Research (Česká spořitelna)
Akcie ve světě  |  05.11.2020 10:16:44

Demokraté asi s prezidentem, ale bez senátu – trhy to vítají

Akciové trhy během středečního obchodování po volatilním obchodování ve světle vývoje sčítání hlasů ve volbách v USA nakonec silně rostly a to globálně. Sčítání hlasů stále probíhá a oficiální výsledek nebyl oznámen. V tuto chvíli má k vítězství prezidenství nicméně blíže J.Biden, demokraté udrží i většinu ve sněmovně, ovšem pravděpodobně nezískají většinu v senátu, kde ji udrží republikáni, což je nyní komentováno možná jako hlavní faktor. To z toho důvodu, že to implikuje absenci větších legislativních změn a vyšší míru zachování statu quo, jelikož s rozděleným kongresem nebude Biden schopen prosadit zejména vyšší zdanění podniků či jejich regulaci. Trhy to také interpretují jako šanci na menší fiskální výdaje, než by byly možné v případě jednobarevné vlády a kongresu.

Sektorově nejvíce posilovaly technologie, zdravotní sektor (menší riziko regulace) či telekomunikace. Z hlavních indexů posiloval nejvíce Nasdaq ke 4%, kdy investoři výsledky interpretují tak, že bez výraznějšího dopadu voleb by měly růstové technologické akcie pokračovat v tom být nejzajímavějším sektorem, jelikož cyklické sektory nedostanu tak masivní stimul do infrastruktury a sociálních výdajů.

Rostly také ceny ropy (přes 3%), i když případné vítězství Bidena může znamenat zmírnění sankcí pro Irán a tedy větší nabídku ropy na světových trzích. S výhledem nižšího fiskálního stimulu oslabovalo zlato a klesaly výnosy na vládních dluhopisech

Ke 40% vyskočily akcie farmaceutické firmy Biogen po zprávách, že testovaný lék na Alzheimerovu chorobu ukazuje velmi dobré výsledky, což by byl první nový lék na toto onemocnění za několik desítek let.

Silně rostly i akcie taxi firem Uber a Lyft, poté co voliči v rámci referenda v Kalifornii většinově schválili, že řidiči těchto služeb mohou být vedeni jako osoby samostatně výdělečně činné a nikoliv nutně jako zaměstnanci, což by firmy finančně nebyly schopny zvládnout.

Dnes zveřejní hospodářské výsledky například firmy AIG, Booking, EA, GM či T-Mobile USA. Trhy budou také sledovat zasedání FED a data o počtu žádostí podpory v nezaměstnanosti v USA.

Jan Šafránek, analytik České spořitelny

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688