Research (Česká spořitelna)
Ze světa  |  03.11.2020 08:18:00

Volby v USA

Dnes se v USA konají volby – prezidentské, do Sněmovny reprezentantů (dolní komora Kongresu) a zhruba třetiny Senátu.

Volební účast se očekává rekordní. V tuto chvíli již odvolilo podle nezávislých odhadů zhruba 95 miliónu lidí, z toho poštou přes korespondenční hlasování 60 miliónů. Vysoká volební účast má jednu hlavní příčinu a tou je Donald Trump.

Nejnovější průzkumy jednoznačně favorizují Joe Bidenakterý aktuálně vede ve všech swing states, snad s výjimkou Ohia, kde má Trump náskok 0,2 procentního bodu. V ostatních státech, které spadají do této skupiny, je náskok Bidena v řádu procentních bodů a je větší, než jaký předpovídaly průzkumy H. Clintonové v roce 2016. V tomto ohledu může být vhodné dodat, že volební průzkumy po minulých volbách prošly revizemi metodologií tak, aby se snížila pravděpodobnost jejich opětovné chyby.

Navíc existuje řada důvodů, proč letošní volby jsou oproti těm minulým jiné a tedy proč se šance na znovuzvolení Trumpa snižují: Biden je oproti H. Clintonové oblíbenější, nemá za sebou skandál podobný tomu s emaily H. Clintonové, hlavním tématem voleb se stal koronavirusnezaměstnanost vzrostla, od Trumpa se odvrátila část jeho voličů – penzisté a bělošky, a pak samozřejmě Donald má za sebou jedno prezidentské období, v němž se jeho popularita nedostala ani jednou nad 50 %, což není u prezidentů zrovna zvykem (i tak ale zůstala, alespoň pro mě, až nepochopitelně vysoko). 

Ohledně pravděpodobnosti výhry se ta v případě Joe Bidena pohybuje velmi vysoko, podle některých odhadů až kolem 90 %.


Zdroj: FiveThirtyEight

Vzhledem ke značnému počtu korespondenčních hlasů nebudou výsledky pravděpodobně hned, ale spíše až v řádu dní. Navíc panují obavy z toho, že (i) dojde k soudnímu napadnutí či neuznání výsledků voleb, (ii) občanským nepokojům.

Co se týče dopadů na trhy, tak bychom měli počítat s možnou vyšší volatilitou v následujících dnech či týdnech, zvlášť pokud by došlo k nepokojům a přepočítávání hlasů.

Případné Bidenovo vítězství by mohlo světové trhy zklidnit, v případě Trumpa by došlo pravděpodobně k pravému opaku a návratu kapitálu do USA z obav z dalších obchodních válek (tedy k posílení dolaru a amerických akcií).

Americké výnosy v poslední době stouply. To souvisí s vyšší pravděpodobností výhry Bidena, který by pravděpodobně šel cestou vyššího zadlužení ve snaze podpořit ekonomiku. To by jednak znamenalo vyšší emisní aktivitu a její kladný vliv na výnosy, a pak také s časovým odstupem více inflační prostředí, na které by FED mohl reagovat dříve, než se nyní očekává. Výhra Trumpa by výnosy mohla naopak poslat lehce dolů.

Americké akcie v poslední době korigovaly směrem dolů, když je ovlivňuje především nastupující nová vlna koronaviru v USA. Tento vliv by měl spolu se zesilující vlnou pandemie pokračovat i nadále. Celkově je ale vývoj akcií po volbách (v kratším časovém horizontu) zatížen silnou nejistotou. Výhra Bidena by mohla mít vliv ve směru poklesu akcií, protože Biden by byl pro vyšší korporátní daň. Naopak výhra Trumpa by akcie poslala výše (nebo by tlumila negativní vliv pandemie).


Jiří Polanský, analytik Česká spořitelna

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

02.11.2012Volby v USA: Seminář SAXO Bank v Brně Pavla Hřebíčková (Kurzy.cz)
02.01.2012Prezidentské volby v USA akciím přejí Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
01.11.2010Začátek měsíce ve znamení voleb v USA Roman Skalický (Lutherus)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688