Okénko investora  |  03.11.2020 14:37:31

Cigarety opět výrazně podraží

Stepan Krecek hlavni ekonom BHS"V letošním roce se vybere na daních z tabákových výrobků méně peněz, než se očekávalo. Jasně se ukazuje, že vyšší zdanění tabákových výrobků nemusí automaticky vést k vyšším příjmům státní pokladny," říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

V Poslanecké sněmovně je šest návrhů na změnu zdanění tabákových výrobků. Všechny návrhy v praxi povedou k výraznému zdražování. Vládní návrh připravený ministerstvem financí je navržen tak, že se od příštího roku zdraží krabička klasických cigaret o 4 koruny, balení tabáku ke kouření o 5 korun a krabička cigaret se zahřívaným tabákem o 1 korunu. 
  
Proti tomuto návrhu je podáno pět pozměňovacích návrhů. Zbyněk Stanjura z ODS chce oproti vládnímu návrhu dvojnásobné zdražení všech tabákových výrobků. Klasická krabička cigaret by tak v roce 2021 zdražila o 8 korun. Přitom je třeba upozornit, že krabička klasických cigaret zdražila již v letošním roce o 13 korun. Takto rychlé zdražování vede k takzvanému downtradingu, kdy kuřáci začínají preferovat levnější značky tabákových výrobků. Rovněž se tím zvětšuje prostor pro černý trh. Ten je navíc posílený současným propadem ekonomiky, který zákonitě vede kuřáky k hledání nejlevnějších alternativ. 
  
  
Další pozměňovací návrh podal Jan Volný z ANO, který oproti vládnímu návrhu výrazně zdražuje balený tabák ke kouření. Jedno balení by podražilo zhruba o 82 korun a bylo by paradoxně dražší než v Německu. Oproti současným cenám by balený tabák zdražil zhruba o 60 procent. Pozměňovací návrh zároveň počítá se zvýšením daně na krabičku zahřívaného tabáku o 15 korun. Lze ho tedy označit za nepřátelský vůči kuřákům. 
  
Další pozměňovací návrh podal Marek Novák z ANO. Ten vychází z vládního návrhu, ale požaduje vyšší zdanění zahřívaného tabáku. V příštím roce by se tak daň na krabičku zahřívaného tabáku zvýšila o 9 korun. Podobný je návrh Marka Bendy z ODS, který počítá s růstem daně na krabičku zahřívaného tabáku o 11 korun. Bendův návrh chce však rovněž zdražit i tabák ke kouření. Jedno balení by podražilo zhruba o 10 korun. Ještě o něco větší zdražení by pak přinesl návrh Ivany Nevludové, která byla zvolena za SPD, ale v současnosti je nezařazenou poslankyní. Všechny tyto tři pozměňovací návrhy, na rozdíl od návrhů Zbyňka Stanjury a Jana Volného, mají společné to, že rozkládají zvýšení daňové zátěže rovnoměrněji mezi různé typy tabákových výrobků. 
  
Je-li deklarovaným cílem pozměňovacích návrhů zajistit dodatečné příjmy do státního rozpočtu, pak je třeba se na zdanění tabákových výrobků podívat ve větším detailu. Krabička cigaret se zahřívaným tabákem stojí v trafice zhruba stejně jako krabička klasických cigaret. Zdanění obou krabiček je však nesrovnatelné. Spotřební daň na zahřívané cigarety je méně než čtvrtinová oproti klasickým cigaretám. To nabízí široký prostor pro navýšení výběru spotřební daně z tohoto výrobku, aniž by se to výrazně dotklo spotřebitelů. 
  
Některé z pozměňovacích návrhů se však spíše než na zdražování zahřívaného tabáku zaměřují na zdražování klasických cigaret či baleného tabáku určeného ke kouření. To přináší negativní dopady především na kuřáky z nejnižších příjmových skupin. Jasně se přitom na příkladu z letošního roku ukazuje, že vyšší zdanění tabákových výrobků nemusí automaticky vést k vyšším příjmům státní pokladny. Poslanci by proto měli důkladně zvážit, jakou variantu zvýšení daní na tabákové výrobky nakonec vyberou. 

Ing. Štěpán Křeček, MBA

Na pozici hlavního ekonoma ve společnosti BH Securities a.s. zodpovídá za tvorbu makroekonomických a tržních analýz. Rovněž se věnuje komunikaci s veřejností a médii. Jako host televizních a rozhlasových pořadů se často vyjadřuje k aktuálnímu ekonomickému dění. V současné době patří mezi nejcitovanější české ekonomy. Vystudoval Národohospodářskou fakultu Vysoké školy ekonomické v Praze, kde dále působí a vyučuje několik předmětů. Po odborné stránce se zaměřuje na analýzu české ekonomiky, sociální systémy a veřejné rozpočty. Na tato témata napsal řadu odborných prací. Rád sportuje, čte a poslouchá vážnou hudbu.

BH Securities a.s.

BH Securities je licencovaný obchodník s cennými papíry a člen Burzy cenných papírů Praha a.s. Společnost byla založena v roce 1993, krátce po vzniku kapitálového trhu v České republice.

Dnes je BHS jedním z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry na českém kapitálovém trhu a individualizované investiční služby bez změny jména či přístupu poskytuje kontinuálně již 25 let.

BHS nabízí široké portfolio investičních služeb. Vedle obchodování na kapitálových trzích jsou to především správa aktiv a individuálních portfolií (asset management), fondy kvalifikovaných investorů, emise a obchodování s dluhopisy, podílové fondy či investiční zlato.

Více informací naleznete na: www.investice.cz/ nebo na: www.bhs.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Po 14:55  Kdy a komu se vyplatí využít DIP (dlouhodobý investiční produkt) Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)
Po 13:13  Vláda USA prosadila $1,2 bilionový finanční balíček Mgr. Timur Barotov (BHS)
21.03.2024  Konečně se dočkáme! Očekávané IPO Reddit klepe na dveře Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688