Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  01.11.2020 10:01:11

Na pražské burze v říjnu vzrostly jen akcie ČEZ, v očekávání hospodářské výsledky


Poslední říjnový týden se většina akciových trhů na světě nasměrovala výrazně na jih a pražská burza nebyla výjimkou. Index PX odepsal 2,34 %, čímž výrazně ovlivnil výsledek za celý měsíc, který dosáhl negativních 2,93 %. Pro pražskou burzu se tak za uplynulých 10 let jednalo o vůbec druhý nejhorší říjen, navíc se ocitla na nových 6 měsíčních minimech. Od počátku roku tak ztrácí opět téměř čtvrtinu.

V uplynulém týdnu nejvýraznější ztráty utrpěly akcie VIG. V tomto ohledu nelichotivé vedoucí umístění zaznamenaly zároveň i za celý měsíc. Již pátý měsíc v řadě nakonec ztratily akcie STOCK, přestože se v polovině října po firemních zprávách obchodovaly nejvýše od června. Optimismus z reportovaného nárůstu byznysu likérky však následně vyprchával, což eskalovalo v uplynulém týdnu.


V uplynulém týdnu, a zároveň i za celý říjen, však svou téměř pětinovou vahou nejvíce negativně pražskou burzu ovlivnily akcie Avast. Poté, co v domovském Londýně neudržely technickou hranici u cca 490 GBp, začaly na konci týdne mířit ještě více na jih. Ocitly se tak nejníže od poloviny června. V Praze však dopadly ještě relativně lépe, jelikož si v porovnání v přepočtu udržely obchodování s výraznou prémií, o které jsme informovali v minulém reportu.

 

V měsíci ztrátově „bronzové“ akcie KOFOLA se ocitly na téměř 7 měsíčních minimech, když své také sehrálo rozhodné datum na dividendu. Požitek pro akcionáře nicméně nadále zůstává nejistý, když plánovaná valná hromada byla v úterý díky situaci ohledně koronaviru odvolána. Hlasovat se tak bude distančně a nejistota ohledně schválení navrhované dividendy 13,50 se tak posouvá z 2. listopadu zřejmě minimálně do poloviny měsíce.

Vedle zmiňovaných akcií Avast však domácím trhem negativně poslední dobou opět hýbají zejména bankovní tituly, nejcitlivější právě na dění ohledně koronaviru, resp. uzavírání ekonomik(y). Nejvíce v měsíci ztratily akcie ERSTE, akcie KB se však podívaly „nejdále“. Obchodovaly se totiž také na nových letošních minimech 460 , resp. tedy nejníže od roku 2009. Akcie MONETA po řadě vlastně pozitivních zpráv ze společnosti dopadly v říjnu v porovnání vlastně nejlépe. Po pátečním reportu hospodaření této banky, budou právě ty zbylé dvě v listopadu první, které zveřejní výsledky. ERSTE již v pondělí ráno, KB pak ve čtvrtek rovněž před trhem.

Hned v pátek 6. listopadu bude s výsledky následovat O2, jejíž akcie říjen uzavřely nakonec neutrálně, přestože se nejprve podívaly i nejvýše od března. Telekomunikační firma ani v říjnu nekoupila žádné vlastní akcie, od listopadu však řadě klientů zvyšuje cenu služeb.

Akcie ČEZ se pokoušely dostávat nad dříve v reportech zmiňovanou technickou hranici 444 , přestože ceny elektřiny mířily níže. Domácí dlouhodobé kontrakty se dostaly na zhruba 7 měsíční minima. Pro příští rok se cena elektřiny již přiblížila hranici 40 EUR/MWh, což od letošních letních maxim znamená zlevnění již o více než 15 %. Za jaké ceny má společnost předprodanou elektřinu se investoři dozví společně s reportovanými výsledky 10. listopadu.

Za zmínku jistě stojí akcie nováčka CZG, které nakonec oproti ceně z IPO zakončily měsíc neutrálně. V pátek přitom nejprve i vyrovnávaly historická minima na 280 . Značná poptávka v závěru seance však ztráty umazala. Zda se na nadprůměrné likviditě podílel opět stabilizační manažer (Société Générale), nebylo dosud zveřejněno.

 

Výrazněji úspěšnější vstup na trh předvedly v týdnu akcie Pilulka. Ty se oproti ceně v IPO (424 ) při svém pondělním debutu na pražské burze obchodovaly za 500 , na burze RM-Systém dokonce až za 555 . Nakonec zakončily týden na 525 , resp. na BCPP na 520 .

Loni pražská burza zažila nejlepší listopad od roku 2006, resp. od vzniku indexu PX. Aktuální výhled zatím příliš optimismu neindikuje. Uvidíme, zda směrování dokáží změnit zveřejňované hospodářské výsledky či dění ohledně koronaviru.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Pá 16:50  Týden na akciových trzích: Ztrátový týden, S&P500 testuje hranici 5 tis. bodů -... Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 17:45  Růst cen akcií a cena za riziko Patria (Patria Finance)
Čt 16:44  Akciové trhy: Evropské trhy většinou rostly - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688