Patria (Patria Finance)
Investice  |  03.11.2020 11:03:33

Průzkum: Nejúspěšnější měnou regionu může být do roka zlotý

Nejúspěšnější středoevropskou měnou by se během následujícího roku měl stát polský zlotý, ukázal průzkum Reuters, zatímco měny celého regionu budou zřejmě posilovat ruku v ruce s tím, jak se bude svět zotavovat z druhé vlny pandemie koronaviru. Koruna má podle průzkumu do 12 měsíců zpevnit o 4,7 % na 26,00 za euro, zatímco maďarský forint by měl přidat 2,2 % na 359,00.

Říjen byl pro středoevropské měny těžkým měsícem, když prudce rostoucí počet lidí nakažených covidem-19 živil obavy z ekonomických dopadů druhé vlny. Mnozí ekonomové nicméně mají za to, že do 12 měsíců se situace zlepší.

"Očekáváme, že celosvětový pokrok se zvládáním epidemií koronaviru v průběhu příštího roku obecně podnítí růst rizikových aktiv, přičemž také další posilování eura vůči dolaru bude pomáhat tlačit měny regionu CEE výš," řekl Liam Peach, ekonom pro rozvíjející se evropské trhy z Capital Economics.

Podle průměrného odhadu 34 analytiků oslovených v průzkumu by měl zlotý během příštích 12 měsíců posílit proti pátečnímu závěru o 5,3% na 4,375 za euro.

Polská měna koncem října prošla psychologicky významnou hranicí 4,60 za euro a propadla se na nejslabší úroveň od roku 2009.

Ekonom z banky Pekao ve Varšavě Piotr Bartkiewicz se domnívá, že zlotý by mohl mít nejhorší za sebou. Poukazuje přitom na naděje na vytvoření vakcíny proti koronaviru, vyhlídky na postupné uvolňování restrikcí veřejného života a také dopady prezidentských voleb ve Spojených státech, kde v předvolebních průzkumech vede kandidát demokratů Joe Biden.

"...nová administrativa uhasí všechny boje v oblasti zahraničního obchodu a lze očekávat, že z vyšších fiskálních stimulů ve Spojených státech za vlády demokratů bude těžit poptávka po zboží a službách i celá Evropa," řekl Bartkiewicz.

Ve snaze podpořit forint maďarská centrální banka v září nečekaně zvedla úrokovou sazbu svého nástroje pro týdenní vklady o 15 bazických bodů na 0,75 %. Česká národní banka bude o nastavení měnové politiky znovu jednat tento týden ve čtvrtek a polská centrální banka má jednání bankovní rady na programu tentokrát až v pátek 6. listopadu.

Zdroje: Reuters, https://www.nbp.pl/

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688