Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
Zemědělství  |  30.10.2020 10:47:35

Čeští zemědělci stále nadmíru produkují a vyvážejí nízkou přidanou hodnotu, „prasata místo vepřového“. Schodek zemědělského zahraničního obchodu ale přesto letos klesne


Čísla k zemědělské produkci ČR v letošním třetím čtvrtletí potvrzují její nelichotivé příznaky. Zároveň však naznačují některé trendy, které, budou-li trvalejší povahy, tuzemskému zemědělství mohou z jeho nynějšího zmaru alespoň částečně pomoci.  

Stěžejním problém českého zemědělství je jeho přílišná orientace na produkci a zejména vývoz s nízkou přidanou hodnotou (např. prasat) při současném neadekvátně vysokém dovozu s vyšší přidanou hodnotou (např vepřového). Tato strukturální nerovnováha je hlavním důvodem prohlubujícího se schodku zemědělského zahraničního obchodu.  

Příznivým znakem tak je to, že ve třetím letošním čtvrtletí došlo v případě skotu k meziročnímu růstu dovozu živých jatečných zvířat, a to o 1900 kusů neboli 21,1 procenta. Česko je dováželo zejména ze Slovenska. Navýšil se také dovoz živých prasat, a to meziročně o 25 400 kusů neboli 4,5 procenta. Přebytek z obchodu s živými prasaty se přitom meziročně snížil. 

Pokud má dojít k snížení schodku zemědělského zahraničního obchodu, je žádoucí právě přeorientování na vyšší vývoz s vyšší přidanou hodnotou a současně vyšší dovoz s nižší přidanou hodnotou, tudíž z tohoto hlediska byl vývoj ve třetím čtvrtletí poměrně příznivý.
 
Současně se zlepšila záporná bilance u pohybu přes hranice u hovězího masa. Hlubší schodek však vykázal obchodvepřovým a drůběžím. V případě vepřového ale došlo k výraznějšímu nárůstu vývozu, a to o 17,5 procenta, než dovozu, který vzrostl jen o 2,3 procenta. Jedním z důvodů slabšího nárůstu dovozu je ovšem poměrně vysoká srovnávací základna. I tak však vývoj v obchoduvepřovým vykazuje některé příznivější známky právě v kontextu žádoucího přeorientování tuzemského zemědělství – a zemědělského zahraničního obchodu – na produkci s vyšší přidanou hodnotou.  

I díky vyšší orientaci na produkci a zejména vývoz s vyšší přidanou hodnotou – tedy například na vývoz masa namísto živých zvířat – by letos měl být schodek zahraničního zemědělského obchodu nižší než loni. Zemědělský svaz ČR jej odhaduje na 41 miliard korun, zatímco loni deficit představoval rekordních 47,2 miliardy. Klíčovou příčinou schodku je již delší dobu vysoký schodek u masa, zejména vepřového.  

 
Lukáš Kovanda, Ph.D.
Národní ekonomická rada vlády (NERV)
Hlavní ekonom, Trinity Bank

TRINITY BANK

Trinity Bank působí na finančním trhu již 25 let a vznikla transformací Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva. Má téměř 25 000 klientů a její bilanční suma přesahuje 18 miliard Kč.

Trinity Bank se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví, u fyzických osob se zaměřuje především na vkladové a spořicí produkty, které nabízejí nadstandardní zhodnocení úspor.

Více informaci na : www.trinitybank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec