mzv.cz (MZv ČR)
Ze světa  |  04.11.2020 14:42:00

Slovensko má nový plán pomoci v boji proti Covid-19

Slovensko má nový plán pomoci v boji proti Covid-19

04.11.2020 / 14:33 | Aktualizováno: 04.11.2020 / 14:42

Pomoc dotčeným podnikatelům a zaměstnancům, kterou slovenská vláda poskytovala v rámci první vlny pandemie, se zvýší o 50 procent. Měsíčně má být doručována pomoc ve výši 200 mil. eur. Hlavním cílem je podpora hospodářství a udržení zaměstnanosti v situaci způsobené pandemií Covid-19.

Slovensko má nový plán pomoci v boji proti Covid-19

Slovensko má nový plán pomoci v boji proti Covid-19

Nový balík pomoci s názvem „První pomoc +“ zvyšuje státní finanční pomoc pro podnikatele i zaměstnance. Zároveň zvyšuje sumu na tzv. kurzarbeit, znovu zavádí dávku SOS a zavádí novou kategorii pomoci, tzv. covidový příplatek. Pomoc je nárokovatelná již od 1. října 2020.

První pomoc + tvoří čtyři opatření plus samostatný covidový příplatek.

Opatření č. 1 platí pro podnikatele nebo zaměstnavatele, kteří ze zákona museli uzavřít své provozovny. Státní pomoc se zvyšuje z 80 % hrubé mzdy na 80 % z celkové ceny práce (tj. superhrubá mzda).

Opatření č. 2 a č. 4 jsou zaměřena na osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ). Zvyšuje se jim o 1,5 násobek příspěvek při meziročním poklesu tržeb v jednotlivých kategoriích poklesu tržeb (nejnižší pokles tržeb o 20 - 39,99 % a nejvyšší pokles tržeb o 80 % a více). Nejnižší příspěvek tak činí 270 eur a nejvyšší 810 eur měsíčně. V případě OSVČ, která nemá žádný příjem z podnikatelské a závislé činnosti a přerušila provozování své činnosti, ale nezrušila ani nepozastavila oprávnění na její provozování, se zvyšuje příspěvek z 210 eur na 315 eur měsíčně.

Opatření č. 3 upravuje sumu na tzv. kurzarbeit. Zvyšuje se limit měsíčního čerpání na 1 100 eur na zaměstnance a vypočítává se z celkové ceny práce.

V rámci nového balíku pomoci se opět zavádí i dávka SOS. Její výše se zvyšuje z 210 eur na 300 eur. Dávka může být žadateli poskytnuta v maximální roční výši 1 800 eur. O dávku může požádat ten, kdo dostává starobní, předčasný, invalidní a výsluhový důchod. Žadatel nemůže být členem domácnosti, které je poskytována pomoc v hmotné nouzi.

Oproti prvnímu balíku pomoci je novou dávkou covidový příplatek. Vztahuje se na zaměstnance, zdravotnický personál a pracovníky zařízení sociálních služeb, kteří onemocní v práci při péči o lidi. Novým covidovým příplatkem se proplácí pracovní neschopnost přibližně ve výši plné čisté mzdy.

První pomoc + se na Slovensku spouští od 1. listopadu 2020. Žádosti lze podávat zpětně již od října 2020 a období na finanční kompenzace se prodlužuje na leden až březen 2021.

Předběžně se odhaduje, že prodloužení realizace projektu První pomoci + za říjen až prosinec 2020 by mělo vyjít na cca 390 mil. eur a prodloužení o další tři měsíce (leden až březen 2021) na cca 202 mil. eur. Odhadované výdaje jsou součástí již slovenskou vládou schváleného finančního limitu 1,3825 mld. eur.


Autor: Hildegarda Horská - ekonomický specialista, Velvyslanectví ČR v Bratislavě


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688