Patria (Patria Finance)
Komodity  |  02.11.2020 14:34:27

120 kritických dní pro trh s ropou a ohrožené ropné dividendy

Současný pokles cen ropy je ze 100 % dán slabostí poptávky a pandemickým vývojem. Ropný trh se bude muset dostat přes kritické období, následujících 100 – 120 dní pro něj bude velmi náročných. Pro CNBC to uvedl Pavel Molchanov ze společnosti Raymond James. Jak se na sektor dívají další odborníci?

Stewart Glickman ze společnosti CFRA Research v rozhovoru na CNBC řekl, že pod tlakem je celé odvětví včetně vertikálně integrovaných firem, které jindy mohou sloužit jako určité zajištění proti negativnímu vývoji na trhu s ropou. Ukazuje to například společnost Exxon, která čelí problémům v každém podnikatelském segmentu, ve kterém je aktivní.

Molchanov v souvislosti s americkými prezidentskými volbami uvedl, že na trh s ropou nemá prezident výraznější vliv, dominuje naopak cyklus, kterým toto odvětví prochází. Počet vrtů v USA se tak nyní nalézá na rekordně nízkém počtu „od dob Rockefellera“. Nic na tom nezměnila politika Donalda Trumpa, která byla vstřícná k fosilním palivům. Rozhodující je pandemie, která „ničí poptávku“. A k tomu se přidává strategie ropných společností, které se již před pandemií snažily o omezení investic a „není u nich taková chuť budovat vrty“.

Molchanov dodal, že Biden podle jeho názoru nechce prosadit celostátní zákaz těžby z břidlic a kdyby se o to pokusil, pravděpodobně by neuspěl. Glickman míní, že pokud by prezidentské volby vyhrál Joe Biden, může se snažit nepřímo ztížit těžbu na federální půdě.

Paul Sankey hovořil na CNBC o tom, že Exxon je negativnímu vlivu nízkých cen ropy vystaven více než společnosti jako Chevron. Ropné společnosti se nyní přitom jako celek obchodují s vysokou korelací k cenám ropy a podle analytika to jen tak neskončí. Pokud pak bude výsledkem amerických prezidentských volebmodrá vlna“, může kvůli přísnější regulaci dojít v USA k poklesu na nabídkové straně trhu s ropou. Ve výsledku by ale takový stav mohl přinést růst cen ropy.

U Exxonu hovořil analytik o tom, že jeho 11% dividendový výnos není moc dobrým znamením a investoři se obávají o udržitelnost dividendy této společnosti. Exxon nyní tvrdí, že již nebude zvyšovat své hrubé zadlužení a to podle Sankeyho znamená, že bude vyplácet dividendu z hotovosti, kterou firma drží ve své rozvaze. Její zásoba ale během roku klesne a tudíž je pravděpodobné, že skutečně dojde k poklesu dividendy.

Sankey na závěr rozhovoru hovořil o tržním „megatématu“, kterým jsou obnovitelné zdroje energie a s tím spojené oblasti, jako například snaha o energetickou nezávislost jednotlivých domácností. Podle analytika jde o jev, který bude dominovat bez ohledu na vítěze prezidentských voleb a k tomu se na akciovém trhu přidává velký objem kapitálu, který se investoři snaží někam umístit.

Zdroj: CNBC


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Čt 16:41  NATGAS po zprávě EIA mírně roste X-Trade Brokers (XTB)
Čt 16:09  Cocoa na rekordních maximech X-Trade Brokers (XTB)
Čt   9:10  Cena benzínu překonala psychologickou hranic 40 Kč/l, zdražuje také nafta Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)

Přečtěte si také:

03.03.2022Cena ropy se blíží hranici 120 dolarů Research (J&T BANKA)
03.03.2022Ropa na téměř 120 dolarech Research (Česká spořitelna)
24.01.2022Kritický týden pro eurodolar a trhy ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688