česko nachází už teď. Český statistický úřad zveřejnil už na začátku října 2020 meziroční pokles HDP za druhé čtvrtletí. Šlo o rekordních 10,9 procent. Česká republika za celou porevoluční historii nezažila vetší pokles, dokonce ani při minulé krizi v roce 2008. Varovné signály o možná největší krizi za posledních 20 let už v létě upozorňovala také Evropská komise a OECD.  

Ceny nemovitostí teprve půjdou dolů

Zhoršující se stav české ekonomiky ale ještě v mnoha ohledech není znát. Je to proto, že stále doznívají některá opatření zavedená na jaře během karantény. Ta drží ekonomiku dočasně nad vodou. Třeba nezaměstnanost se pořád drží kolem 3,5 %, vliv na to má stále ještě běžící program ANTIVIRUS. Až skončí, začne se propouštět. Do konce října také platí moratorium neboli odklad splátek hypoték. Po jeho konci se teprve ukáže, kolik lidí už ztratilo schopnost splácet. „Pokles cen nemovitostí očekáváme nejpozději na přelomu roku. Největší propad čeká ceny starších bytů, vůbec nejhůř na tom budou panelové byty na okraji měst. Pokles zasáhne i rodinné domy a pozemky, i když v menší míře, stejně jako v roce 2008. Naopak byty v novostavbách s největší pravděpodobností zlevňovat nebudou, developeři si počkají na konec krize,“ dodává Zuzák. 


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy