mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  05.11.2020 09:50:00

Brněnská společnost GINA nabídla pomoc Bejrútu

Brněnská společnost GINA nabídla pomoc Bejrútu

05.11.2020 / 09:14 | Aktualizováno: 05.11.2020 / 09:50

Bezprostředně po výbuchu v bejrútském přístavu v srpnu 2020 byla česká ambasáda v Libanonu oslovena společností GINA Software. Brněnská firma nabídla nasazení vlastní speciální technologie pro zajištění záchranných a humanitárních prací v Libanonu. Jak státní tak neziskoví aktéři tak zdarma získali možnost nasazení nejmodernějších technologií pro krizové řízení a zajištění včasné a efektivní pomoci postiženému regionu.

Společnost, která dlouhodobě spolupracuje s neziskovými a humanitárními organizacemi, záchrannými i bezpečnostními složkami v Blízkovýchodním regionu, se aktuálně snaží o navázání bližší spolupráce se záchrannými složkami v Libanonu.

GINA je technologie pro počítače, tablety a mobilní zařízení. Skrz interaktivní mapové rozhraní svým uživatelům umožňuje navigaci obtížným terénem, koordinaci týmů a efektivní výměnu geografických informací. Propojením aplikací v mobilech s tablety v záchranných vozidlech je možná lepší koordinace záchranných složek a jejich rychlejší zásah. Technologie celkově přispívá ke zvýšení efektivity práce při současné eliminaci rizik.

Technologie vznikla původně jako odezva na humanitární krizi po zemětřesení na Haiti v roce 2010. Koordinace různých záchranných složek při takto rozsáhlé katastrově se ukázala jako velmi obtížná a její nedostatky byly hlavní překážkou pro efektivní zvládnutí situace. V reakci na problém tři studenti z Fakulty informačních technologií Vysokého učení technického v Brně vyvinuli produkt, který tuto koordinaci umožnil a ještě v tom samém roce byl systém úspěšně otestován záchrannými složkami v zemětřesením zničeném Haiti. Systém, jenž později ocenil sám Bill Gates, v roce 2011 adaptovali pracovníci delegace EU pro mapování cholery na Haiti. Od stejného roku GINA rovněž spolupracuje s Integrovaným záchranným systémem ČR.

Dnes GINA působí po celém světě. Její produkty pomáhají humanitárním organizacím, hasičům, záchranným službám ale i bezpečnostním a dalším složkám. Ti všichni využívají technologii společnosti jako prostředek k ochraně svých pracovníků i ke koordinaci a řízení misí při řešení řady humanitárních katastrof. Technologii využívá i Evropská vesmírná agentura a v neposlední řadě je GINA oficiálním dodavatelem OSN.


Software má ovšem mnohem širší využití. Je využíván například při povodních, pro mapování terénu, vegetace, zdrojů znečišťování, nebo v rámci rekultivačních projektů. V době pandemie COVID-19 může zabránit dalšímu šíření díky monitorování nákazy a zajištění organizované distribuce pomoci
a léčiv. Díky spolupráci s českou ambasádou v Libanonu se podařilo vytipovat správné respondenty
a nasměřovat společnost GINA na libanonské aktéry, kterým by její softwarové produkty pomohly technologicky vyřešit problém koordinace mezi jednotlivými složkami a ochránit a zachránit tak víc životů.

Lýdia Skolilová, ekonomická diplomatka ZÚ


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Ze světa:

St 20:32  After reviewing damage with the support of the Valdosta Fire Department and EMA... US National Weather Service (weather.gov)
St 18:09  It's been a busy 12 hours across the forecast area with rounds of storms, some of... US National Weather Service (weather.gov)
St 15:01  Przekonanie czy wiedza? Instytut Meteorologii (imgw.pl)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688