msk.cz (Moravskoslezský)
Z regionů  |  03.11.2020 00:00:00

Hotelovka v Opavě slaví sedmdesátku

Zpráva

Hotelovka v Opavě slaví sedmdesátku

3. listopadu 2020

Před 70 lety si začala hotelovka budovat své pevné místo mezi opavskými školami. Vzhledem k současným koronavirovým opatřením byly bohužel plánované oslavy výročí zrušeny. Věříme, že i toto krátké ohlédnutí vás přesvědčí, že „hotelovka“ vždy do našeho regionu patřila a stále patří.

Prvního září 1950 nastoupili studenti do nově založené Vyšší školy výživy. Škola se často stěhovala, měnily se její názvy i názvy studijních oborů, které ale vždy připravovaly odborníky pro hotely, gastronomii a cestovní ruch. Budovy na Tyršově ulici – tzv. Janottova a Demlova vila – byly pro školu klíčové. Škola se rozrostla o Domov mládeže na Alšově ulici, z něhož vybudovala moderní ubytovací zařízení.

Prvního září 1996 získala Hotelová škola jako první v okrese akreditaci pro vyšší odborné vzdělávání. Největší změna nastala v roce 2011, kdy rozhodnutím Zastupitelstva Moravskoslezského kraje došlo ke sloučení dvou dosud samostatných škol - Vyšší odborné školy a Hotelové školy Opava, Tyršova 34 a Střední školy Opava, Husova 6 – v nový subjekt s názvem Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola Opava. Ze školy se stal hned po Slezské univerzitě největší multioborový komplex v regionu (dva maturitní obory, sedm učebních oborů, jeden nástavbový obor a dva obory vyššího odborného vzdělávání). V současnosti školu najdete doslova po celé Opavě.

Vybavení budov odpovídá požadavkům na současné vzdělávání propojené s praxí, což je jeden z pilířů odborného školství. Praxí procházejí žáci rovněž u škole věrných smluvních partnerů, v regionálních firmách a podnicích. Žáci mohou vycestovat na tříměsíční zahraniční praxi (Německo, Řecko, Švýcarsko, Anglie). Značné oblibě se těší odborné kurzy (barmanský, teatendrový aj.). Nezřídka žáci se ctí obstojí v měření sil s konkurencí na soutěžích a workshopech všech úrovní.

Škola vždy držela a drží krok s dobou. Samozřejmostí je dnes zapojení mládeže do celé řady projektů, například Junior Achievement (svět podnikání a financí), Mystery Shopping (hodnocení kvality restauračních služeb), projekt Deutsch macht spaß (spolupráce s rodilými mluvčími v našem regionu) nebo projekt Yes, I do (znalosti odborné angličtiny). Škola spolupracuje s agenturou Dreamfoundation, která pomáhá nadaným absolventům s výběrem zahraniční vysoké školy. V roce 2018 se škola stala místním centrem mezinárodního vzdělávacího programu DofE Award (Mezinárodní cena vévody z Edinburghu; celosvětově rozšířený vzdělávací program pro mladé lidi). Žáci se pravidelně věnují aktivitám ve 4 klíčových oblastech: rozvoj talentu, dobrovolnictví, sport a dobrodružná expedice.

Absolventy školy najdete na manažerských pozicích, jako úspěšné OSVČ i spolehlivé a nápadité zaměstnance. Mnozí si vlastní pílí, houževnatostí a „tahem na bránu“ dokázali otevřít a provozovat vlastní živnost či podnik, nezřídka se však prosazují i mimo obor své alma mater. Prostě je o nich doma a ve světě slyšet. To vše jen dokazuje, že motto Škola plná života - vzniklé před pár lety v hlavách žáků - je více než výstižné.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy k cestování








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688