mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  05.11.2020 10:16:00

Památka Františeka Vocelky, nostitele titulu Spravedlivý mezi národy

Památka Františeka Vocelky, nostitele titulu Spravedlivý mezi národy

05.11.2020 / 10:06 | Aktualizováno: 05.11.2020 / 10:16

U příležitosti Památky zesnulých (Dušiček) uctil velvyslanec České republiky v Litvě Vít Korselt památku Františeka Vocelky (1897-1992), nositele titulu Spravedlivý mezi národy, propagátora knižní kultury a typografa.

František (Franz, litevsky Pranas) Vocelka se narodil 23. července 1897 v rakouském Perchtoldsdorfu (okres Mödling). Otec Josef Vocelka byl Čech, matka Zerafina Zabrak von Wonetsky byla Maďarka. F. Vocelka vystudoval ve Vídni tiskařství a od roku 1920 žil v Litvě. Pohřben je na hřbitově městečka Rudninkai (okres Šalčininkai).

Po příjezdu do meziválečného Kaunasu se F. Vocelka stal vedoucím kina „Palase“. Tvořil filmové plakáty, pracoval v tiskárnách „Joselevičius“, „Švyturys“, „Spindulys“, „Kauen-Vilnaer Verlag und Druckerei“. Pracoval jako malíř, umělecký redaktor, hrál na housle. Zasloužil se o vytištění vzpomínkového alba „Vytauto Didžiojo mirties 500 metu sukaktuvems pamineti (1430–1930)“ (Vzpomínka na 500. výročí úmrtí Vytautase Velkého (1430–1930), které připravili H. Serafinas a V. Čekauskas. Stal se blízkým přítelem významných židovských obyvatel meziválečného Kaunasu, skladatele Edwina Geista (1902–1942), majitele knihkupectví „Pribatis“ a nakladatele Maxe Holzmana (1889 – 1941) a tiskaře Šimonase Joselevičiuse.

Během nacistické okupace zachránil František Vocelka mnoha lidem život. Pomohl utéct - nebo se schovat - mnoha židovským dětem z kaunaského ghetta, padělal doklady (pasy, potravinové lístky). Nepomáhal však jen Židům, po válce pomoc poskytoval i Němcům, kteří se dostali do obtížné situace.

Od roku 2013 je František Vocelka nositelem titulu Spravedlivý mezi národy (Yad Vashem, hebrejsky ??? ??????). Prezident Litevské republiky mu v roce 2001 udělil vyznamenání „Kříž spásy mrtvých“.

Citujeme ze svědectví Juliany Zarchi, kterou F. Vocelka zachránil z kaunaského ghetta: „Jsem ráda, že si dnes můžeme uctít památku těch, kdo během nejtemnějšího období 20. století neztratili morální sílu. Přesto, že tím ohrožovali své životy a životy svých blízkých, zachránili mnoho lidí. (…) Jeden z nich byl i František Vocelka. Zachránil nejen mě, zachránil i mnoho dalších. Ve své knize „Toto dítě musí žit“ o něm psala Helena Holzman, ve svém deníku „Tobě, Lído“ jej zmiňoval položidovský z Berlína vyhnaný skladatel Edwin Geist (…). Je o něco snazší žít, když se ví, že lidé s jasnou morální silou jako František Vocelka existují, i když jich není mnoho."

Více na: https://righteous.yadvashem.org/?searchType=righteous_only&language=en&itemId=6610447&ind=NaN

Informace a fotografie: „Knygu šalis”, 2020

Vocelka

Foto: Státní archív Litevské republiky

Vocelka-hrob

Foto: Sigute Chlebinskaite


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688