uamk.cz (ÚAMK)
Auto Moto  |  05.11.2020 11:48:40

Odborníci ÚAMK upozorňují: Čtvrtina řidičů je nepřipoutaných

Kdo to nezkusil, nebude věřit – simulátory ÚAMK, nárazový a otočný, které automotoklub provozuje dlouhá léta, dokáží simulovat například náraz v malé rychlosti. Například posuvný simulátor, který napodobuje náraz při rychlosti 30 km/h. Na několik milisekund pak při nárazu napodobí přetížení, které zažívají piloti stíhacích letounů. To si řidič neuvědomí, dokud to nezažije. Kdo sedne na některé z akcí po ČR i v zahraničí do některého ze simulátorů ÚAMK, zřejmě si dobře rozmyslí, nepoutat se. Žel podíl těch, kdo nedodržují předpisy a zásadní bezpečnostní opatření pro řidiče i spolujezdce, je stále vysoký.

Proto ÚAMK dále pokračuje ve své práci. Rok co rok představí své simulátory asi na 150 akcích, aby znovu přesvědčily motoristy i jejich spolujezdce, jak důležité je poutat se a věnovat tomu 3 sekundy, které mohou zachránit život. Za 15 let si 2 miliony lidí jen v ČR ověřilo na simulátorech, jak tenká je hranice mezi životem a smrtí, či zraněním.

Při smrtelných haváriích v loňském roce byla zhruba čtvrtina všech řidičů osobních automobilů nepřipoutaných a ještě vyšší číslo (35 %) platí pro spolujezdce. Je to velmi vysoké procento, za nímž je třeba vidět zmařené životy.

Odborníci ÚAMK vycházejí ze statistik, které hovoří o tom, že v Evropě lze jen tím, že se lidé ve vozidle připoutají, ročně zachránit až 2000 lidských životů. V ČR v uplynulých dvou letech v případě 80 smrtelných havárií nebyli řidiči připoutáni. Bez použití bezpečnostního pásu také jelo vloni 146 těžce a 678 lehce zraněných. Přitom je známo, že použití pásu v drtivé většině případů může zachránit život nebo snížit následky.

Přesto i podle průzkumu ÚAMK, který provedl na hlavních tazích v Praze, bezmála pětina řidičů jezdí nepřipoutaných. A to řidiči v hlavním městě patří v celostátní statistice mezi ty nejlepší v daném ohledu. Protože moderní automobily takovou jízdu doprovázejí zvukovým a světelným výstražným znamením, řidiči si jednoduše „sednou“ na zapnutý bezpečnostní pás, nebo použijí jiné „fígle“, jak systém obejít. V takových případech to tedy není záležitost nepozornosti, ale vědomého porušování bezpečnostních předpisů a riskování zdraví a života.

Odborníci ÚAMK upozorňují na to, že v případě „jízdy bez bezpečnostních pásů“, jak to definuje paragraf 125c/1k silničního zákona, je zákonem chápán tento přestupek jako „méně závažný“. Tak to ale rozhodně není, s ohledem na uvedené množství mrtvých, těžce a lehce zraněných. Proto je otázkou, zda je také adekvátní přičtení 3 trestných bodů, nebo pokuta na místě do 2000 a v přestupkovém řízení 1500 až 2500 .

Pokud jde o ty, kdo jsou si více vědomi nebezpečí jízdy bez pásů, patří mezi ně ženy a starší osoby. Čísla říkají, že v letech 2006 až 2019 se nepřipoutalo 34 % usmrcených mužů, ale o 10 % méně žen. Obdobně to platí v případě těžce zraněných (21/15 %) a lehce (9/5 %).

Jak statistiky potvrzují, za 30 let plošné (i v obcích) povinnosti používání bezpečnostních pásů v ČR je stále co zlepšovat. Přičemž experti ÚAMK zdůrazňují – nejde o drobnost, ale o zdraví a životy. 

Asistenční služby pro motoristy, dopravní informace, dálniční kupóny, autoškoly, turistické informace, cestování.

ÚAMK je ryze českým poskytovatelem asistenčních služeb s největší tradicí v poskytování asistenčních služeb v České republice s přímým napojením na mezinárodní sítě prestižních automotoklubů sdružených v sítích FIA (Fédération Internationale de L´Automobile) a ARC Europe, prostřednictvím, kterých zajišťuje kvalitní asistenční služby kdekoliv v Evropě i ve světě.

Více na: www.uamk.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688