mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  04.11.2020 16:11:00

Nizozemsko – nový balíček na podporu ekonomiky a zaměstnanosti

Nizozemsko – nový balíček na podporu ekonomiky a zaměstnanosti

04.11.2020 / 16:04 | Aktualizováno: 04.11.2020 / 16:11

Nizozemská vláda ještě koncem září t.r. při představení rozpočtu na 2021 předpokládala výdaje v souvislosti s podporou pro podniky zasažené opatřeními proti koronavirové epidemii za 4. čtvrtletí 2020 na úrovni 3,5 mld. EUR. Nyní je již zřejmé, že částka bude mnohem vyšší - aktuálně se uvažuje o 10 mld. EUR. Ministři financí, ekonomických záležitostí i sociálních věcí proto společně představili nový balíček podpory. Opatření se týkají sektorů, které byly nejvíce zasaženy novými omezeními, jako pohostinství, kultura, pořádání akcí a sport.

K hlavním opatřením patří:

Dočasné nouzové překlenovací opatření pro udržitelnou zaměstnanost NOW (https://business.gov.nl/subsidy/corona-crisis-temporary-emergency-measure-now/).
Opatření má za úkol ochranu pracovních míst., velikost podpory se odvíjí od míry nerealizovaných prodejů – čím větší je pokles obratu, tím větší nárok na náhradu mzdových nákladů. Společnost může obdržet až 80 % mzdových nákladů (v případě stoprocentní ztráty obratu). Sektory pohostinství a kultury společně představují přibližně 13 % z celkového využití opatření NOW.

Úhrada fixních nákladů pro malé a střední podniky TVL (https://business.gov.nl/subsidy/corona-reimbursement-fixed-costs-smes/). TVL byla rovněž navržena tak, aby výše dotace odrážela ušlý prodej. Pro 4. čtvrtletí 2020 byla maximální výše dotace stanovena na 90 000 EUR (v prvním období červen – září 2020 činila 50 000 EUR). Pro období od října 2020 do černa 2021 se náklady TVL odhadují na 1,8 miliardy EUR, z toho více než 600 milionů EUR na 4. čtvrtletí 2020. Společnost obdrží 50 % fixních nákladů násobeno ztrátou obratu (při 100 % ztrátě obratu je tak podpora ve výši 50 % fixních nákladů).

Dočasné překlenovací opatření pro osoby samostatně výdělečně činné Tozo (https://business.gov.nl/subsidy/temporary-bridging-measure-self-employed-professionals-tozo/). I v tomto případě platí přímá úměra mezi výší podpory a ztrátě příjmů. Nezávislí podnikatelé, jejichž příjem domácnosti v důsledku koronových opatření nedosahuje sociálního minima, mají nárok na dávky až do výše dané sociálním minimem.

Prodloužení termínu pro platbu daně (https://business.gov.nl/corona/financial-support-measures/corona-crisis-tax-payment-extension-and-repayments/). Možnost prodloužení platby daně využilo již více než 200 000 podnikatelů (aktuální daňový dluh představuje 11,5 miliardy EUR). Lhůtu lze prodloužit až na 36 měsíců.

Úvěry a záruky – do této kategorie patří systém záruk za úvěry pro malé a střední podniky BMKB (https://business.gov.nl/subsidy/bmkb/), překlenovací půjčka COL (https://business.gov.nl/subsidy/corona-bridging-loan-col/), systém záruk za podnikatelský úvěr GO (https://business.gov.nl/subsidy/business-loan-guarantee-scheme/) a překlenovací úvěr pro malé podniky KKC (https://business.gov.nl/subsidy/corona-bridging-loans-small-companies/).


Petr Kvaček, ekonomický diplomat Zastupitelského úřadu ČR v Haagu


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688