Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
Akcie v ČR  |  03.11.2020 19:03:46

Hospodaření skupiny PPF neblaze zasáhl koronavirus, jde ale jen o přechodný útlum její výkonnosti

Hospodaření skupiny PPF neblaze zasáhla letošní koronavirová krize. Přesto, že skupina PPF je značně geograficky diverzifikovaná, citelnému dopadu krize neunikla, neboť rozsah zejména první vlny krize byl prakticky celosvětový.

Jen částečně pak skupině PPF pomohla její oborová diverzifikace. Bezmála polovinu byznysu skupiny totiž představují finanční služby, které globálně patří mezi poměrně těžce zasažené sektory. Telekomunikace nebo biotechnologie, což jsou sektory krizí méně zasažené, ba z krize takřka profitující, jsou v byznysu PPF zastoupeny dohromady stále méně než finanční služby. Takže dopad krize sice tlumily, ale jen částečně.

Nemovitostní část PPF, která tvoří asi desetinu byznysu skupiny, byla zasažena nepříznivě též. V jejím rámci totiž skupina ovládá například i obchodní centra, která musela kvůli šíření koronaviru zůstat zavřená.

Finanční byznys PPF se značně opírá o výkon asijských ekonomik v čele s Čínou, Indií nebo Kazachstánem, což jsou ale rovněž země koronavirovou krizí převážně poměrně znatelně zasažené, zejména pak první vlnou pandemie. Karanténní uzavírky v jednotlivých zemích, stejně jako už předpandemické zpomalení čínské ekonomiky, snížily poptávku po spotřebitelských úvěrech Home Creditu, klíčové společnosti ze skupiny PPF.

Skupina PPF také letos v prvním pololetí zastavila některé své již zahájené projekty, například rozjezd „německé Air Bank“ nebo expanzi Zonky do Španělska. I náklady spjaté se zastavením těchto projektů se v hospodaření skupiny projevily nepříznivě.

Z dlouhodobého hlediska však nelze letošní pololetní výsledek hospodaření skupiny PPF přeceňovat. Pravděpodobně se jedná jen o přechodný útlum, který bude více než kompenzován v nejbližších letech.


Lukáš Kovanda, Ph.D.

Národní ekonomická rada vlády (NERV)
Hlavní ekonom, Trinity Bank

TRINITY BANK

Trinity Bank působí na finančním trhu již 25 let a vznikla transformací Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva. Má téměř 25 000 klientů a její bilanční suma přesahuje 18 miliard Kč.

Trinity Bank se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví, u fyzických osob se zaměřuje především na vkladové a spořicí produkty, které nabízejí nadstandardní zhodnocení úspor.

Více informaci na : www.trinitybank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

St 17:47  Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie? Patria (Patria Finance)
St 16:46  Akciové trhy: Evropa slabší, za mořem táhnou akcie technologie - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
St   9:08  PM ČR: PMI potvrdilo slabost domácího trhu i pro 1Q24 Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste