mzv.cz (MZv ČR)
Cestování  |  05.11.2020 10:07:00

Aktuální informace k cestování do Francie v souvislosti s koronavirem COVID 19 - od 30. 10. 2020 do 1. 12. 2020 platí na celém území striktní omezení vycházení.

Aktuální informace k cestování do Francie v souvislosti s koronavirem COVID 19

01.11.2020 / 11:30 | Aktualizováno: 05.11.2020 / 10:07

V návaznosti na rozhodnutí vlády o ukončením platnosti opatření omezujícího možnost vycestování z území ČR níže uvádíme aktuální informace.

  • ČASTO KLADENÉ OTÁZKY:

1. Mohu do země přicestovat bez udání důvodu? Francie neuzavřela své vnitřní hranice pro občany EU ovšem uzavřela vnější hranice. Pro každý vstup do země i pohyb po území Francie je nutné vyplnit speciální atestaci, která je ke stažení na internetových stránkách francouzského ministerstva vnitra. Na celém území platí striktní omezení vycházení a zákaz pohybu mezi regiony.

2. Potřebuji pro vstup do země negativní test na Covid-19? Musím po příjezdu zůstat v karanténě nebo splnit jiné podmínky? Cestujícím ze států EU je doporučeno absolvovat test a cestující ze států mimo EU se musí podrobit testu. Situaci je třeba pravidelně sledovat.

3. Jaké jsou podmínky průjezdu zemí? Jak dlouho mohu v zemi pobývat? Pro vstup do země i pohyb po území Francie je nutné vyplnit speciální atestaci, která je ke stažení na internetových stránkách francouzského ministerstva vnitra.

4. Mohu do země přijet za prací? Jaké jsou podmínky? Ano. Pro vstup do země i pohyb po území Francie je nutné vyplnit speciální atestaci, která je ke stažení na internetových stránkách francouzského ministerstva vnitra.

5. Na co si mám dát pozor?

Vláda od 17. 10. opětovně vyhlásila sanitární nouzový stav a prezident Macron oznámil, že od 30. 10. 2020 do 1. 12. 2020 platí na celém území striktní omezení vycházení. Vycházení bude umožněno pouze v odůvodněných případech (zaměstnání či naléhavá zdravotní situace) a pouze po předložení speciální atestace. Platí také zákaz pohyb mezi regiony. Na celém území platí pokyn k dodržování základních hygienických pravidel (rozestupy, mytí rukou, roušky, pravidelné větrání vnitřních prostor), zákaz shromažďování se a uzavření všech restauračních, kulturních a sportovních zařízení.

Aktuální doporučení dle regionů je nutné pravidelně sledovat na oficiálních internetových stránkách.

6. Jaké jsou podmínky pro návrat osoby s českým občanstvím do ČR, která má bydliště ve Francii? K opuštění území Francie nejsou žádné speciální podmínky, osoba se musí prokázat platným českým dokladem totožnosti - na osobu je pohlíženo, že se vrací do vlasti.

Podrobné informace najdete v níže uvedeném textu.

 

V souvislosti s ukončením platnosti opatření omezujícího možnost vycestování z území ČR MZV i nadále doporučuje cestovat do zahraničí jen v naléhavých a nezbytných případech, a to zejména z důvodu rozsáhlých restriktivních opatření a omezení, která jsou v současné době aplikovávána většinou zemí, a dále s ohledem na výrazné komplikace v dopravě.

Za účelem posílení prevence proti šíření koronaviru COVID-19 vydává Ministerstvo zdravotnictví ve spolupráci s Ministerstvem zahraničních věcí doporučení k pobytům v přímořských oblastech.
Vyhýbejte se místům, kde se kumuluje vysoký počet osob ve vnitřních prostorách (bary, restaurace, noční podniky atd.) a raději zůstaňte na čerstvém vzduchu.

Dodržujte bezpečnou vzdálenost, alespoň 2 metry, od cizích osob, a to jak ve vnitřních prostorách, tak i ve venkovních (restaurační zahrádky, pláže).
Při cestách hromadnou dopravou, pokud možno používejte roušku či jiný prostředek ochrany úst a nosu.

