brno.cz (Brno)
Z regionů  |  05.11.2020 00:00:00

Brno, nová tvář Bronxu: Murály na fasádách vytvoří galerii pod širým nebem

Mendel s hráškem v trochu jiném, nadsazeném pojetí vzniká právě teď pod rukama výtvarníků na fasádě domu na Cejlu. Jde o první vlaštovku „městské galerie“, projektu, který chce z tzv. brněnského Bronxu pomocí murálů vytvořit jeden velký výstavní prostor pod širým nebem.

Díla současných českých výtvarníků v megalomanských formátech, taková bude vznikající Městská galerie, která má dát lokalitě kolem Cejlu novou tvář. První realizace vychází z návrhu Venduly Chalánkové a Petra Lysáčka a je inspirovaná Mendlovými pokusy s hráškem. „Na malbu o rozměrech asi 14 krát 16 metrů padne 100 litrů fasádní barvy, pak doladíme stínování spreji a celé dílo se nakonec zalakuje – fasádní barvy samy o sobě drží, ale lak pomůže tomu, aby rychle nevybledly,“ vysvětluje jeden z bratrů Veselých z ateliéru Malujeme jinak, který má s touto tvorbou co do činění už léta – mimochodem, právě oni stojí za známým murálem neboli velkoplošnou malbou na stěně na Václavské se Starou radnicí a historickou „šalinou“.

Když bude počasí přát, další malby se v následujících týdnech objeví na Bratislavské 40 a 76 a na Vranovské 22. Ambicí projektu je postupně takto pomalovat patnáct až dvacet zdí. „Takhle velká galerie pod širým nebem podle mě v Evropě není,“ podotýká duchovní otec nápadu Martin Reiner. „Od začátku jsem přitom měl představu, že nepůjde jen o běžný street art, ale že se v ulicích objeví díla opravdu renomovaných umělců,“ popisuje. Do první výzvy se jich přihlásilo čtrnáct, mezi nimi třeba Eva Koťátková, Petr Malina nebo František Petrák.

Část projektu je součástí participativního rozpočtu Dáme na vás , v němž loni skončila se ziskem více než dvou tisíc hlasů na pátém místě. Z participativního rozpočtu lze v souladu s pravidly financovat pouze malby, které vzniknou na domech v majetku města: bude jich pět a Brno na ně dá zhruba 1,5 milionu korun. Vznik dalších děl budou moci lidé podpořit například ve fundraisingové kampani.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688