Inzerce (Inzerce)
Investice  |  04.11.2020 09:47:02REKLAMA

LYNX vs. XTB: Porovnání poplatků a nákladů na obchodování

XTB má pro pozitivní zprávu pro všechny akciové investory, a to především o zrušení komisních poplatků na všech fyzických akciích a ETF. Pokud tedy investor nepřekročí měsíční limit v rámci nominální hodnoty 100 000 EUR je komisní poplatek 0 %. Co to pro Vás znamená? Porovnejte následující příklady.

V tomto příkladu si můžeme porovnat poplatky u XTB a brokera LYNX u jednoduché nákupní operace.

Poplatková struktura XTB

Předpokládejme, že investor plánuje měsíčně kupovat jednu akcii například v dnešní době velmi populárního titulu Tesla (TSLA). Její cena se aktuálně pohybuje okolo 430 USD (tedy v přepočtu 9 968,43 Kč). Kolik tedy obchodník za tuto investici zaplatí u XTB? První tedy bude samotná komise za nákup dané akcie, jak jsme si již uvedli zde je to 0 Kč. Následně jelikož se akcie obchoduje v USD a ne v CZK, je potřeba absolvovat měnovou konverzi. Ta se provádí u XTB automaticky a to tak, že se zúčtuje za středový kurz USD/CZK s přičtením poplatku 0,5 %. Poplatek za konverzi měny se platí na začátku i na konci obchodu.

Celkem tedy investor zaplatí za jednu akcii přibližně 53,82 Kč, což představuje přibližně 0.5 % z investované částky. Pokud by se investor rozhodl akcii prodat ten samý měsíc, platil by pouze konverzní poplatek přibližně 49,45 celkový poplatek s nákupem i prodejem by byl tedy okolo 1 %.

Poplatková struktura LYNX

U tohoto brokera se platí poplatek za transakci 5 USD (cca 115 Kč). Konverzní poplatek je zde ve výši 100 Kč. Spread nám v tomto případě zůstává stejná tedy cca 4.37 Kč.

Celkem tedy investor zaplatí za jednu akcii 219.37 Kč. To představuje přibližně 2 % z investované částky. Pokud by se investor rozhodl v akcii prodat ten samý měsíc, platil by tedy v celkových nákladech přibližně 438.74 Kč, což je více jak 4 %.

Závěrečné porovnání

Měsíční úspora nákladů mezi XTB a LYNX u jedné nakoupené akcie je tedy 165,55 Kč tedy cca 1,5 % z investované částky. Pokud si představíme, že investor nakupuje takto každý měsíc jednu akcii po dobu jednoho roku, tak je rozdíl mezi náklady u XTB a LYNX je 165,55 x 12 = 1 986,60 Kč ve prospěch XTB.

Ačkoliv se jedná o jeden konkrétní příklad a některé jiné simulace nákladů by mohly dopadnout odlišněji, tak efekt nulových komisí u XTB bude zřetelně převažovat při kalkulaci celkových nákladů u LYNX.

Více informací o nulových komisí u XTB včetně možnosti zřízení demo účtu naleznete zde: https://cz.xtb.com/fyzicke-akcie-zadne-poplatky 

Upozornění redakce Kurzy.cz: Články, jejichž autorem nejsou Kurzy.cz, nevyjadřují názor redakce či provozovatele portálu Kurzy.cz. Využijete-li v článcích poskytnutá sdělení jako investiční doporučení nebo poradenství, činíte tak z vlastního uvážení, na vlastní náklady a riziko.


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688