Dodržujte zásady hygieny rukou, v případě, že nemáte po ruce dezinfekční prostředek umyjte si ruce pečlivě mýdlem a teplou vodou, a to zejména před jídlem či po cestě hromadnou dopravou atd.

Před případnou cestou do zahraničí MZV doporučuje českým občanům, aby si před cestou ověřili u zastupitelského úřadu navštěvovaného státu, zda se podmínky pro vstup a pobyt nezměnily. Současně MZV důrazně doporučuje před každou cestou do zahraničí registraci v systému DROZD.

Další informace naleznete na internetových stránkách Ministerstva zahraničních ČR věcí či Ministerstva vnitra ČR.

 

  • VSTUP NA ÚZEMÍ FRANCIE A TRANZIT

Vláda od 17. 10. opětovně vyhlásila sanitární nouzový stav a prezident E. Macron oznámil, že od 30. 10. 2020 do 1. 12. 2020 platí na celém území striktní omezení vycházení. Vycházení bude umožněno pouze v odůvodněných případech (zaměstnání či naléhavá zdravotní situace) a pouze po předložení speciální atestace.

Platí také zákaz pohyb mezi regiony.

Na celém území platí pokyn k dodržování základních hygienických pravidel (rozestupy, mytí rukou, roušky, pravidelné větrání vnitřních prostor), zákaz shromažďování se a uzavření všech restauračních, kulturních a sportovních zařízení.

Cestování mezi kontinentální Francií a zámořskými územími je možné jen v naléhavých případech, je třeba vyplnit speciální prohlášení, předložit negativní test na COVID-19 a současně absolvovat test na COVID-19 i po příletu.

Velmi striktní podmínky jsou k cestování na Guyane, Mayotte, Novou Kaledonii, Wallis a Futuna - je třeba mít vyplněnou speciální atestaci a podrobit se restrikcím na místě. Ostrov Guadeloupe je od 24.09.2020 zařazen do červené zóny a byla zavedena velmi přísná opatření.

Přesné informace o aktuálním vývoji situace ve Francii jsou zveřejněny na oficiálních webových stránkách https://www.gouvernement.fr/info-coronavirus.

Veškeré informace pro tranzit přes letiště v Paříži najdete na internetových stránkách letiště a mezinárodní atestaci ke vstupu do Francie najdete na internetových stránkách francouzského ministerstva vnitra.

 

Ve Francii je doprava zajištěna pouze z 50% a je třeba předložit speciální atestaci.

Stále platí povinnost nosit roušku a dodržovat minimální bezpečnou vzdálenost 1m mezi cestujícími.

 

Povinnost nošení roušky v dopravě, v uzavřených prostorech i na veřejnosti. Toto opatření se týká chodců, motocyklistů i uživatelů koloběžek. Nikoli však automobilistů. Dodržování základních hygienických bariérových gest.

Platí zákaz shromažďování.

Od 30. 10. 2020 do 1. 12. 2020 platí na celém území Francie striktní omezení vycházení. Vycházení bude umožněno pouze v odůvodněných případech (zaměstnání či naléhavá zdravotní situace) a pouze po předložení speciální atestace.

Platí také zákaz pohybu mezi regiony.

Francie neuzavřela své vnitřní hranice pro občany EU ovšem uzavřela vnější hranice.

Pokud se osoba setká s nakaženým Covid-19 nebo onemocní Covid-19, tak je třeba striktně dodržovat základní hygienická bariérová gesta a navštívit nejbližšího všeobecného lékaře či pohotovost. Lékař rozhodne o předepsání testu na Covid-19 a případného typu izolace nemocného (domácí izolace, hotel či hospitalizace) a uvědomí státní hygienické autority. Jedná se o neodkladnou zdravotní péči v rámci EHIC.

Před odjezdem z ČR je třeba zkontrolovat platnost Evropské karty zdravotního pojištění (EHIC) a sjednat cestovní pojištění. Podrobné informace k pojištění najdete zde.

Další informace k cestování najdete zde.

 

  • ODKAZY NA MÍSTNÍ INSTITUCE

Francouzské ministerstvo vnitra

Oficiální webové stránky ke koronaviru

Podmínky vstupu na území Francouzské Polynésie

Podmínky vstupu na ostrov Réunion

Podmínky vstupu na ostrov Guadeloupe


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy k cestování








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688