uamk.cz (ÚAMK)
Auto Moto  |  05.11.2020 11:57:40

Navigace: Až 100 m bez volantu v ruce

Odborníci ÚAMK už nejednou upozorňovali na fakt, že jedním z největších „nepřátel“, kteří rozptylují řidiče za volantem, jsou navigace. Je tomu skutečně tak, ověřili to exaktně v rakouském Centru technologií řízení experti z partnerských automotoklubů ÚAMK – německého ADAC a rakouského ÖAMTC. Test, kterého se zúčastnilo 45 řidičů na trojici okruhů, prokázal jednoznačně, co a nakolik odvádí pozornost šoférů.

Pokud začneme tou nejnebezpečnější ze čtyř operací, které museli testovací jezdci při jízdě udělat, byla to povinnost za jízdy naťukat do navigace název ulice, do které měli řidiči zamířit. Takováto operace natolik zaměstnala řidiče, že 87 % z nich nedokázalo v okamžik práce s navigací zareagovat adekvátně na nenadálou událost na silnici před nimi. Přesněji, před vůz byl vhozen předmět, aby experti autoklubů simulovali vstup člověka do vozovky nebo jinou neočekávanou překážku. Výsledek – 87 % jezdců do ní nabouralo v rychlosti 43 km/h a jen necelá třetina adekvátně a včas začala intenzivně brzdit.

Obdobný test provedli i experti ÚAMK s papírovou krabicí při manipulaci řidiče s mobilem. Výsledek byl obdobný. Prakticky nikdo z testovacích řidičů nebyl schopen danou situaci bržděním nebo úhybným manévrem zvládnout. Při plném soustředění ano. To jen potvrzuje test ADAC a ÖAMTC. Ten byl doplněn také o další tři úkoly pro testovací řidiče.

Například museli vytáhnout z balíčku kapesníček a předat ho osobě na zadním sedadle. Testovacím jezdcům trvalo 3 sekundy, než se opět pohledem dostali na vozovku a zkontrolovali situaci před vozem. Při rychlosti 90 km/h, to znamená, že ujeli 75 m, aniž věděli, co se vpředu na silnici děje.

Zcela stejný průměrný čas potřebujete také na to vytáhnout z boční kapsy ve dveřích láhev vody, napít se z ní a zase ji vrátit zašroubovanou na místo. U tohoto úkonu 82 % řidičů 80 až 100 metrů vůbec nedrželo volant v ruce.

Dalším úkolem bylo odepsat na SMS zprávu. To představovalo situaci, kdy v průměru 140 metrů ujeli šoféři bez toho, že by se dívali na cestu, a zhruba 30 % jich dokonce na 3,5 až 4 sekundy vyjelo na dvouproudé silnici do protisměru.

O možných následcích není třeba nikoho přesvědčovat. A přesto asi každý z nás takové situace zažívá bezmála každý den, když vidí řidiče, kteří píší SMS za volantem, otáčejí se dozadu, cosi loví v autě a tak podobně. Experti ÚAMK tedy znovu a znovu upozorňují, že nevěnování se plně řízení je nejčastější příčinou všech dopravních nehod.

Asistenční služby pro motoristy, dopravní informace, dálniční kupóny, autoškoly, turistické informace, cestování.

ÚAMK je ryze českým poskytovatelem asistenčních služeb s největší tradicí v poskytování asistenčních služeb v České republice s přímým napojením na mezinárodní sítě prestižních automotoklubů sdružených v sítích FIA (Fédération Internationale de L´Automobile) a ARC Europe, prostřednictvím, kterých zajišťuje kvalitní asistenční služby kdekoliv v Evropě i ve světě.

Více na: www.uamk.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688